Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

České děti tloustnou. Valachová chce do jídelen víc kuchařek i dietní menu

Autor: simao - 
2. ledna 2017
19:10

Čím a jak se české děti ve školách stravují, proč tloustnou a jak tomu zabránit, to řeší řada ministerstev. Resort školství Kateřiny Valachové (ČSSD) přichází s návrhem vyhlášky o školním stravování, který by měl zajistit dostatek personálu v jídelnách i častější dietní menu. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) posílá kolegům zase návrh týkající se ovoce, zeleniny či mléka ve školách. A také požadavků EU, která upravuje podmínky pro dva oblíbené stravovací projekty.

Oba návrhy – jak ten, který vychází z resortu ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), tak ten z pera ministerstva zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) – jsou nyní v připomínkovém řízení. Tedy před tím, než dojdou na samotnou vládu.

Snahy přichází poté, co Valachová prosadila „pamlskovou vyhlášku“, která školním bufetům nařizuje, co smí a nesmí prodávat. „Vývoj řady zdravotních ukazatelů našich dětí, především tedy obezity, nás přímo zavazuje zakročit,“ vysvětloval nedávno ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Více zaměstnanců ve školních jídelnách

Nejnovější návrh ministerstva školství má od 1. ledna 2018 rozšířit minimální počet pracovních míst ve školních jídelnách, aby se zajistila standardní kvalita školních stravovacích služeb.

„Některá zařízení školního stravování jsou personálně poddimenzována, což má vliv na kvalitu poskytované služby,“ stojí v důvodové zprávě. Dostatek zaměstnanců by měl přinést i kvalitnější jídla, slibuje si MŠMT.

Minimální počet zaměstnanců ve školní jídelně by se přitom měl odvíjet od toho, kolik obědů pro kolik strávníků uvaří. Počítá se nejen s dětmi, ale i personálem školy. „Současný právní stav neupravuje počet pracovních míst tak, aby byly organizačně přiměřené potřebám provozu, a ani nevymezuje dobu, na kterou lze požadovat zálohu na úhradu stravného,“ poznamenává závěrečná zpráva k návrhu.

Návrh řeší i dietní jídla ve školách

Rozdíl tak má být proti stávající praxi i v tom, kdy děti (potažmo rodiče) za obědy platí. „Monitoring České školní inspekce potvrdil praxi některých školních jídelen, vybírat zálohy na stravné několik měsíců dopředu. Tato praxe komplikuje sociálně slabším rodinám přístup ke službám školního stravování. Proto novela vyhlášky omezuje vybírání záloh na stravné maximálně na jeden měsíc dopředu,“ argumentuje návrh.

Řeší se však i otázka dietního stravování, kdy se podle MŠMT v praxi ukázalo, že v mnoha školních jídelnách je problémem to, kdo vybere potraviny, receptury a jídelní lístky tak, aby se skutečně dietně jedlo.

Nově nemá jít jen o nutriční terapeuty, rozšířit by se tak měl okruh osob s oprávněním posuzování receptur – mj. o lékaře se specializacemi či rozšířenou odbornou způsobilostí.

„Současně se umožní vytvoření vzorového jídelníčku, pokynů ke způsobu přípravy dietní stravy,“ uvádí resort školství. Úpravy mají motivovat školy mimo jiné i k poskytování dietního stravování. Připomínky ke znění přitom ministerstvo očekává do 20. ledna. 

Ovoce i mléko do škol čekají úpravy kvůli EU

Stravováním ve školách se kromě ministerstva školství, které na vyhlášce spolupracuje i s resortem zdravotnictví, zabývá také ministerstvo zemědělství. To připravilo návrh na stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce a zeleniny, výrobků z ovoce, zeleniny a banánů, mléka a mléčných výrobků do vzdělávacích zařízení.

Za klíčové ve stravování dětí ve školách návrh přitom označuje pro změnu pokračování projektů Ovoce a zelenina do škol a také Mléko do škol. V čem je problém? „Evropská unie reformovala školní projekty Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol a spojila je pod společný právní a finanční rámec,“ vysvětluje Jurečkův resort v důvodové zprávě.

Ministerstvo upozorňuje na současnou situaci, kdy přibývá případů dětské obezity v důsledku stravovacích návyků. „Spotřeba zejména čerstvého ovoce a zeleniny a konzumního mléka má klesající trend. Proto je prioritně podpora zaměřena na tyto produkty,“ uvádí ministerstvo.

Stát má nově určit výši podpory pro dodavatele

Podpora se má vztahovat i na neochucené a ochucené mléčné výrobky či konzumní mléko. Vyhláška určuje také to, jak má postupovat žadatel o poskytnutí podpory na produkty, směřující do těchto projektů. 

„Každé balení ovocné a zeleninové šťávy, salátu a ovocného protlaku, každé balení čerstvého ovoce a zeleniny a každé balení mléka a mléčných výrobků musí být označeno nápisem ‚Školní projekt‘,“ stojí v návrhu.

Uvedeny jsou i maximální výše podpory na porci. Tedy částky, za kolik nejdráže stát proplatí ovoce či zeleninu a další produkty. U jednoho jablka je vyčíslena cena 6,76 Kč bez DPH za jeden kus, případně 10,5 Kč bez DPH za produkt ekologického zemědělství.

U jednoho kusu banánu to je 8,01 Kč bez DPH, u jedné kedlubny 8,82 Kč bez DPH (13 Kč v případě ekologického zemědělství), u broskve 9,01 Kč (resp. 14 Kč). Stejně tak jsou označeny švestky, okurky, kiwi či mrkve a ředkvičky. Maximální výše podpory u konzumního mléka je 6,63 Kč (resp. 9,43 Kč) za 250 mililitrů a podpora je vyčíslena i u jogurtů, sýrů či tvarohů.

VIDEO: Ředitel Ledvinka z malostranského gymnázia kritizuje pamlskovou vyhlášku o tom, co smí a nesmí prodávat školní bufety

defakto ( 15. listopadu 2017 11:43 )

... valachová se raději měla starat o to jak se roždělují peníze do sportu , měla kontrolovat svou náměstkyni a zároven přítelkyni , která v soukromném bytě rozdělovala peníze spolu s Peltou ! ... nevím proč jí zajímá školství , nová vláda se teprve tvoří a pochybuji ,že Valachová bude její součastí . Se svou inkluzí už nadělala dost škod !

panda82 ( 9. ledna 2017 18:21 )

Valachová má na starosti gastronomii nebo kvalitu vyučování, může jí být úplně šumafuk co děti jedí ale co umí by měla být její starost. Děcka si stejně koupí na co mají chuť v obchodě , tam jim to Valaška nezakáže

amgal ( 4. ledna 2017 09:19 )

cotonice:moiaza: ano souhlasím, děcka budou hlavně blbé, protože místo učení budou řešit co kde sníst.Mají málo pohybu,ve škole žádný tělocvik a venku místo hřišť jsou parkoviště pro auta. Před paneláky , jak je kousek trávy, tak tam pejskaři venčí čokly nebo město nasází stromky. Tak kde mají děcka lítat?

zednik ( 3. ledna 2017 11:08 )

Děti netloustnou díky obědům ve školách. To je hovadina.Důvod je úplně někde jinde. Ale vyprodukovali jsme tolik nutričních a dietních specialistů, že je potřeba je někde zaměstnat... Jistě brzy přijde i doba, kdy se každá rodina bude muset na úřadě povinně prokázat, že si jednoho takového specialistu platí sama.

e.44 ( 3. ledna 2017 04:22 )

Vlachová, jdi do prde/le ty krávo blbá. Děti se potřebují pořádně najíst toho co jim chutná. Na dietní menu se ti vykašlou. Většině dětí chutná jen pár druhů zeleniny a ovoce. Některé druhy vyloženě nesnášej. Než aby z jídla vydloubávaly to co nesnášej, vyhoděj raději celej oběd. Dosáhneš jenom toho, že ve škole už nebudou jíst vůbec, respektive budou si do školy nosit jídlo co si koupěj mimo školu a peníze za obědy, když rodiče spláchnou do záchoda, bude to mít stejný efekt jako když jim za ně ty obědy koupěj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa