Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Američany „kosí“ drogy: Heroin zabil více lidí než střelné zbraně

Autor: Alexandr Božilov - 
12. prosince 2016
17:02

Spojené státy se potýkají s epidemií závislosti na drogách a lécích proti bolesti. Například heroin v loňském roce poprvé v historii způsobil více úmrtí než střelné zbraně. Vyplývá to ze statistik Centra pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC).

V důsledku užívání opiátů zemřelo loni v USA přes 30 tisíc lidí. To je o pět tisíc více než v roce 2014. Počet úmrtí, která způsobil heroin, se meziročně zvedl o dva tisíce případů. Poprvé od 90. let minulého století tak heroin zabil více lidí než analgetika typu hydrokodonu a oxykodonu.

Heroin (ilustrační foto) Heroin (ilustrační foto) | Archiv Blesku, ČTK, Reuters

„Počet úmrtí, která způsobí opoidy, se stále zvyšuje. Zneužívání lékařských předpisů, užívání heroinu a ilegálně vyráběného fentanylu je opravdu závažný problém,“ uvedl ve svém vyjádření ředitel CDC Tom Frieden. Podle něj mnoho lidí zemře, protože tyto látky kombinují s dalšími drogami nebo alkoholem.

Statistika rovněž ukazuje, že heroin způsobil loni smrt více lidí než střelné zbraně. Ještě v roce 2007 přitom případy zabití střelnou zbraní převyšovaly úmrtí způsobená heroinem v poměru více než pět ku jedné.

V reakci na tato alarmující čísla schválil Kongres vyčlenění jedné miliardy dolarů na boj proti návykovým látkám. Peníze mají mimo jiné zkvalitnit léčbu závislosti a prevenci.

„Opioidy obsažené v lécích na předpis a heroin devastují rodiny a komunity napříč celou zemí. Z velké části je to dané také tím, že mnoho lidí nemá přístup k efektivní léčbě závislosti,“ řekl pro deník Washington Post ředitel Úřadu Bílého domu pro kontrolu drog Michael Botticelli.

Mnoho Američanů si vypěstovalo závislost na lécích na předpis. (ilustrační foto) Mnoho Američanů si vypěstovalo závislost na lécích na předpis. (ilustrační foto) | Shutterstock.com

Současná znepokojivá situace pramení z boomu lékařských předpisů na léky proti bolestem, který Ameriku zachvátil na přelomu tisíciletí. Všeobecné užívání medikamentů potlačujících bolest přerostlo u mnoha lidí v závislost. V reakci na tento trend začaly mnohé státy přístup k těmto lékům omezovat. Problém se však nevyřešil, neboť se léky na předpis přesunuly na pole černého trhu. Už tak špatnou situaci ještě přiživil prudký vzestup heroinu v posledních několika letech.

sovca ( 12. prosince 2016 17:26 )

Jo,jsou to magoři vyhulený!

Zobrazit celou diskusi