Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Tak už nejsme výjimeční. I Češi dokouřili

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
10. prosince 2016
05:55

Byla to mnohaletá agónie popírající mnohdy zdravý rozum. Vládní protikuřácký zákon, který poslanci konečně schválili po několika hlasovacích nehodách v pátek, vymáčkl z mnohých politiků netušenou představivost.

Někteří náhle objevili trh, který prý nejlíp vyřeší, kdo, kde a jak bude kouřit. Marek Benda z ODS, jenž se ohledně vlastní práce bojí trhu jako čert kříže, takže vždy skončí ve Sněmovně, zase vymyslel kuřárny: tedy zakouřené kobky bez obsluhy uvnitř hospod, kde si podle něj důstojně zakouříte, aniž byste museli ven. V praxi by to nejspíš bylo něco na způsob domácího WC, kam se s cigaretou schováváte před manželkou. Velmi důstojné.

Video: Miloš Zeman řekl Blesku, že protikuřácký zákon nemůže vetovat. Proč? Podívejte se:

Video  S prezidentem v Lánech – zákaz kouření v restauracích  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Teď je podobné představivosti konec. Protikuřácký zákon od 31. května 2017 zcela zakazuje kouření nejen v restauracích, hospodách, barech a kavárnách, ale také v čekárnách a na nástupištích MHD, ve školách a na dětských hřištích, sportovištích a taky v zoo. Ano, je teď vlastně jednodušší vyjmenovat spíš místa, kde si zapálit ještě můžete: třeba doma nebo na zahrádce restaurace. A taky ve vězení, což si snad někteří nevezmou jako inspiraci.

Je dobře, že protikuřácký zákon prošel. Doutník si teď sice v baru nebo restauraci nezapálím ani já, svou kuřárnu si ale s dovolením najdu sám. Lidé jako Benda nebo senátor z ODS Jaroslav Kubera, jenž si z kouření udělal program, tvrdí, že spor nekuřáků a kuřáků dostatečně řeší už současná legislativa. To je nesmysl. A můžou za to hlavně sami kuřáci, takže teď můžou nadávat především sami sobě.

Drsná hádka ve Studiu Blesk: Senátor Kubera vs. lékařka Králíková. Co si vytmavili? Podívejte se na video:

Video  „Co je vám do toho?!“ Senátor Kubera kouřil ve studiu a hádal se s lékařkou.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Hospodští jim totiž, jak už v Česku bývá zvykem, když něco necháme na „trhu“, rádi vyšli vstříc tak, že se mnohdy vykašlali na skutečné oddělení nekuřáků a kuřáků. Zákonné stavební oddělení mnohdy supluje vzduch, a to samozřejmě ten zakouřený. A vůbec se to netýká jen venkovských hospod, z nichž pořád někdo zkouší dělat něco výjimečné společenské instituce, i když často jde o obyčejné nalévárny. Stejně si trh stále vykládají i v mnohých pražských restauracích, kam se primárně chodí za jídlem a ne za pivem a popelníkem plným cigaret.

Automaticky se dokonce pořád kouří i u snídaně v některých hotelech, byť za těmi už zřejmě skutečně musíte na venkov. Já jeden takový nedávno našel v Novém Městě na Moravě; brzy ráno byl ve zdejší – a samozřejmě jediné – jídelně vzduch jak v nočním pajzlu. Kuřáci navíc mají na rozdíl od opilců a jiných toxikomanů jednu velkou nevýhodu: zamořují své okolí. Dávno známe nebezpečí pasivního kouření, neznáme ale nebezpečí pasivního deliria tremens nebo předávkování.

Protikuřácký zákon sice neřeší, že v pražské MHD často bývá karcinogennější vzduch než na zastávce plné Kuberů, to ale není jeho smyslem. Přinejmenším nás ohledně ochrany nekuřáků posouvá směrem ke zdravějšímu světu. Už tak nejsme výjimeční. A mimochodem: když před námi dokázali v restauracích nekouřit i tak náruživí kuřáci jako Italové nebo Španělé, dokážeme to i my.

Na kuřáky navíc čekají odpudivé obrázky na krabičkách:


snehulak ( 10. prosince 2016 09:54 )

Podívej Holec, já ty militantní nekuřáky vážně nechápu. Už mi začínají připomínat ty 4% buzeranty, co se svou úchylkou chvástají v průvodech. Chápu, že kouření škodí zdraví a je to hloupý, možná i nebezpečný zlozvyk. Ale zakázat lidem kouření a přitom žvanit, že zakázat lidem urážet prezidenta je nedemokratické, dokonce snad komunistické, je hodno pokryteckého žvanění pana Kaplana z kaple u Matky Boží. Ale domnívat se, že do venkovských hospod, kam chodí 8 chlapů na pivo a na cigáro (protože doma jim to zakázala stará) přivede do těch hospod jejich ženy a děti na limonádu, to už je duševní ubohost. Nejsem kuřák.

Zobrazit celou diskusi