Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruský „Svazarm“ má již 30 tisíc dětských branců. Mají bránit národ

Autor: ČTK - 
10. prosince 2016
08:32

Branné hnutí ruské mládeže založené loni v říjnu už přilákalo do svých řad přes 30 tisíc ruských dětí. Oznámil to v Moskvě zakladatel hnutí, ministr obrany Sergej Šojgu. Cílem organizace zvané Junarmija je podle stanov výchova mladé generace k vlastenectví a obraně státu, v osnovách nechybějí ani základy pravoslaví.

Organizace s oficiálním názvem Všeruské vojenské a vlastenecké hnutí dětí a mládeže je prakticky pokračovatelem sovětského Dobrovolného společenství pro spolupráci s armádou, které bylo obdobou československého Svazarmu.

„Vojenské a pracovní hrdinství našich otců a dědů je mravním příkladem dnešních obránců vlasti. Vyrůstá jim už nová generace, do řad Junarmije už vstoupilo přes 30 tisíc chlapců a děvčat,“ řekl Šojgu.

Branné hnutí, jehož vznik podpořil prezident Vladimir Putin, má už odbočky ve všech ruských oblastech a republikách. Po dokončení organizační struktury má v Ruské federaci vzniknout stovka specializovaných center, v nichž děti budou podle ruských médií vytvářet „jednotky mladých výsadkářů, letců a tankistů“.

Členy hnutí se mohou stát ruští školáci po dosažení 11 let. Organizace vydává vlastní noviny a časopis, jednotlivé oddíly vedou důstojníci ruské armády v záloze.

tgbg ( 10. prosince 2016 10:15 )

Ruský Putlerjugent!!!!!

mourovata.kocka ( 10. prosince 2016 10:11 )

Právě proto by se mělo začít u dětí. Ve dvaceti to začít někomu vštěpovat je už pozdě.

erikcom ( 10. prosince 2016 09:45 )

no tady to bohužel nejde kdyz meli byt jen vojenske odvody tak tady vsichni breceli jak stary ku.. tady ma kazdej plnou hubu kecu o vlastnectvi ale na vojnu se nikomu nechce ,protze by museli nechat doma laky na vlasy gelíčky a žehličky na vlásky a plynova maska se neda nosit v kabelkách

mourovata.kocka ( 10. prosince 2016 08:52 )

Dělají dobře, protože do budoucna přežijí jen ty národy, které jsou vychovávány k vlastenectví a obraně. Ne jak v EU, kde se pomalu vlastenectví málem stává trestným činem!

Zobrazit celou diskusi