Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pivovary Staropramen loni prodělaly 2,7 miliardy. Dál je to česká pivní dvojka

Autor: ČTK, Mii - 
29. prosince 2016
16:35

Skupina Pivovary Staropramen loni prodělala 2,74 miliardy korun, meziročně o 18 procent více. Důvodem jsou stejně jako předloni odpisy, stojí ve výroční zprávě Sbírky listin. Tržby vzrostly o 520 milionů na 8,48 miliardy korun, přičemž více než 5,3 miliardy utržila skupina v zahraničí. Tržby za pivo v Česku klesly skupině mírně pod tři miliardy korun, zahraniční vzrostly nad 4,5 miliardy.

„Na českém trhu byly stabilní prodeje značky Staropramen a značka Braník udržela svoji pozici druhého nejprodávanějšího piva v segmentu retail v ČR,“ stojí ve výroční zprávě společnosti.

Firma již dříve uvedla, že jí o 40 000 hektolitrů klesly prodeje piva a nápojů na 3,12 milionu hektolitrů. Export vzrostl o sedm procent na více než 600 000 hektolitrů. Zahraniční prodeje nejvíc rostly na Slovensku, v Británii a Německu. Staropramen se prodává v 36 zemích světa.

Pivovary mají letos za sebou výměnu vedení. Generální ředitel Zbyněk Kovář skončil po osmi letech ve funkci, vystřídal ho Petr Kovařík, který dříve řídil sesterskou pivovarnickou společnost Borsodi Sorgyar v Maďarsku.

Jednička na českém trhu Plzeňský Prazdroj loni prodal v Česku a v cizině deset milionů hektolitrů piva, zhruba stejně jako v roce 2014. Tržby vzrostly o 3,3 procenta na 14,4 miliardy korun.

Pivovary Staropramen se dlouhodobě drží na českém pivovarském trhu za prvním Plzeňským Prazdrojem. Firma je od roku 2012 součástí severoamerické pivovarské skupiny Molson Coors. Ta Pivovary Staropramen koupila od investiční společnosti CVC Capital Partner za 2,7 miliardy eur, do roku 2009 pivovary vlastnil pivovarský gigant Anheuser-Busch InBev. Společnost loni zaměstnávala v průměru 1406 lidí.

james ( 29. prosince 2016 18:28 )

Jestli ono to není tím, že neumějí to pivo udělat? Staropramen Praha - Smíchov bylo dříve docela dobré pivo, takový lepší český průměr. Pak začaly ty firemní korporace a holdingy a místo českého piva se vyrábí sotva pitelné europivo typu Heineken. No, to pak tržby klesají, když navíc napřed musí Staropramen pustit ke korytu své bratrovrahy z jeho "groupu".

radelin ( 29. prosince 2016 17:14 )

Pivovary Staropramen loni prodělaly 2,7 miliardy. Dál je to čeká pivní dvojka A co je prosím ještě čeká?

Zobrazit celou diskusi