Přípravy na velkolepý večer jsou již v plném proudu. Je určitě mnoho způsobů, jak lze oslavit tuto magickou noc, kdy se starý rok střídá s novým. Lidé vyráží do oblíbených hospůdek a barů, někdo se chystá na hory a jiní se s partou kamarádů potulují v ulicích města a nasávají slavnostní atmosféru plnými doušky. Samostatnou kapitolou jsou domácí oslavy, kterým dává přednost stále více a více lidí.

Autor: Profimedia

Silvestrovské oslavy bez kocoviny

Plánujete na poslední den v roce trochu popít? Určitě se vám někdy stalo, že jste to s pitím přehnali a následující ráno jste protrpěli. Jak netrávit Nový rok s bolestí hlavy, s pocitem neustálé žízně doprovázené nepříjemnou nevolností?  Jelikož alkohol dehydruje náš organismus, je dobré pít v průběhu bujarých oslav co nejvíce čisté vody, které tělo zavodní. Na Nový rok si naordinujte dlouhou procházku – ta vaše tělo okysličí a bude lépe fungovat.

Nechce se vám ven?

Otázka, jak trávit Silvestra, je v těchto dnech velice aktuální. Jaký typ oslavy zvolíte, samozřejmě záleží pouze na vás a vašich finančních možnostech. Rozhodli jste se strávit celý večer doma v kruhu rodiny a blízkých přátel? Stejně jako pro každou jinou party, tak i pro tu silvestrovskou, je nutné vše správně zorganizovat – od pohoštění až po zábavný program. Jestliže vás nebaví pouze sledovat televizi a se sklenkou v ruce čekat, až se zábava sama rozjede, můžete večer odstartovat nějakou společenskou hrou.

Ještě důležitějším bodem večera, než je zábava, je určitě pohoštění. Pokud se chcete před svými hosty letos vytáhnout, nabídněte svým hostům neotřelé chutě!  Oblíbené a na přípravu časově nenáročné jsou například jednohubky, ty by na žádném svátečním stole určitě neměly chybět. Vyzkoušejte naše tipy na nevšední pomazánky a uvidíte, jak bude vámi připravené občerstvení mizet ze stolu rychlostí blesku!

Pomazánka ze slunečnicových semínek

Ingredience:

1 hrnek slunečnicových semínek

Zázvor dle chuti

3 lžičky sezamové pasty tahini

Citrónová šťáva

Olivový olej

Sůl, pepř

Postup:

Slunečnicová semínka nechte namáčet přibližně šest hodin. Poté je v mixéru rozemelte na kaši, přidejte ostatní ingredience a rozmixujte v hladkou hmotu. Pokud se vám bude zdát pomazánka tuhá, můžete do směsi přidat lžičku vody. Máte-li rádi pikantní chutě, můžete pomazánku ochutit i špetkou chilli.

Výtečná celerová pomazánka s mrkví

Ingredience:

Půlka celeru

3 mrkve

2 trojúhelníčky taveného sýra

3 nakládané okurky

2 vejce

Majonéza (popř. bílý jogurt)

Sůl, pepř

Postup:

Tavený sýr a majonézu rozmíchejte. Na hrubém struhadle nastrouhejte celer a mrkev, přidejte do směsi. Uvařte si vejce natvrdo a po vychladnutí je nakrájejte a spolu s nakládanými okurkami přidejte do pomazánky. Nyní stačí pomazánku dochutit solí a pepřem.

Cottage pomazánka

Ingredience:

1 kelímek sýru cottage

1 kelímek sýru gervais

Krůtí šunka

Jarní cibulka

Řapíkatý celer

Cherry rajčata

Postup:

Jednoduchá a výtečná pomazánka, kterou ocení především ženy. Sýr cottage vyklopte do mísy a vidličkou lehce vmíchejte gervais. Ostatní ingredience pokrájejte na malé kousky a vmíchejte do cottage sýru. Dle chuti osolte a opepřete. Tato pomazánka se hodí především k celozrnnému pečivu.

A nezapomeňte – „Jak na Nový rok, tak po celý rok!“ Buďte k sobě tedy uctiví, i když ne každému je po silvestrovských oslavách dvakrát do smíchu. Možná i proto je Nový rok dnem, kdy si většina lidí dává předsevzetí a snaží se přemýšlet nad tím, jak zlepšit svůj život a čeho v následujícím roce chtějí dosáhnout!

Usnadněte si silvestrovské přípravy a pořiďte vše na jednom místě! Zajímavé recepty, gastronomické lahůdky a veškeré potřebné ingredience naleznete na www.tesco.cz