Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Úleva pro Zemana. Schapiro se loučí s Prahou: Ten pohled mi bude chybět

Autor: Václav Lang - 
4. ledna 2017
05:20

Už jen pár týdnů má americký velvyslanec Andrew Schapiro na to, aby si užil Prahu, kde pobývá od září 2014. Z Česka by měl odcestovat do 20. ledna, kdy se prezidentského úřadu ve Spojených státech oficiálně ujme republikán Donald Trump. Prezidentu Miloši Zemanovi, který Schapirovi „zavřel“ dveře na Hrad, se zjevně uleví.

„Navždy si budu vážit – a budou mi scházet – pohledy jako tento,“ napsal v pondělí Schapiro na svém Twitteru k fotce zasněžené zahrady ambasády s barokním glorietem uprostřed. 

Dlouho už si tenhle výhled užívat nebude. Podle nepsaného pravidla se totiž politicky jmenovaný ambasador, který není kariérním diplomatem a byl nominován prezidentem z jedné strany, stáhne z hostitelské země ještě před inaugurací prezidenta jiné politické strany. Republikán Trump vystřídá demokrata Obamu 20. ledna a Schapiro podle informací Blesk.cz nemíní na zaběhnuté tradici nic měnit. 

Zemanovi se uleví

Kdo ho v Schönbornském paláci na Malé Straně vystřídá, není zatím jasné. O post se přihlásila Trumpova exmanželka s českým původem Ivana Trumpová a Miloš Zeman, příznivce republikánského lídra, by ji na tomto postu uvítal. Jak probíhají jednání, není však z oficiálních míst zřejmé. „Nemáme žádné informace,“ uvedla pro Blesk.cz Helena Stehlíková z tiskového odboru velvyslanectví. Sdílnější nebyla ani mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.  

Zemanovi se však jistě odchodem Schapira uleví. Jeho antipatie k americkému velvyslanci jsou známé. V roce 2015 prohlásil, že má do jeho kanceláře zavřené dveře, když předtím Schapiro označil za „prekérní“ skutečnost, že se Zeman jako možná jediný z evropských lídrů v době ruské anexe Krymu zúčastní v Moskvě oslav konce druhé světové války.

Český prezident si do Schapira rýpl hned po amerických volbách. „Věřím, že vztahy se Spojenými státy se touto volbou dále zlepší a nebudou zatíženy některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentovi republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat, a který se jako téměř jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě,“ řekl v listopadu.

Co řekl Andrew Schapiro o vztahu s Milošem Zemanem? Podívejte se na záznam loňského rozhovoru:

Video  Americký velvyslanec Schapiro v Blesku: Už se usmířil se Zemanem?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Jenže jak se ukázalo, Zeman nemluvil pravdu a Schapiro na Hradě byl. Prezident se za chybu později nepřímo omluvil. „Tuto informaci prezident republiky obdržel od Protokolu prezidentské kanceláře. Pokud by tato informace nebyla správná, prezident republiky se samozřejmě omlouvá panu velvyslanci,“ sdělil tehdy Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček, který jinak označil „odchod nediplomata“ za krásný dárek ke svým lednovým narozeninám. 

Schapirova manželka Tamar Newbergerová vzala záležitost s humorem. „Někteří lidé se mě ptají, jestli má můj manžel schopnost se zneviditelnit. Ano, má, ale jen pokud jde o domácí práce,“ uvedla.  

Velvyslanec, jehož matka Raya Czerner emigrovala z Československa do Spojených států jako pětiletá, má k Praze vřelý vztah. „Přál bych si, abych mohl zůstat, ale existuje všeobecná tradice, která říká, že když jeden ambasador skončí a přijde nový, tak ten bývalý by měl na chvíli odejít, aby ten nový mohl skutečně začít. Ale mohu vám slíbit, že naše srdce zde zůstanou na dlouhou dobu a budeme se snažit se sem vracet,“ řekl loni v rozhovoru pro Blesk.cz. 

Velvyslanec Schapiro o svém vztahu k České republice:

Video  Americký velvyslanec v Česku: Proč se bude muset vrátit, když se mu tady líbí?  - Václav Lang, Blesk TV
Video se připravuje ...

Schapira jmenoval velvyslancem stávající prezident Barack Obama, s kterým studoval práva na Harvardu a kterého podporoval při prezidentské kandidatuře. Až do září 2014 působil jako právník. 

suov ( 9. ledna 2017 07:29 )

rego- ještě kloktáš Obamovi jeho průjem, dej si černou pásku na rukáv, idiote,,,

suov ( 9. ledna 2017 07:24 )

rego: Moskvič bylo dobré auto cucáku,,,

suov ( 9. ledna 2017 07:20 )

Ten radílek Schapiro, už měl být dávno vyhozen z ČR, občané ČR jsou take šťastni že už se na něho nemusí dívat,,,

pfoto1 ( 8. ledna 2017 10:01 )

„Byl jsem v šoku.“ Tmavý model a muslim z letáku Lidlu promluvil o Češích Jsem také v "šoku"! Blesk začíná připomínat Otázky Václava Moravce a jeho pověstnou větu o čem se po dnešních Otázkách bude mluvit!? Bohužel v případě Blesku modifikovanou na: o čem dnes Blesk dovolí mluvit!? K výchově čtenářů používá několik možností. V případě, že se jedná o článek typu: kde se která hvězda jak opila a co tomu říkají sousedi, tak s diskusí není problém a nechá čtenáře (s prominutím) "vyblít" do sytosti. Ovšem k tématům, které čtenářům dokáží pohnout žlučí diskusi zásadně neotvírají, nebo jen na malou chvíli. Případně ji přepnou pouze na FB, který spousta lidí ze zásady nepoužívá, ale budiž diskuse by mohla běžet. To by ovšem nesmělo docházet k (jistě náhodné) technické poruše, kdy při rolování na stránce a pročítání diskuse se stránka sama přepne na hlavní článek Blesku. Tento jev je dlouhodobý a zaznamenal jsem jej již před zřízením "ministerstva pravdy", takže odtud vítr jistě nefouká. Poslední co mě napadá je, že se mě Blesk snaží ve své přehnané servilní (vůči komu?) horlivosti vychovávat. O to opravdu nestojím a žádám, aby jste svůj přístup přehodnotili. Děkuji Omlouvám se za tapetování v diskusi, se kterou příspěvek nesouvisí, ale nemám na vybranou.

Aratain ( 6. ledna 2017 08:30 )

Pokud se nemílím, tak: Trumphem - děkujem!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa