Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muslimové v Británii nezapadli, Češi jsou naopak oblíbení, říká Tomský

Autor: Alexandr Božilov - 
9. ledna 2017
05:52

Velká Británie otevřela v minulosti v rámci velkorysé imigrační politiky dveře milionům přistěhovalců. Kromě protestantů, katolíků a buddhistů žije na Britských ostrovech také několikamilionová komunita muslimů. Jak se Britům podařilo muslimy integrovat? A jak jsou v Británii vnímáni Češi? Také na tyto otázky odpovídal svým osobitým způsobem politolog Alexander Tomský.

Britové podle Tomského vnímají muslimy jako jedinou skupinu migrantů, která se nikdy nedokázala zcela integrovat. Neplatí to však pro všechny muslimy. „Přišlo také mnoho lidí z britského Kypru. To byli Turci, sekularizovaní, já jsem v takové čtvrti žil – holky tam chodily v minisukních a žádná mešita tam nebyla. Pak přišla obrovská vlna Peršanů. To je to samé.“

Podívejte se na rozhovor:

Video  Alexander Tomský – Velká Británie a přistěhovalci  - Alexandr Božilov, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Problém vidí Tomský především v tom, že muslimové lpí na svých tradicích a s britskou kulturou a způsobem života nechtějí mít mnohdy nic společného. „Ty muslimské komunity žijí v ghettech, jsou uzavřené, trvají do značné míry na tom analfabetismu svých matek a žen a neustále provdávají své dcery za Pákistánce z nějaké té rodné vesnice, takže neustále obnovují tu krev. A při té dnešní renesanci islámu ve světě a internetu se snadno takzvaně radikalizují. Ale on už je islám svou podstatou poměrně radikální,“ tvrdí Tomský.

Naopak Češi se v Británii těší velice dobrému jménu. „Souvisí to do jisté míry se vznikem první republiky, s Masarykem a tím, jak působil v Anglii,“ myslí si Tomský, který má na Britských ostrovech mnoho přátel. „A navíc mají Češi úplně stejný smysl pro humor jako Angličané. Nejpopulárnější česká kniha je Dobrý voják Švejk – v geniálním překladu,“ uzavírá Tomský.

 

 

Samo ( 9. ledna 2017 09:18 )

Debil jsi ty lemro jakási a sračky lezou zase jenom z tebe a o Anglii nevíš nic jenom ty a nevěděl by jsi o ní nic i kdyby jsi tam prožil celý život, protože jsi ignorant a hlupák.

kuromrd ( 9. ledna 2017 09:17 )

a můžete so vyprávěd o tvém nicku ty mamrde z tvý mámi

konecnik ( 9. ledna 2017 09:12 )

 V klidu, vecer tu bude rozhovor s opravdovym odbornikem na Britanii Krakonosem 500. My se Zdenekkem se budem moct potrhat smichy nad korbelem piva v hospode U Krale Vaclava Havla

iFender ( 9. ledna 2017 09:10 )

Zatim ta sopka jmenem EUROPA doutna a kouri ,ale beda az to bouchne!Marschieren marsch! Vsichni zpatky odkud s igelitovou taskou prisli!

tgbg ( 9. ledna 2017 09:04 )

Češi jsou oblíbeni, proto jednoho z nich umlátili zámkem na kolo.

Zobrazit celou diskusi