Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Migrant chtěl prý od ISIS pět milionů na atentát. Skončil v německé cele

Autor: jer, ČTK - 
2. ledna 2017
18:00

Německá policie v pondělí zatkla syrského migranta, který údajně požádal teroristickou organizaci Islámský stát (ISIS) o financování teroristického útoku. Německé úřady uvedly, že obviněný měl v plánu zaútočit výbušninou v autě. Informovala o tom v pondělí agentura DPA.

Nezaměstnaný 38letý syrský uprchlík se snažil IS přesvědčit, aby mu poslal 180 000 eur (asi 4,8 milionu korun) na přípravu útoku, uvedlo státní zástupitelství. Policejní komando následně prohledalo jeho byt v Sársku nedaleko hranice s Francií. K policejní akci došlo v sobotu kolem druhé hodiny ráno. Migrant byl zatčen až v neděli.

Při výslechu muž přiznal, že byl v kontaktu s ISIS, popřel ale, že by chtěl skutečně útočit. Podle serveru Spiegel Online zatčený policistům řekl, že se snažil pod záminkou úmyslu spáchat atentát vylákat z islamistů peníze, které chtěl použít na pomoc své rodině ve válkou zmítané Sýrii. Státní zastupitelství uvedlo, že nemá informace, že by muž vlastnil vůz, se kterým by mohl spáchat teroristický útok.

Do Německa přišel v roce 2014

Podezřelý Syřan přišel do Německa v roce 2014. V době svého zadržení v sobotu ráno v Saarbrückenu nebyl ozbrojený a v jeho obydlí se nenašly žádné zbraně ani výbušniny. Zásah policie neprovedla kvůli poznatkům, že by hrozilo bezprostřední nebezpečí teroristického útoku během silvestrovských oslav, zdůraznilo státní zastupitelství. Některá německá média v pondělí informovala, že Syřana policisté zadrželi právě kvůli konkrétnímu nebezpečí.

V Německu loni teroristé spáchali tři atentáty. Zatímco ve Würzburgu a Ansbachu zahynuli jen útočníci, atentát na vánoční trhy v Berlíně si vyžádal 12 obětí, včetně jedné Češky.

Vše o vánočním teroru v Berlíně čtěte zde