Muž, který v červnu házel cihly z cimbuří skladu Národního divadla, si odsedí jeden rok ve vězení, zaplatí škodu a bude vyhoštěn z ČR. Takový je pravomocný rozsudek soudu. Znalkyně z oboru psychiatrie totiž dospěla k závěru, že bludy a halucinace Lotyš Vilnis Kozlovskis jen předstíral.

Jeho chování ovlivnila především labilní osobnost se sklony k manipulaci. Trest je navíc ještě o něco přísnější, než navrhovala obžaloba. Státní zástupkyně žádala o vyhoštění jen na dva roky.

Vyjednavač muže přemlouval, aby slezl 14 hodin.
Autor: Daniel Černovský, Alexandr Malachovský

Muž vylezl 9. června na věžičku budovy ve Viniční ulici, bral cihly z cimbuří věžičky a házel je dolů, nikoho při tom nezranil. Po zhruba čtrnáctihodinovém vyjednávání muže před půlnocí dostala z věže policejní zásahová jednotka. Policisté cizince zpacifikovali pomocí taseru, který člověka ochromí vysokonapěťovým elektrickým výbojem. Po zásahu ho předali záchranářům, kteří ho převezli k ošetření.

Odborníci zjistili v jeho těle THC, amfetamin a benzodiazepam, což jsou látky svědčící o požití drog. Škodu, kterou způsobil na věži, vyčíslilo Národní divadlo na více než 123 tisíc korun. Soudce ale uvedl, že ne všechny rekonstrukční práce na budově souvisely s chováním obžalovaného.

Fotogalerie
24 fotografií