Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tohle dětem pod stromeček nedávejte: Experti varují před nebezpečnými hračkami

Autor: sou - 
23. prosince 2016
19:01

Plastové panenky, chrastítka, skákací míče, ale i atrapy mobilních telefonů – to jsou vše hračky, které mohou být pro děti velice nebezpečné. Nejen, že mohou obsahovat malé části, které jde snadno vdechnout, ale navíc v nich inspekce často objevuje i velice nebezpečné ftaláty, které ohrožují ledviny, játra i reprodukční orgány. Odborníci proto rodičům radí obzvlášť v období Vánoc obezřetnost při výběru dárků pod stromeček.

Především před Vánoci je nutná zvýšená obezřetnost při nákupu hraček. Podle expertů se mnozí spotřebitelé nechají ovlivnit nízkou cenou nebo líbivým obalem. „U produktů z PVC zase hrozí velké riziko ftalátů. Hledejte označení „Neobsahuje PVC“ (PVC-free) nebo „Neobsahuje ftaláty“ (Phthalate-free),“ radí expertka Lenka Mužíčková z poradenského webu Budulínek.eu.

Právě kvůli této látce bylo v rámci evropského systému rychlého hlášení informací o výskytu nebezpečných nepotravinářských výrobků na trhu Rapex nahlášeno hned několik hraček. Jako nebezpečná byly v nejednom případu označeny panenky, které zpodobňují hrdinku jedné z momentálně nejoblíbenějších animované pohádky, princeznu Elsu.

I tato panenka obsahuje nadměrné množství ftalátů, které jsou pro děti velice nebezpečné. Ohrožují ledviny, játra i reprodukční orgány. I tato panenka obsahuje nadměrné množství ftalátů, které jsou pro děti velice nebezpečné. Ohrožují ledviny, játra i reprodukční orgány. | RAPEX - jednotný trh EU

ČOI rozdala kvůli nebezpečným hračkám pokuty za miliony

Měřením ftalátů neprošel skákací růžový plastový míč se dvěma úchyty, s různými obrázky. Nebezpečný je už v tom, že při hře s ním mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte.

Kontrolou hraček se zabývá i Česká obchodní inspekce, která ve druhém čtvrtletí tohoto roku odhalila škodlivé látky ve hračkách u dvou třetin prověřených prodejců. Inspekce kvůli tomu rozdala 335 pokut dohromady za 2,4 milionu korun a zakázala prodej 359 typů hraček.

Ftaláty mohou obsahovat i skleničky a hrnečky s dětskými motivy

Zakázán byl třeba prodej plastových zvířátek nabízených s cukrovinkami. Zvířátka obsahovala nadměrné množství ftalátů používaných ke změkčování plastů, které ohrožují ledviny, játra i reprodukční orgány.

Nedávný test sdružení Arnika navíc potvrdil, že tyto látky se nacházejí i ve skleničkách a hrnečcích s dětským motivem. „Nejjednodušší je používat čiré skleničky nebo bílý porcelán,“ vysvětluje Karolína Brabcová ze sdružení Arnika. Problematické je podle ní hlavně červená, hnědá a oranžová barva, které pigmenty z těžkých kovů obsahují nejčastěji.

Označení CE také není jistota

Několik dalších hraček – například klaun na baterie, dřevěný vláček, chrastítko nebo kaleidoskop – se daly rozložit nebo se samy rozpadaly na malé části, kterými by se dítě mohlo udusit. Mezi zakázanými byla i houpačka, která se při běžném používání mohla rozpadnout a zranit dítě na hlavě a krku.

Jistotou nezávadnosti není ani téměř všudypřítomné označení CE, negarantuje totiž kvalitu výrobků. „Je to závazek výrobce, že konkrétní výrobek byl testován na svou kvalitu, aby byl v souladu s evropskými předpisy, ale není to certifikát kvality, jako jsou například značky České kvality. Nikoli jistota,“ uzavřela Mužíčková. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi