„Dnes, 13. července 1989, vám odtud z Loděnic, malého městečka asi dvacet kilometrů na západ od Prahy, můžeme říci, že Československo se zařadilo mezi těch několik málo zemí světa, které vyrábějí kompaktní disky,“ říkal a do kamery ukazoval pro mnohé diváky tehdy neznámé stříbrné kolečko.

Pak samozřejmě následovaly záběry na generálního tajemníka strany Milouše Jakeše, jak si prohlíží továrnu a před pracujícími v nažehlených pláštích mudruje o tom, že přestavba neznamená, že někdo nahoře zatočí kličkou, ale že se všichni musí víc zasnažit. Jestli si tedy mají všichni žít líp...

Adámek ve svém ojedinělém vyjádření vzpomněl, jak v ekonomické redakci byla tehdy silná proreformní sestava. Odvážnější reportáže se objevovaly hlavně ve specializovaném pořadu Hospodářský zápisník. Podle něj se ale stejně podle přání soudruhů musely kritičtější příspěvky točit pozitivním, tedy v tehdejší terminologii »konstruktivním« způsobem.

Ekonomický redaktor ČST Milan Adámek ukazuje českým divákům zázrak jménem cédéčko.
Autor: archiv Blesku

Jeho specializací byla elektronika a nové technologie. „Ukazoval jsem, jak se nedají sehnat součástky. Čtyři díly se odvysílaly, pak protestoval generální ředitel Tesly Eltos a poslední díl už jsem musel předělat,“ vzpomněl na svůj seriál pro Aktuality.

Krátký návrat

Po roce 1989 se Adámek nejprve stal mluvčím Svazu průmyslu a obchodu, poté pracoval šest let v oddělení marketingu Hospodářských novin, nyní se živí poradenstvím. V jedné z firem pak figuruje jako lektor na trénink komunikačních technik, na manažerské a mediální poradenství a na standardizaci procesů řízení.

Do televize se po deseti letech vrátil jako externista, ale ne nadlouho. Vyšlo totiž najevo, že v roce 2001 připravoval na vystupování v médiích i tehdejšího ministra pro místní rozvoj za ČSSD Petra Lachnita.