Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi plní kopce, lyžařská sezona se rozjela: Kam na nejlepší lyžovačku?

  • Autor: ČTK,Mii - 
    8. 12. 2016
    21:27

    Lyžaři se konečně dočkali – sezona sněhových radostí oficiálně začíná. Nedávné teploty hluboko pod bodem mrazu a husté sněžení zapříčinily, že se vleky na mnoha místech po celém Česku rozjely a přivítaly první návštěvníky. Sjezdovky sice ještě nejsou všude připravené celé, ale do konce víkendu by měly být. Kam za lyžováním vyrazit? 

  • 1.Královéhradecký kraj

    V Královéhradeckém kraji v pátek zahájí provoz několik lyžařských areálů, například Deštná v Orlických horách, Herlíkovice či Mladé Buky na Trutnovsku. ČTK to zjistila z informací provozovatelů středisek.

     

    Mrazivé počasí využily také již dříve otevřené areály k rozšíření počtu otevřených sjezdovek. V Krkonoších bylo možné minulý víkend lyžovat ve Špindlerově Mlýně, na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou a na Horní Malé Úpě, v Orlických horách se lyžovalo v Říčkách.

    Vlekaři z Deštného zahájí lyžařskou sezonu v pátek 9. prosince, na Sportovní sjezdovce leží v průměru 70 centimetrů sněhu. V pátek večer se poprvé v zimní sezoně rozjede vlek a sjezdovka Severní I. v Herlíkovicích, na které bude večerní lyžování zdarma, v sobotu a v neděli bude možné v Herlíkovicích lyžovat za poloviční ceny. Večerním lyžováním zahájí sezonu 2016/2017 také v lyžařském středisku Mladé Buky.

     

    Ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku, kde se poprvé lyžovalo minulý víkend, chystají na sobotu 10. prosince slavnostní otevírání sezony takzvaný Špindl SkiOpening. SkiResort Černá hora – Pec pak otevře od pátku další sjezdové tratě, celkem bude možné lyžovat na 10 kilometrech sjezdovek.

    Skiareál Malá Úpa má sněhu dost. Skiareál Malá Úpa má sněhu dost. | Skiareál Malá Úpa webkamera

    Podle informací horské služby bylo ve čtvrtek ráno na hřebenech Krkonoš zhruba 26 centimetrů sněhu. Správa Krkonošského národního parku žádá návštěvníky hor, aby respektovali omezení vstupu do volného terénu v první zóně parku. „Sníh na hřebenech místy úplně chybí. Zejména běžkaři kvůli tomu v minulých dnech chodili mimo cesty. Chápeme, že se lidé těší a chtějí užít si začátku zimy, ale právě na hřebenech hor, kam mnozí směřují, jsou partie doslova vyfoukané větrem, a tedy bez sněhu,“ upozornil vedoucí oddělení ochrany přírody Správy KRNAP Jan Materna.

    Lyžařská sezona je tu. Lyžařská sezona je tu. | Skiareál Špindlerův Mlýn

  • 2.Jeseníky

    I v Jeseníkách s nástupem zimního počasí začíná lyžařská sezona. Po areálu v Branné a Karlově se nadcházející víkend otevřou další střediska. Poprvé si tak budou moci tuto sezonu zalyžovat zájemci v Koutech či na Červenohorském sedle. Podle provozovatelů je sněhu dost, kromě technického zasněžování pomohl i přírodní sníh. Do stop mohou na vrcholcích hor vyrazit i běžkaři. Oproti loňskému roku sezona na horách začíná až o několik týdnů dříve.

     

    Na Ovčárně nyní leží 35 centimetrů přírodního sněhu. Podle zástupců jesenické horské služby se už v nejvyšších partiích prohánějí zástupy běžkařů. „Běžkaři už mají upravenou stopu z Ovčárny na Praděd a Švýcárnu, ale vydat se již mohou také na Červenohorské sedlo a Vřesovou studánku. Hřebeny jsou však vyfoukané,“ řekl ve čtvrtek ČTK dispečer Jiří Hejtmánek.

    Lyžařská sezona je tu. Lyžařská sezona je tu. | ČTK

    Pestřejší nabídku budou moci od nadcházejícího víkendu využít i vyznavači sjezdového lyžování. Od čtvrtka se opět rozjíždějí vleky na Branné a podle provozovatele Rostislava Procházky by se už neměly zastavit až do konce sezony. „Máme tady v průměru 40 centimetrů sněhu, jet bychom měli už bez přestávky. Pomohl nám i přírodní sníh, v okolí ho leží pět až deset centimetrů a vypadá to dobře,“ pochvaloval si Procházka.

     

    Poprvé se rozjedou vleky na Červenohorském sedle, v provozu zde budou od soboty dvě sjezdovky. „Sněhové podmínky jsou vynikající, myslím, že loni za celou sezonu takové nebyly. Máme tady 50 až 70 centimetrů sněhu. Oproti loňsku začínáme podstatně dříve, tehdy jsme vleky spustili až 30. prosince. Je to podstatně veselejší,“ řekl ve čtvrtek ČTK zástupce areálu Martin Dubský.

    Sezonu otevírá také středisko v Koutech. „K dispozici budou na víkend čtyři kilometry sjezdovek, v pondělí poté areál znovu uzavřeme. Máme tady hromady sněhu, leží ho tady až půl metru. Loni jsme začínali podstatně později, až po svátcích,“ řekl ČTK zástupce areálu Petr Marek.

     

    Lyžaře už lákají i níže položená střediska. O víkendu tak budou moci lidé vyrazit i do areálu v Hlubočkách či v Hrubé Vodě na Olomoucku, i tam hlásí dostatek sněhu. Obě střediska na svých stránkách navíc avizují, že se otevřou už před víkendem.

    Ve skiareálu Kouty jsou na lyžaře připraveni. Ve skiareálu Kouty jsou na lyžaře připraveni. | SkiAreál Kouty webkamera

  • 3.Jižní Morava

    Lyžařský areál v Němčičkách na Břeclavsku už o víkendu zahájil novou sezonu, ve čtvrtek odpoledne se začne lyžovat i v Olešnici na Blanensku. Sníh na jihu Moravy není, mrazivé počasí však umožnilo sjezdovky zasněžit technickým sněhem. ČTK to ve čtvrtek zjistila od provozovatelů středisek.

     

    O víkendu si v Němčičkách zalyžovalo v rámci lyžařské školy 380 dětí, v odpoledních hodinách i zájemci z řad širší veřejnosti. Zasněžená byla asi třetina svahu, na zbytku sjezdovky se jezdilo na umělém povrchu. Během týdne vlek stál, zasněžovalo se. „Nyní máme svah sněhem pokrytý už celý, leží na něm vrstva od třiceti do padesáti centimetrů,“ řekl Jaroslav Stávek z němčičského areálu.

     

    Ve čtvrtek v 15:00 spustí provozovatelé vlek v Olešnici na Blanensku. „Máme zasněženo asi 80 procent svahu, zbytek zasněžíme po víkendu. Na svahu je asi padesáticentimetrová vrstva sněhu,“ uvedl správce areálu Jiří Kotlán.

     

    Příští víkend by se mohl rozjet vlek i ve Filipově údolí na Hodonínsku, kde podle Lubomíra Žáka z tamního areálu také zasněžují. Před Vánoci by se mohl rozjet vlek ve Ski areálu Hodonín u Kunštátu na Blanensku. V něm podle zástupce střediska Josefa Kšici už dokončili rekonstrukci kotev na vleku a do zásoby vyrábějí umělý sníh.

     

    Na začátek zimy jsou připraveni i v Předklášteří u Tišnova na Brněnsku, tam se ale poslední dvě sezony kvůli teplým zimám nelyžovalo. Podle provozovatele vleku Pavla Ivánka je tak velkou otázkou, zda se bude lyžovat letos.

     

    Vlekařům na jižní Moravě obecně nepřeje počasí, zimy jsou v regionu teplé, mírné a většinou bez sněhu. Lyžování proto není na rozdíl od cyklistiky, jízdy na koních nebo pěší turistiky v regionu příliš rozšířeným sportem. 

    Lyžování v Olešnici na Blanensku začíná ve čtvrtek v 15:00. Lyžování v Olešnici na Blanensku začíná ve čtvrtek v 15:00. | Skiareál Olešnice na Blanensku webkamera

  • 4.Liberecký kraj

    V Libereckém kraji začne o víkendu sezona také na Ještědu v Liberci a v západní části Krkonoš. V Jizerských horách zahájí provoz další střediska, vyplývá z průzkumu ČTK. Na sjezdovkách je až 70 centimetrů sněhu.

     

    Minulý víkend se v Jizerských horách dalo lyžovat na Tanvaldském Špičáku a v Rejdicích, tento týden se přidá Severák v Hraběticích, Příchovice či Černá Říčka v Desné. „Máme od 30 do 70 centimetrů sněhu. Pojede hlavní vlek a otevřenou máme červenou i modrou sjezdovku,“ uvedl za areál Černá Říčka Martin Lauer. Sjezdovky v Desné budou bezpečnější, modrá se rozšířila na dvojnásobek, červená o třetinu.

    V Krkonoších se chystají zahájit provoz Vítkovice, Vysoké nad Jizerou nebo Paseky nad Jizerou. „Otevřeme asi polovinu areálu, pojede lanovka i vleky. Na sjezdovkách je od 25 do 50 centimetrů,“ uvedl za pasecký areál Martin Říha.

     

    Sezonu zahájí už v pátek krkonošský Harrachov, otevřena bude červená sjezdovka u skokanských můstků. „Je na ní 40 centimetrů přírodního a technického sněhu, podmínky jsou ideální,“ uvedl za areál Vlastislav Fejkl. Podmínky by nemělo ohrozit ani avizované víkendové oteplení.

     

    Kvůli oblevě nepojede o víkendu lanovka na Benecku. „Původně jsme ji chtěli pustit, ale sněhu není tolik a na sjezdovce by se to rozjezdilo,“ vysvětlil starosta obce Jindřich Mejsnar. V provozu podle něj budou ve středisku asi jen tři menší vleky. Největší areál v kraji, který je v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, se na zahájení sezony chystá. Otevření plánuje na pátek 16. prosince.

     

    Aktuální záběry z Vysoké nad Jizerou ukazují, že sjezdovky jsou připraveny. Aktuální záběry z Vysoké nad Jizerou ukazují, že sjezdovky jsou připraveny. | Skiareál Vysoké nad Jizerou webkamera

    Ještěd zahájí sezonu v pátek večerním lyžováním na F10, ta bude poté v provozu každý den. Na 400 metrů dlouhé sjezdovce leží přes půl metru sněhu. Další částí areálu se kvůli předpovídané oblevě otevřou zřejmě až příští víkend. „Byla by škoda to teď rozvrtat. Raději začneme o týden později a pořádně,“ oznámil ředitel areálu Jan Svatoš.

    Lyžařská sezona začala: Milovníci sněhu plní sjezdovky. Lyžařská sezona začala: Milovníci sněhu plní sjezdovky. | ČTK

  • 5.Karlovarský kraj

    V Karlovarském kraji se naplno rozjíždí lyžařská sezona. Skiareály postupně spouštějí provoz, ke Klínovci a Božímu Daru se od pátku přidají také areály na Bublavě nebo v Potůčkách. Další střediska pracují na zasněžování a spuštění provozu plánují na příští týden, zjistila ČTK.

     

    „Snad ještě nikdy se nám při prvním spuštěním provozu nepodařilo tak luxusně zasněžit. Sjezdovky jsou opravdu perfektně připravené, lyžovat se bude na Malém a Středním Bleibergu a v dětském parku. Intenzivně zasněžujeme i Lesní sjezdovku u lanové dráhy,“ řekl ČTK provozovatel areálu na Bublavě Jiří Lhota.

    Večerním lyžováním začne v pátek provoz také ve skiareálu v Potůčkách. Každý den už má nyní otevřeno areál na Klínovci, kde na sjezdovkách leží 50 až 80 centimetrů technického sněhu. Aktuálně jsou v provozu lanovky CineStar Express a Dámská, upravené jsou sjezdovky Pařezovka, Dámská a lyžařské cesty 3b a 2a. Od soboty bude navíc v provozu lanovka Suzuki a připravená bude sjezdovka Přemostěná.

     

    V božídarském areálu Neklid bude o víkendu opět v provozu vlek Hranice, tentokrát s oběma přilehlými sjezdovkami. Spuštění provozu připravuje na víkend také druhý božídarský areál Novako.

     

    Na Bublavě je sjezdovka připravená. Na Bublavě je sjezdovka připravená. | Skiareál Bublava webkamera

    Skiareál na Plešivci zamýšlí podle provozovatele Petra Voráčka otevřít od 17. prosince, zatím intenzivně zasněžuje. S ohledem na počasí postupně zasněžuje i níže položený areál v Mariánkách.

     

    Lyžařská sezona začala: Milovníci sněhu plní sjezdovky. Lyžařská sezona začala: Milovníci sněhu plní sjezdovky. | ČTK
  • 6.Středočeský kraj

    Středočeská lyžařská střediska chystají otevřít sjezdovky o tomto víkendu. Například na Monínci u Sedlce-Prčice na Příbramsku se ale lyžuje už od 17. listopadu. Ski areál Kvasejovice hlásí technické problémy a otevře nejdříve 17. prosince. ČTK to ve čtvrtek zjistila v anketě mezi provozovateli středisek.

     

    „Od 17. listopadu se u nás lyžuje v úterý, ve středu a ve čtvrtek večer, od pátku do neděle pak i během dne,“ řekl ČTK ředitel skiareálu Monínec Jaroslav Krejčí.

    Skiareál Šibeniční vrch v Mnichovicích u Prahy se pro veřejnost otevře o tomto víkendu. „Do vánočních prázdnin budeme mít, pokud vydrží počasí, otevřeno pouze o víkendech, podle našich zkušeností totiž lidé o lyžování ve všední den nejeví zájem,“ řekl provozovatel areálu Jan Zenkl. Dodal, že hlavní sezona na Šibeničním vrchu začíná právě vánočními prázdninami, kdy se provoz střediska rozšiřuje.

     

    Ski areál Kvasejovice na Příbramsku se podle jeho provozovatele Petra Kroužila letos potýká s velkými technickými problémy. „Měli jsme ukrutné problémy s připojením elektřiny. Pokud vše klapne, napojí nás zítra (v pátek),“ řekl Kroužil. Dodal, že v minulých letech používali elektrocentrálu. „Bez napojení nemůžeme zasněžovat. Pokud vše vyjde, zasněžovat začneme po neděli,“ uvedl Kroužil. Podle něj by se areál mohl otevřít v sobotu 17. prosince, pouze ale za příznivých podmínek, které pomůžou rychlému zasněžování.

     

    Lyžařská sezona ve skiareálu Chotouň v Jílovém u Prahy začne podle informací tuto sobotu.

    Připraven je i skiareál Šibeniční vrch v Mnichovicích u Prahy. Připraven je i skiareál Šibeniční vrch v Mnichovicích u Prahy. | Skiareál Šibeniční vrch webkamera

  • 7.Zlínský kraj

    Lyžařská sezona ve Zlínském kraji začala ve čtvrtek před polednem v areálu ve Stupavě na Slovácku. Středisko loni pustilo vleky poslední listopadový víkend. Obleva mu však stejně jako ostatním areálům sebrala tržby o vánočních svátcích. Většina horských středisek v kraji zahájí sezonu v sobotu.

     

    Ve Stupavě je na svahu v průměru 60 centimetrů sněhu. Podle Orlové se zde mohlo lyžovat už dříve, provozovatelé ale dali přednost důkladné přípravě sjezdovky. „Chtěli jsme ještě zasněžovat a neradi bychom stříkali sníh do lidí. Sjezdovka je připravená v celé délce a skoro v celé šířce. Doufám, že nám letos vydrží i na Vánoce,“ přála si Orlová. Stupava je tradičně jediným níže položeným areálem, kde se ve Zlínském kraji v tuto dobu lyžuje.

    Připraven ještě není třeba svah ve Zlíně ani areál v Osvětimanech na Slovácku. Obě střediska nechávají vyrobený technický sníh v obavách z oblevy zatím na hromadách. Mnohem lépe jsou na tom horské areály. Už v pátek se rozjede vlek v Karolince na Vsetínsku.

     

    „Máme na svahu od 35 do 100 centimetrů sněhu, v minulých dnech napadlo asi 50 centimetrů sněhu přírodního. Tak dobré podmínky jsme už tři roky neměli,“ řekl ČTK Josef Vaníček z Rališky. Další areály se rozjedou v sobotu. Bude mezi nimi i středisko U Sachovy studánky v Horní Bečvě i areál na Trojáku v Hostýnských vrších na Kroměřížsku. Celé středisko pojede od soboty na Kohútce v Javorníkách.

     

    Skiareál Stupava na Slovácku je již plný lyžařů. Skiareál Stupava na Slovácku je již plný lyžařů. | Skiareál Stupava webkamera

    „Podmínky jsou velmi dobré. Napadlo půl metru přírodního sněhu a deset dnů jsme zasněžovali. Lidé se těší, obsazená je i kapacita nového ubytovacího resortu s 50 lůžky,“ popsal Miroslav Maczko z Kohútky. Na Kohútce jsou podle něj i dobré podmínky pro běžkaře. „Upravená je trasa Kohútka – Kasárna až na Slovensko,“ dodal Maczko. Upravené trasy čekají na běžkaře i ve Velkých Karlovicích.

     

    V sobotu se zde rozjedou i vleky. Středisko Synot Kyčerka slibuje podle vedoucího Otto Kořístky velmi dobré podmínky a lyžování za mimosezonní ceny. Ski areál Razula zprovozní sjezdovku Horal a spodní část sjezdovky Razula.

    Lyžařská sezona začala: Milovníci sněhu plní sjezdovky. Lyžařská sezona začala: Milovníci sněhu plní sjezdovky. | ČTK

  • 8.Kraj Vysočina

    Na Vysočině by koncem týdne měly být v provozu nejméně čtyři lyžařské sjezdovky. Kromě Šacberku u Jihlavy, kde byl vlek v provozu už minulý víkend, zahajují sezonu také na Harusově kopci a na Fajtově kopci na Žďársku a na vrchu Křemešník. Svahy pokrývá i přes půl metru převážně technického sněhu. Ve středisku Jalovec u Číchova na Třebíčsku by měl být od soboty v provozu aspoň malý vlek. 

     

    Sjezdovka Šacberk přivítala minulou sobotu lyžaře jako první na Vysočině. Od pondělí do úterý byl provoz přerušen kvůli výrobě dalších sněhových zásob. Vlek zase jezdí od středy. Podle provozovatele Pavla Havlíčka jsou teď podmínky pro lyžování výborné. „Tři čtvrtě metru a je to promrzlé,“ uvedl.

     

    Sezonu ve čtvrtek zahajují střediska Harusův kopec v Novém Městě na Moravě a Křemešník u Pelhřimova, od pátečních 08:00 bude jezdit vlek i na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí. V Novém Městě na Moravě je navíc pro běžkaře upraveno 26 kilometrů stop. Zatím ale není jisté, co s nimi udělá hlášené oteplení. Správci výše zmíněných sjezdovek předpokládají, že jejich víkendový provoz ohrožen nebude.

     

    Na sjezdovce ve Vysoké u Havlíčkova Brodu zatím leží umělý sníh na hromadách. „Čekáme, až přejde ta obleva, abychom to dosněžili a rozhrnuli. Doufáme, že letos chytneme svátky,“ řekl Zdeněk Novotný z tohoto areálu.

     

    Denní teploty se podle meteorologů mohou v nejbližších dnech dostávat až na deset stupňů nad nulu, noční mrazy by se ale měly vrátit v příštím týdnu. Provozovatelé řady sjezdovek na Vysočině předpokládají, že jim to umožní znovu spustit sněhová děla a vyrobit chybějící sníh.

    Sjezdovku Šarbeck také již brázdí lyžaři. Sjezdovku Šarbeck také již brázdí lyžaři. | Skiareál Šacberk webkamera

  • 9.Pardubický kraj

    O nastávajícím víkendu zahájí provoz obě velká zimní střediska v Pardubickém kraji. V Červené Vodě na Orlickoústecku se budou sjezdovky otvírat postupně, v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem bude plný provoz zatím jen o sobotách a nedělích. V níže položených oblastech začne lyžařská sezona později.

     

    V Červené Vodě bude od soboty otevřená Mlýnická sjezdovka a dětský park. Další víkend chce středisko zprovoznit i sjezdovku Třebovská dvojka na straně Čenkovic.

    „Do příštího pátku budou levnější skipasy, celodenní za 490 korun přes e-shop a 520 korun při nákupu u pokladny. Zatím návštěvníkům nemůžeme nabídnout dvě strany kopce,“ řekl ČTK Petr Toman ze Skiparku Červená Voda.

     

    V pátek bude možné poprvé si zalyžovat v Dolní Moravě, k dispozici bude sjezdovka Kamila. O víkendu areál nabídne všechny sjezdové tratě, lanovky a vleky. Od pondělka do pátku se provoz částečně utlumí, pojedou sjezdovky B a Kamila, lanovka Sněžník a kotvový vlek. Na další sobotu a neděli provozovatelé opět otevřou celé středisko.

    Skiareál Červená Voda se připravuje na lyžování ve velkém. Skiareál Červená Voda se připravuje na lyžování ve velkém. | Skiareál Červená Voda webkamera

    V Dolní Moravě jsou již také upravené první stopy pro běžecké lyžování. Sjízdná je Jesenická magistrála od Vilemínky po Mokřiny a menší okruh kolem Chlumu. Nástup do stop je možný u chaty Slaměnka, kam se lze dopravit lanovkou, či na Vyhlídce U Slona.

     

    Menší areály v níže položených oblastech sjezdovky zatím připravují. Například v Hlinsku se plánuje zahájení provozu 17. prosince, při mrazivém počasí možná dříve.

    Lyžařská sezona začala: Milovníci sněhu plní sjezdovky. Lyžařská sezona začala: Milovníci sněhu plní sjezdovky. | ČTK

  • 10.Jihočeský kraj

    Někdy i stovky lyžařů denně navštíví zimní střediska v Jihočeském kraji. Ta zahájila provoz před týdnem. Z hlediska návštěvnosti je atraktivnější víkend. Ve všední den zatím využívají rekreanti možnost k lyžování jen sporadicky. Vyplývá to z čtvrteční ankety ČTK.

     

    „Za víkend u nás bylo za oba dva dny v součtu zhruba osm stovek lyžařů. Ve všední den je to před Vánoci vždycky trochu slabší,“ uvedl Petr Vondraš z lyžařského areálu Zadov. Dodal, že lidé zatím mohou využít sjezdovku Kobyla. Na Šumavě se momentálně ani nedá vyrazit na běžky. „Leží tady tak tři centimetry přírodního sněhu, a to je málo,“ dodal Vondraš.

    Skiareál Lipno počítá s tím, že o víkendu otevře další sjezdovky. V provozu by měly být svahy Jezerní, Spojovací, Dámský a Promenádní. „Zažíváme nejlepší sezonu za posledních šest let a tomu bude odpovídat i tento víkend. Díky mrazům a investicím do zasněžovacího systému se nám daří otevírat nové tratě v rekordním čase. Jako jeden z prvních areálů spouštíme všechny lanové dráhy již na začátku prosince a podmínky pro lyžování jsou nyní naprosto perfektní. V sobotu tedy vyrazí lyžaři na více jak šest kilometrů sjezdovek, které jsou pokryty až osmdesáti centimetry sněhu,“ uvedl ředitel Skiareálu Lipno Petr Dušek.

     

    Lyžaři mohou vyrazit rovněž do lyžařského areálu Hochficht na česko-rakouské hranici Šumavy. Nyní je tam k dispozici několik kilometrů upravených sjezdovek. Nově zahájil provoz také komplex Sternstein. „Na Hochfichtu leží 20 až 50 centimetrů sněhu,“ řekl za středisko Martin Řezáč.

    Ve skiareálu Lipno čeká na lyžaře nános čerstvého sněhu. Ve skiareálu Lipno čeká na lyžaře nános čerstvého sněhu. | Skiareál Lipno webkamera

  • 11.Plzeňský kraj

    Největší zimní areál v Plzeňském kraji, železnorudský Ski&Bike Špičák, který zahájil už minulý víkend lyžařskou sezonu, otevře o víkendu druhou sjezdovku. Na Železnorudsku bude o víkendu opět v provozu sjezdovka Nad Nádražím; Belveder a Samoty se otevřou tuto sobotu.

    Naopak nelyžuje se ještě v nedalekých Kašperských Horách, kde od minulého pátku zasněžují. Na Přimdě na Tachovsku a v Kocourově a Hojsově Stráži na Klatovsku není sníh, zjistila ČTK u provozovatelů. Na běžky zatím nelze vyjet v Plzeňském kraji nikam. V regionu sněžilo výrazně naposledy v polovině listopadu.

    „Nenapadl nám sice ani centimetr přírodního sněhu, ale na obou otevřených sjezdovkách máme v průměru 30 až 50 centimetrů technického. Na to, že je stále začátek prosince, tak mají svojí kvalitu a svezení na nich je pěkné. Stále se lyžuje za mimosezonní ceny,“ uvedl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

    První otevřenou sjezdovkou byla dlouhá trať v kombinaci horního úseku „trojky“ s dojezdem přes „dvojku“. K ní přibude tento víkend další – rodinná Spodní Šance, která vyhovuje především dětem, začátečníkům i méně zdatným lyžařům. 

    „Třetí víkend začínají v pátek Nad Nádražím večerním lyžováním a v sobotu a v neděli pojedou dva vleky, v sobotu budou lyžovat i večer. Jeden vlek bude v provozu také v sobotu a v neděli na Belvederu,“ uvedl Václav Šebelík ze železnorudského infocentra. O víkendu bude jezdit ještě vlek poma na 300metrové sjezdovce Samoty.

    Ski&Bike areál Špičák kombinuje přírodní a technický sníh. Ski&Bike areál Špičák kombinuje přírodní a technický sníh. | Ski&Bike areál Špičák webkamera

    „Na Železnorudsku je nádherně, jasno, modrá obloha. Zajímavé bylo, že ráno v 08:00 bylo v Rudě minus čtyři a na Pancíři (kopec s výškou 1214 metrů) plus 5,5 stupně a to samé na nedalekém Velkém Javoru (v Bavorsku, kde se zatím nelyžuje), čili vysoce inverzní ráz počasí,“ uvedl Šebelík. 

    První sníh napadl na Železnorudsku už na konci října, v polovině listopadu tam bylo kolem 20 centimetrů a na nejvyšších vrcholech 35 centimetrů přírodního sněhu.

    Lyžařská sezona začala: Milovníci sněhu plní sjezdovky. Lyžařská sezona začala: Milovníci sněhu plní sjezdovky. | ČTK

  • 12.Ústecký kraj

    Jen pozvolna se rozjíždí zimní lyžařská sezona v Ústeckém kraji. O víkendu se bude lyžovat v areálu Zadní Telnice na Ústecku, krátký vlek se v pátek večer rozjede v centru Alšovka nad Chomutovem. Provozovatelé zasněžují na Klínech na Mostecku a na dalším místech Krušných hor.

     

    Na Telnici leží zhruba 30 až 50 centimetrů technického sněhu. Podle informace z webu provozovatele budou v sobotu a neděli jezdit vleky Meva a Kašpárek. Oba jsou určeny hlavně začátečníkům.

     

    Ve ski-centru Klíny na Mostecku zimní sezonu zahájí 16. prosince, v provozu tam bude vlek poma a lyžařská škola. Nyní v areálu intenzivně zasněžují.

    Areál Alšovka v Krušných horách zahájí provoz v pátek, a to nočním lyžováním s novým osvětlením na sjezdovce číslo jedna. Vlek se spustí v 17:30. „Dále budeme pokračovat v denním provozu od 09:00 do 16:00. Noční lyžování budeme jezdit jako obvykle ve středu, pátek a sobotu. Pokračujeme v zasněžování sjezdovky číslo dvě tak, abychom mohli co nejdřív začít jezdit i na velkém vleku,“ informují provozovatelé na webových stránkách. Nově bude v areálu půjčovna vybavení, která bude v otevřena prozatím o víkendech, svátcích a prázdninách.

     

    Intenzivně zasněžují sjezdovky i provozovatelé dalších středisek. Práci by jim mohlo pokazit víkendové počasí, při kterém mají podle předpovědi meteorologů teploty v Ústeckém kraji stoupnout až k deseti stupňům Celsia.

    Skiareál Alšovka se také pyšní sněhem. Skiareál Alšovka se také pyšní sněhem. | Skiareál Alšovka webkamera

    Lyžovat můžete i v okolí Prahy. Máme 5 tipů, kam na sjezdovku

    Kam na lyže? Vydejte se za pár korun do Tyrolských Alp

    Na lyže z Prahy? Žádný problém, do hodiny jste u vleku!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi