Revize hodnocených kreací se týká žen. Pár mužů sice výbornou dostalo, ale do užšího výběru neprošlo. Pánové buď měli vysoce formální, fantazii vylučující oblek, anebo až tolik charismaticky módně nepůsobili. 

Od casual stylu ke gala

Jedničkových stylingů se v zúčtování mnoho nevyskytlo, ale těch, jež totálně propadly, bylo o dost míň. Za jedna často dostávaly stejné osoby. Také gala společenské róby. Jenže módní policie je i o jiných polohách odívání – roční bilance nemůže být hitparádou velkých toalet, svodkou exhibicí na rudém koberci. O to byl výběr složitější.

Tsunami průměru

Inventura roku každopádně znovu potvrdila, že známka tři je nejčastější a zaznamenané aktérky společenské scény, velryby i sardinky showbyznys, tíhnou k bezpečnému standardu zavedených (leckdy odžitých) trendů. Jsou, aniž by často chtěly, oslavou průměru.

Pravidla hry

Nejde o hitparádu tuzemských ikon módy, ale o desítku kreací, které v módní policii končícího roku nejlépe obstály. Respektovaly společenskou příležitost, jednotu stylu, požadavek elegance, osobitosti. Samozřejmě, že ve vybraných modelech ony ikony módy většinou jsou, ale řada inspirativně oblékaných žen v registru módní policie chybí, neboť na médii sledované party nechodí. Pořadí outfitů až tak nerozhoduje. U přehlídky různorodých stylů to být jinak nemůže.

Ina Tina, blogerka

Jedna z prvních blogerek u nás vešla ve známost coby ikona extravagance díky týdnu módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week. A pro svou jedinečnost se stala tváří kreací oděvní výtvarnice Liběny Rochové. Ta pro ni na Ples v Opeře stvořila tuto nadýchanou puristickou řízu s vysokým chomoutem pěny aranžovaného tylu u krku, jejíž pudrově skořicové barevnosti Ina podřídila make-up i doplňky. Tohle je příklad oděvu, jenž se stal artefaktem! 

Ina Tina
Autor: Herminapress.cz

Libuše Šmuclerová, generální ředitelka CNC

Do linie jemného soudku situované pouzdro s nenápadnou kaskádou dílů. Na něm spodní siluetu ctící a zároveň se sama elegantně prosazující slupka z transparentního voálu. Krátké rukávky a efektně vyztužený okraj sukně. Trefně zvolená, s modelem ladící pompadourka na řetízku. Na hrdle téma černé dodržující náhrdelník od Zorya z kolekce Virus… Doplňky citlivě doprovozená kreace LR., která vnímá oděv jako součást umění.

Libuše Šmuclerová
Autor: Herminapress.cz

Jana Plodková, herečka

Je svá, hraje si s oděvem čím dál vytříbeněji, což masovému vkusu veřejnosti příliš nekonvenuje na rozdíl od uniformního standardu a prvoplánový efekt vzývajícího mainstreamu, kterému neodpovídá ani tato minimalistická toaleta, jejíž sexy náboj tkví zcela jinde než v rozparku k rozkroku či hlubokém dekoltu. Luxus a jinakost zde startuje volbou pro velkou róbu atypického materiálu. Vlečka jistí opulentnost, linie těla erotičnost.

Jana Plodková
Autor: Herminapress.cz

Andrea Verešová, modelka

Na zahájení jarního týdne módy MBPFW nechyběla ani tato modelka, jenž MBPFW ctěnou kreativitu respektovala v holubičí šedi vyvedenou, s matem a leskem pracující toaletou s odhalenými zády a miniaturní, ňadra kryjící přednicí, k níž přidala svítivě oranžovou, hrubými zipy zdobenou a jako krabice vyhlížející vestou z tvrdé kůže. Kombinace působí kontroverzně, drze a zároveň zajímavě. Je inspirativní ukázkou nelehkého trendu sloučit neslučitelné.

Andrea Verešová
Autor: Herminapress.cz

Aňa Geislerová, herečka

Současná hvězda tuzemsko stříbrného plátna, která napsala knihu v podobě deníku a svého času si úspěšně vyzkoušela profesi návrhářky pro kolekci konfekce zn. Pietro Filipi, svůj dlouholetý status inspirativní módní ikony potvrdila i tubou ke krku uzavřených, do půli lýtek sahajících šatů s dlouhými rukávy, jež velmi sofistikovaně nakládají s efektem vlnícího se kontrastního akcentu.

Anna Geislerová
Autor: Herminapress.cz

Anna Linhartová, herečka

Prádlovou krajkou plus opulentní výšivkou lemované, lurexovou nití vytkávané šaty připomínají luxusní negližé a květovaný plášť z transparentního sametu pak župánek hodný budoáru divy první republiky. Oblíbená kabelka aktuální duch vintage v outfitu potvrzuje stejně jako ozdoba na hrdle. Nadějná protagonistka české kinematografie, jež se díky Evě Herzigové dostala k focení pro Chanel, svou touhu po osobitosti cizeluje, jak má.

Anna Linhartová
Autor: Herminapress.cz

Kateřina Kaira Hrachovcová, herečka

Patří k stálým hostům týdne módy MBPFW a v několikadenním sledu jeho přehlídek i doprovodných akcí vystřídá řadu inspirativních outfitů včetně účesů. V září nevynechala ani shopping night na Pařížské třídě, již absolvovala v dámské blůze s velkoryse širokými rukávy plus vlněných kalhotách s jemně spadlým sedem i zajímavě řešeným pasem. Polobotky s mohutnou podešví a vyšším podpatkem zajistily pohodlné korzo butiky, značková kabelka připomněla tichý luxus.

Kateřina Hrachovcová
Autor: Herminapress.cz

Simona Krainová, modelka

Na zářijové Harper’s Bazaar Shopping Night byla tváří butiku Bally a na jeho prezentaci zvolila široké kalhoty od minimalistické, cenově dostupné zn. COS. Příhodná bílá blůza, která lehounce narůžovělé nohavice doplňuje, je střídmá a značně nadčasová. Sandálky bez podpatku outfit odlehčují a kabelka dobře doplňuje barevnost. Dobrá verze městské elegance za přijatelnou cenu.

Simona Krainová
Autor: Herminapress.cz

Martina Šmuková, modelka

Citrónově žlutý rolák a pohodlné polobotky v pánském stylu v banánovém odstínu. Úzké, pod lýtko sahající kalhoty, jež se od padesátých, šedesátých let pravidelně vrací na scénu jsou námořnické navy barvě, vlněný převlečník v odstínu tyrkysově zelené. Zahraničím prověřená modelka, která svého času jako první Češka zvítězila v prestižní soutěži model Elite Look, se rozhodně barev nebojí a jejich neotřelá kombinace na poli klasiky je příkladem, jak rozzářit ulici.

Martina Šmuková
Autor: Herminapress.cz

Jenovéfa Boková, herečka

Ke kotníkům sahající model z materiálu hedvábného vzhledu s šálovým límcem a širokými rukávy může být lehkým pláštěm i na holé tělo oblečenými šaty zároveň. Linka oděv stahujícího pásku je na temném poli zářivým minimalistickým prvkem. Tenisky na bílé pryži určují outfitu styl. Jenovéfa, která mimo jiné zazářila v Rodinném filmu, patří k hrstce mladých hereček, jež mají na rozdíl většiny starších kolegyň šanci být módní ikonou.

Jenovéfa Boková
Autor: Herminapress.cz