Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Dítě nechtěl, šla jsem na potrat.“ Těhotenství ročně utne 20 tisíc Češek

Autor: bud - 
3. ledna 2017
06:27

V roce 2015 bylo v Česku provedeno 20 403 potratů, z toho 547 u dívek mladších 17 let. Přesto počet umělých přerušení těhotenství rok od roku klesá, za posledních pět let to bylo až o pětinu. Podle lékařů je za tím hlavně lepší osvěta a také užívání antikoncepce. Do čísel začínají zasahovat také potratové pilulky, o které je velký zájem. Snižuje se tak počet klasických chirurgických zákroků.

„Přítel mi na rovinu řekl, že nechce být otcem neplánovaně, že by byl otec z povinnosti. I když jsem to ani já takto nechtěla, bolelo to a byla jsem zklamaná,“ popisuje svou zkušenost Markéta (32) na jednom z diskusních fór, kde si ženy sdělují své zkušenosti s interrupcemi. Lékař jí doporučil využít takzvanou potratovou pilulku, která je šetrnější než dříve běžnější chirurgický zákrok.

„Byla jsem jako robot, spolkla jsem první tři prášky a v duchu jsem se tomu malému zárodečku omlouvala. O dva dny později další tabletka a v bolestech šlo vše ven,“ vzpomíná Markéta. A rozhodně není sama.

Každý rok se pro umělé přerušení těhotenství rozhodne něco přes 20 tisíc žen. Přibližně v pětině případů jde o přerušení ze zdravotních důvodů, ve zbylých jde o dobrovolné rozhodnutí. Například v roce 2015 bylo provedeno 20 403 potratů, z toho 547 u dívek mladších 17 let. Celkem bylo ve stejném roce evidováno 146 tisíc těhotenství. Vyplývá to z čísel Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Klesl počet nechtěných těhotenství

Počty potratů v Česku dlouhodobě klesají, což potvrzují statistiky i lékaři. Ještě v roce 1996 zamířilo na potrat 49 tisíc žen, na začátku 90. let to bylo dokonce více než 100 tisíc. Tehdy šlo o potratovou explozi související s uvolněním pravidel po roce 1987. Do té doby musela žena před interrupční komisi.

Počet potratů dlouhodobě klesá. Počet potratů dlouhodobě klesá. | Archiv CNC

„Znalost antikoncepce a její využívání je na opravdu vysoké úrovni, takže máme méně nechtěných těhotenství,“ řekl Blesk.cz mluvčí pražské Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek. Jeho slova potvrzuje také Ondřej Šimetka, přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava. Podle něj zároveň v posledních letech došlo k zásadním změnám v provádění miniinterrupcí (do 7. týdne), a to především v souvislosti s potratovými pilulkami. „Na celkový počet interrupcí to ale vliv nemá,“ dodal Šimetka.

Zájem o potratové pilulky roste

Odborník upozornil v této souvislosti i na fakt, že v posledních letech zájem žen o antikoncepci mírně klesá, což by se do budoucna mohlo do čísel potratů promítnout. „Uvidí se, zda se třeba počet interrupcí opět nezvedne,“ uvedl Šimetka. 

Struktura potratů žen podle vzdělání Struktura potratů žen podle vzdělání | ÚZIS

Souběžně s tím se ale prodává více potratových pilulek. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv míří každý rok do lékáren a zdravotnických zařízení více balení. Jen od roku 2014 jejich distribuce stoupla až o 50 procentDo listopadu loňského roku bylo distribuováno více balení přípravku MIFEGYNE než za celý předchozí rok, a to celkem 4102, a totéž platí o přípravku MISPREGNOL (distribuováno 446 kusů). Přehled o tom, kolik jich bylo skutečně použito, však ústav neeviduje.

Potratová pilulka, která je v Česku dostupná od roku 2014, je na rozdíl od takzvané nouzové antikoncepce podávána vždy pod dohledem lékaře a nelze ji volně zakoupit v lékárně. 

tini ( 3. ledna 2017 09:52 )

Kdyz stat bude opravdu podporovat materstvi, rodinu a porodnost, nebudou se zeny muset zabyvat interrupcemi. Pro kazdou z nich je to velmi tezke rozhodnuti, spojene s vycitkami, ktere prijdou bud hned nebo pozdeji. Ne kazda snese hormonalni antikoncepci a ne kazdy muz zodpovedne pouzije prezervativ. Az nas prevalcuji rodiny, ktere deti berou jako bohatstvi, pozehnani a dar, nestacime se divit.

anna1234 ( 3. ledna 2017 09:31 )

.. tak to asi jednoduché nebylo nikdy.

lalia ( 3. ledna 2017 09:20 )

Schvaluji,než by se dítě narodilo jako nechtěné,nemá šťastný život.Pokud je k tomu pádný důvod,schvaluji.Nemá každý podmínky mít dítě,bohužel.

anna1234 ( 3. ledna 2017 09:15 )

.. zodpovědné je na tom to, že přemýšlí dopředu do čeho by dítě přivedla. Zatím co tomu póvlu je to jedno.

fotrpjotr ( 3. ledna 2017 09:13 )

Bohužel,právě těch nechtěných zmetků přibývá.

Zobrazit celou diskusi