Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koalice v čele s USA prý zabila 50 tisíc bojovníků ISIS. Dost jich ještě zbývá

Autor: Alexandr Božilov, ČTK - 
9. prosince 2016
12:30

Spojené státy se před více než dvěma lety zapojily do letecké kampaně proti Islámskému státu a od té doby přišlo o život údajně už na 50 tisíc islamistických bojovníků. Podle nejmenovaného zdroje z Pentagonu, který citovala agentura Reuters, jde o „konzervativní odhad“ americké armády.

Množství mrtvých bojovníků podle tohoto zdroje ukazuje, že aktivity Spojených států nesou své výsledky. Islámský stát obsadil rozsáhlá území v Iráku a sousední Sýrii. Spojené státy stojí v čele mezinárodní koalice, která podniká v obou zemích od léta 2014 letecké údery proti islamistickým cílům. V obou zemích rovněž působí američtí vojenští poradci.

Přestože na základě odhadu přišli islámští radikálové o počet bojovníků, který se rovná populaci Jihlavy, jsou stále schopní své mrtvé kolegy rychle nahrazovat.

Bojovníci Islámského státu zabrali území v Iráku a Sýrii. Bojovníci Islámského státu zabrali území v Iráku a Sýrii. | Profimedia.cz

Během leteckých úderů v Iráku i Sýrii se Američanům v minulosti podařilo zabít i několik velitelů takzvaného Islámského státu, ale i dalších radikálních skupin. Naposledy na konci listopadu Pentagon informoval o smrti vysoce postaveného vůdce teroristické sítě Al-Káida abú Afghána Masrího, který byl usmrcen v Sýrii.

tgbg ( 9. prosince 2016 18:55 )

TAK VYPADÁ TA ZLOČINCKÁ VÁLEČNÁ DEMOKRATICKÁ POLITIKA MADE IN RUSKO.

santikxauz ( 9. prosince 2016 16:37 )

Nejdříve si je vycvičí,vyzbrojí a nakonec je pobijou.

tgbg ( 9. prosince 2016 15:42 )

Rusáci dodají nové bojovníky-teroristy. Rusáci kam přišli, tam dostali přes držku a utekli jak malé děcka.Ti v životě nikoho neporazili a americké armádě musí být k smíchu.

strycbrady ( 9. prosince 2016 12:59 )

Tady něco smrdí jak Hanin kufr. Takovou propagandou by se měl začít zabývat Kindlstudent Chovanec. Američané kam přišli, tam dostali přes držku a utekli jak malé děcka.Ti v životě nikoho neporazili a ruské armádě musí být k smíchu. Váš šrotem ověšený Jirka

fotrpjotr ( 9. prosince 2016 12:41 )

Pokud zabíjí USA,tak je zabitý civilista automaticky označený jako radikál nebo terorista.

Zobrazit celou diskusi