Češi v minulém roce snědli více masa, ovoce a mléčných výrobků a vypili více mléka, nealkoholických nápojů i minerálních vod. Naopak omezili konzumaci pečiva. Celkově snědli o 1,6 procenta jídla více. Údaje zveřejnil ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).
Češi loni více jedli a méně popíjeli. Čeho jsme spořádali 771 kilogramů?
1.771 kilo potravin na osobu
Češi loni snědli více mléčných výrobků, masa i ovoce. Naopak klesla spotřeba pečiva. Na každého obyvatele České republiky tak připadlo 771 kilogramů potravin, což je meziročně o 1,6 procenta více.
2.Mléko a mléčné výrobky na jídelníčku
Zřejmě si bereme k srdci, že mléko je zdravé, protože stále více jíme právě mléčné výrobky a pijeme více mléka. Češi jich meziročně zkonzumovali o 5,8 kilogramu více. Každý Čech v průměru loni snědl 242,3 kilogramu mléčných výrobků a mléka.
3.Více ovoce, méně zeleniny
Další dobrá zpráva je, že jíme více ovoce. Ovocná konzumace se zvýšila o 4,3 kilogramu ročně na 82,4 kilogramu na hlavu. Naopak klesla spotřeba zeleniny, snědli jsme jí o 1, 6 kilogramu méně.
4.Maso mám jede
Češi milují maso. Každý snědl v průměru 79,3 kilogramu masa, což je o 3,4 kilogramu více než předchozí rok.
5.Méně alkoholu, více minerálek
O 0,4 procenta na 250 litrů za rok vzrostla spotřeba nealkoholických nápojů a minerálních vod. „I když spotřeba minerálek a nealkoholických nápojů meziročně vzrostla, stále je pod úrovní rekordního roku 2008,“ upozornil Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ. Tehdy byla spotřeba o 47 litrů vyšší než loni. Naopak klesla spotřeba alkoholu na 172,4 litrů, tedy o 0,8 litru na hlavu.
6.Méně chleba, více rýže
Loni také lidé v Česku více jedli kroupy, ječnou krupici, ovesné vločky. Naopak méně si dopřávali chléb a pšeničné a trvanlivé pečivo.
7.Nejíme brambory
Jíme více rýže, kterou máme raději než brambory. Jejich spotřeba klesla na 66,3 kilogramů, což je o 3,8 kilogramů méně než minulý rok.
8.Másla si dáváme více
Dále pokračuje trend zvyšování spotřeby tuků a olejů. K jeho meziročnímu nárůstu však doslo výhradně díky vyšší spotřebě másla. Spotřeba samotného sádla i rostlinných tuků a olejů se snížila.
9.České chutě v průběhu let
ČSÚ disponuje nepřerušenou řadou údajů o spotřebě od roku 1948, které ukazují na oblibu potravin v jednotlivých dekádách. V 50. letech se nejvíce jedly výrobky z mouky a brambor, pro 60. léta byla typická zelenina. V 70. a 80. letech nastala podle statistiků éra masa, živočišných tuků a vajec. Po listopadové revoluci 1989 se trh otevřel a škála potravin začala být mnohem rozmanitější.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.