Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

TOP 09 vyhodila středočeské rebely. Za paktování s Jermanovou

Autor: zst - 
15. prosince 2016
18:10

Středočeská organizace TOP 09 vyloučila ze svých řad trojici Daniel Marek, Milan Schweigstill a Michaela Vojtová. Ti totiž přes odpor krajské organizace vstoupili do koalice, kterou vede hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO). Marek se následně stal jejím náměstkem. Porušili tak stranické stanovy. Předsedkyně středočeské Topky Helena Langšádlová je zklamaná, rebelové prý dostali ve čtvrtek ještě poslední šanci.

TOP 09 odmítla jít do koalice ve středních Čechách s hnutím ANO, Starosty a ODS. A to i přesto, že jednání o čtyřkoalici vypadala slibně. Hejtmanem měl být původně poněkud netradičně Vít Rakušan (STAN) namísto lídryně z hnutí ANO, které volby vyhrálo. Jermanová si ale do vedení prosadila svou. TOP 09 kvůli změně plánů a přibrání ODS nakonec spolupráci ve vedení kraje odmítla.

Lídr kandidátky Petr Tiso společně s místopředsedou Marianem Kláskem jednání o koalici 13. října opustili. Že TOP 09 půjde raději do opozice, rozhodla celá krajská buňka. Přesto trojice zastupitelů na jednání zůstala. O týden později jim vyhazovem ze strany hrozil předseda Miroslav Kalousek. O téměř měsíc později pohrůžky stvrdil výkonný výbor.

„Bylo to jednoznačné, z 28 přítomných členů výkonného výboru jich 25 hlasovalo pro jejich vyloučení, dva se zdrželi a jeden byl proti. Tito bývalí tři členové se rozhodli vstoupit do koalice v rozporu s usnesením krajského výboru,“ řekla Blesk.cz předsedkyně dotčené části TOP 09 Helena Langšádlová.

„O tom svém vyloučení rozhodli oni sami. Ještě dnes jsme jim nabízeli, že když odvolají svůj podpis pod koaliční smlouvou, vzdají se vlastně těch postů, které získali, tak by dále mohli být členy TOP 09. Bylo to jejich rozhodnutí,“ míní. „Radost z toho vůbec nemám, ale v takovéto situaci nezbývá nic jiného,“ dodala s tím, že za trojici přeběhlíků už má strana vyhlídnuté náhradníky.

Video  Záznam debaty s lídry Středočeského kraje: Jak se zbavit špíny po Rathovi a modrých zón?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Marek, Schweigstill a Vojtová se stanou nezařazenými krajskými zastupiteli v koalici s hnutím ANO, STAN a ODS. Zbytek TOP 09 skončí na krajské radnici v opozici.

Marek se jako přeběhlík necítí

Danielu Markovi už od začátku vadilo, že se nemohl jednání výkonného výboru strany, které se ho týkalo, zúčastnit. Sám totiž není jeho členem. Už dříve přitom odmítl, že by se postu v krajské radě chtěl vzdát. Hejtmance Jermanové bude nakonec dělat náměstka pro kulturu.

Středočeský krajský zastupitel už dříve také uvedl, že se necítí jako přeběhlík. Stejný postoj podle něj zaujímají i Schweigstill a Vojtová. Nelíbilo se mu, že říjnového jednání výkonného výboru se zúčastnila jen jedna strana. Za přeběhlíky je členem pouze Schweigstill, ten se zúčastnit mohl.

„Pořád ještě pevně věřím, že k našemu vyloučení nakonec nedojde, že dokážeme zasednout ke společnému stolu a ve finále zvítězí zdravý rozum,“ prohlásil tehdy Marek. Aktuální reakci Daniela Marka Blesk.cz shání.

ivoadler ( 16. prosince 2016 15:27 )

Vaše blbost je exaktně prokázána. Diskutujete k adllerovi, ale já jsem adler.

gabreta ( 15. prosince 2016 21:10 )

Tak to už má TROP 09 jen asi třicet členů? Tak to je docela dobrá zpráva o ozdravení hulvátský politiky v ČR !!!

ssjs ( 15. prosince 2016 21:08 )

 Stát se ten vyhazov v ČSSD, tak by noviny byly plné keců, že ČSSD je nedemokratická atd. Jelikož se jedná o stranu alkoholika a jeho maskota mekty knížete, tak je to správné.

ivoadler ( 15. prosince 2016 18:50 )

Eroze Topky je příznivým trendem naší politiky. Bylo načase.  

russoo ( 15. prosince 2016 18:29 )

To je jasné, že dostali padáka "vůdci" Kalousovi se přeci neodmlouvá ten se jen musí slepě poslouchat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa