Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zaměstnanci, těšte se: Platy poletí nahoru, firmy čeká „boj“ o lidi

Autor: bud - 
23. prosince 2016
05:01

Mzdy českých zaměstnanců by v příštím roce mohly růst v průměru minimálně o pět procent. Důvodem je rekordně nízká nezaměstnanost, kvůli níž se firmy potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Některé profese, například v logistice nebo zpracovatelském průmyslu, začínají mít krizi a experti čekají v následujících měsících „boj“ o nové lidi.

Firmy, které letos nezačaly s hledáním brigádníků na zimní sezonu s předstihem, měly problém vůbec nějaké sehnat. Tragická situace byla hlavně v logistice. Na čtyři tisícovky brigádníků například nabral sklad internetového obchodu Amazon v Dobrovízi, který platil 125 korun na hodinu a nabízel i další bonusy, takže některé firmy se potýkaly s akutním nedostatkem.

Dlouhodobě se nedaří sehnat dostatek lidí třeba České poště. „Získávání nových zaměstnanců je v současné době, kdy je velmi nízká nezaměstnanost, náročné pro všechny firmy na trhu,“ řekl Blesk.cz mluvčí pošty Matyáš Vitík. Příliš nepomáhají ani různé adaptační procesy nebo třeba bonus pro zaměstnance za přivedení nových lidí.

Nezaměstnanost je na dně

Počet lidí bez práce totiž v průběhu posledních měsíců v Česku klesl k rekordním 4 procentům, což je nejméně ve všech členských státech EU. Podle odborníků je to již na úrovni takzvané přirozené nezaměstnanosti, takže dlouhodobě bude klesat již velmi pomalu. A právě to by mohlo v roce 2017 přinést vyšší mzdy.

„Pokud nedojde k uvolnění pracovního trhu pro pracovníky ze zemí mimo EU, je pravděpodobné, že budeme svědky růstu mezd i o více než 5 procent,“ uvedla Jitka Součková z pracovní agentury Grafton Recruitment. Podle ní bude důvodem hlavně snaha o udržení lidí, protože poptávka po nových zaměstnancích již dnes převyšuje nabídku téměř ve všech ekonomických sektorech. Největší zájem v roce 2017 bude o lidi na pozice operátorů ve výrobě a v logistice a dále veškeré technické pozice. Firmy mají zájem o vyučené, středoškoláky i vysokoškoláky.

Potvrzuje to i ředitelka portálu Profesia.cz Zuzana Lincová „Počet reálně dostupných lidí na trhu se snižuje a v mnoha oborech lidé opravdu citelně chybějí,“ uvedla Lincová. Dodává však, že se dá čekat spíše mírnější nárůst mezd. Firmám se totiž do navyšování příliš nechce, což ukazují i čísla portálu za letošní rok. České mzdy v průměru rostly jen o 3 až 4 procenta.

Pracoval by premiér Bohuslav Sobotka za 15 tisíc korun? Zeptali jsme se ho ve studiu Blesk.cz:
Video  Dělal by Sobotka za 15 000?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Volná místa „zaplácnou“ Ukrajinci

V současné době chybí českým firmám na 140 tisíc pracovníků. Vláda se situaci snaží řešit i tím, že otevírá trh lidem ze zahraničí. V létě například přijala návrh ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) na vyřízení většího množství žádostí o zaměstnanecké karty pro kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny. Nárok na rychlejší vyřízení karet získá ročně až pět tisíc uchazečů. „Impulzem je oživení ekonomiky, nárůst zakázek a otevírání nových pracovních míst ze strany našich firem,“ uvedl k tomu Mládek.

Tuto praxi dlouhodobě kritizuje třeba Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), podle níž je v Česku více než 100 tisíc lidí, kteří by se na trhu práce mohli uplatnit. „Hlavním zájmem je dovézt především levnou pracovní sílu,“ řekla už dříve Blesk.cz mluvčí konfederace Jana Kašparová. Firmy by tak nic nemotivovalo zvyšovat mzdy českým pracovníkům.

prycsnima ( 23. prosince 2016 10:03 )

 Takže přidají ajťákům a mana žeru(m) a podobným nehákesům.Oblbovačka pro sprostý lid.

Lena2006 ( 23. prosince 2016 09:48 )

Tak si myslím, že u nás se zvýšení platu bát nemusíme. To se bude týkat pár lidí na vysokých postech, ale jinak nebudou peníze

dzery ( 23. prosince 2016 09:39 )

Čím větší platy tím větší zdražení.Zdraží se všem ale kdo má slušný plat dostane ještě víc.

PanHamasajt ( 23. prosince 2016 08:06 )

 Ten sacek na uvodu tam je naschval nebo slouzi k ucelu, ceskou vyplatu jsem nikdy nedostal tak ne to zarazi

asijo ( 23. prosince 2016 07:39 )

Radí socka,který žije několik let z podpory.

Zobrazit celou diskusi