Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exkluzivní foto: Nejtěžší večer Zemanova ceremoniáře, Forejt dostal „vale“

Autor: Vera Renovica, ula - 
7. prosince 2016
17:41

Studený zimní večer, pražské sídliště. Ke vchodu novostavby míří mohutný nahrbený muž. Není to nikdo jiný než šéf hradního protokolu Jindřich Forejt (39), který se dle informací Blesku vrací ze schůzky s prezidentem Milošem Zemanem (72). A nese si domů zdrcující verdikt: na Hradě už si neškrtne… Od té doby se Forejt na veřejnosti neukázal.

Tak nějak vypadal pondělní večer pro člověka, který na Hradě působil za všech polistopadových prezidentů a najednou celá republika zná pikanterie z jeho soukromí. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček po třech dnech mlčení včera konečně informaci o Forejtově konci potvrdil.

„Jindřich Forejt se k dnešnímu dni, tedy k úterý 6. prosince 2016, z osobních a zdravotních důvodů vzdal místa ředitele Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky a požádal o rozvázání pracovního poměru dohodou ke dni 31. prosince 2016. Této žádosti bylo vyhověno,“ napsal v prohlášení.

Co z toho vyplývá? Že spekulace o dalším působení Forejta na Hradě, ač v jiné funkci, nebyly správné. A také, že muž, který dle informací Kanceláře prezidenta republiky v letech 2013 a 2014 i s odměnami pobíral kolem 90 tisíc hrubého měsíčně, odejde »na dohodu«, a tím pádem i bez odstupného.

Zajímavé je také odůvodnění »osobními a zdravotními« příčinami. To může potvrzovat, že v rozhodování neprošlo bez povšimnutí skandální video z Forejtova soukromí, které zveřejnil web Hlídací pes.

Na něm je zachycen protokolář v intimních chvílích a při šňupání bílého prášku. Že zveřejnění kompromitujících záběrů není náhodou, míní některé dobře obeznámené zdroje Blesku z hradního prostředí.

Největší konflikty měl Forejt dlouhodobě s kancléřem Vratislavem Mynářem (49) a ekonomickým poradcem prezidenta Martinem Nejedlým (50). Ten měl údajně dokonce videozáznam k dispozici. Na SMS Blesku k této věci ale nereagoval. Nekomunikuje ani Forejt.

„Pražský hrad může na jednu stranu vzbuzovat představu pohádkového prostředí. Na druhou stranu vyvolává podezření, že se tady nezabýváme ničím jiným, než jak nalíčit past jeden na druhého a vytěžit z toho co nejvíc. My se ale hlavně snažíme poskytovat zázemí pro výkon funkce pana prezidenta a nevypisujeme soutěže, kdo je nejmocnějším úředníkem,“ řekl sám protokolář v rozhovoru pro Blesk před dvěma lety. A sám teď možná vidí, jak moc se mýlil…

Návrat Sklenáře

Hradní kancléř Vratislav Mynář (49) potvrdil, že vyjednává o návratu někdejšího hradního protokoláře Miroslava Sklenáře. Mluví o možné »částečné spolupráci«. „Nemyslím si, že je to otázka toho, že bych jmenoval pana Sklenáře ředitelem protokolu,“ řekl Mynář.

Sklenář byl kdysi Forejtovým šéfem, roku 2004 ale šel stranou. Pak se krátce na Hrad vrátil, už za Zemana, ale v březnu loňského roku úřad opustil, údajně proto, že hrál druhé housle. Následně působil v čínské firmě CEFC, odkud ale požádal tento týden o okamžité uvolnění z funkce.

Pečeť na kanclu: Aby nezahladil stopy?

Záhadou jsou zapečetěné dveře Forejtovy kanceláře, což dokládá i fotografie. Podle pražského advokáta Jana Černého ale zapečetěná kancelář není nic neobvyklého ani v soukromém sektoru.

„Je to krok, ke kterému může přistoupit jakýkoliv zaměstnavatel, a to vždy z důvodu, aby do ní zaměstnanec nemohl vstoupit a pracovat s uloženými materiály, protože zde může být obava, že by mohl s materiály manipulovat,“ vysvětlil Blesku.

Uvedl i další důvod. „Zaměstnavatel může zapečetit vaši kancelář v případě, že jste hrubě porušili svoje pracovní povinnosti a vstupem do kanceláře byste mohli zahladit stopy,“ tvrdí Černý.

eisenbieger ( 8. prosince 2016 04:56 )

upekli to na nej , ty hlidaci psy budou byvaly estebaci a vubec bych se nedivil ze ten kancler v tom ma prsty...na tom videu (fotce) je schrbenej daleho tenci chlap s ramenama kdezto forej ma sirsi ramena....video bude fake

ctenar ( 8. prosince 2016 03:46 )

I Ježíše zradil nejbližší.... tady Herman anebo Mynář a spol.?

orion190 ( 8. prosince 2016 03:42 )

Kdo a za kolik ho špicluje a prodává Plesku?

Jirka1313 ( 7. prosince 2016 21:30 )

Měli bychom vám to ještě jednou přečíst, nebo byste preferoval osobní seznámení?

milan1959 ( 7. prosince 2016 18:03 )

Forejt? To je kdo ? Neznám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa