Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Malinká a podchlazená. V babyboxu ležela holčička ve staré mikině. Dali jí jméno Jana

Nalezená holčička dostala jméno Jana (ilustrační foto)
Nalezená holčička dostala jméno Jana (ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK, haj - 
10. prosince 2016
10:44

Malinká a podchlazená, zabalená v ženském oblečení a staré mikině. Právě takovou novorozenou holčičku našli v noci z pátku na sobotu v babyboxu v areálu nemocnice v Pardubicích. Dívenka, která byla jen pár hodin stará, dostala jméno Jana.

Dvířka babyboxu se otevřela dnes v 0:41. „Sestřička Eva nalezla děťátko narozené před krátkou chvílí, velmi malé a podchlazené,“ uvedl pro ČTK zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Děťátku dali jméno Jana podle Jany Severinové z Brna, která spolu s manželem Karlem opakovaně přispěla na projekt babyboxů.

Podle statistik bylo v Pardubicích za osm let fungování babyboxů odloženo šest dětí. V celostátních statistikách je holčička z Pardubic letošním 16. dítětem nalezeným v babyboxech, předchozí miminko někdo odložil 11. listopadu do babyboxu na radnici Prahy 2.

Dohromady už babyboxy za 11 let fungování v České republice zachránily životy 146 dětí, z toho 60 chlapečkům a 86 dívenkám. První babybox byl u nás instalován v červnu 2005 v pražském Hloubětíně. Pardubický babybox funguje od roku 2008, v listopadu ho nahradilo modernější zařízení. V celé České republice funguje podle údajů z webu sedm desítek babyboxů.

Babybox je schránka přístupná z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy do něj někdo dítě vloží, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Schránky mají i své kritiky. Tvrdí že, babyboxy odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

 

janapi ( 11. prosince 2016 10:39 )

Tak hlavně že nedali jméno po Tobě....to by bylo v alejích nab*ito

pelagie ( 10. prosince 2016 20:06 )

Ano dali ji šanci na přežití, hlavně že žije a někdo bude rád, když jí poskytnou domov

lydyna ( 10. prosince 2016 17:00 )

Nenazývala bych tu rodičku bestií. Bestie by dítě zabila, ona ho zabalila asi do toho co momentálně měla asi na sobě a miminko dala do bezpečí. Nechci se ji zastávat, ale nikdo nevíme z jakých je rodička podmínek a jak živoří. Asi to pro ní nebylo jednoduché takto odložit dítě a možná byla i donucena. Ale ví, že v této situaci udělala to nejlepší a miminko bude mít nárok na dobrý život s náhradní mámou i tátou.

Hunt ( 10. prosince 2016 13:28 )

sores:Co to meleš ty hovvado ?Tak táhni do Ruska,Rumunska nebo do hajjzlu!

sores ( 10. prosince 2016 13:25 )

Ještě že to mimčo ta bestie nezabila a nechala ho žít! Mít dítě v dnešní době si mohou dovolit jen ti co mají dost peněz a bydlení a ne žebrota!!! Vše je na hypotéky, všude se okrádá, práce málo placená tak souložit jedině s ochranou to by měl vědět každý s minimem IQ. A když už se to stane, tak je lepší jít na přerušení když vím že na to dítě nemám prachy a živořím.

Zobrazit celou diskusi