Lidová tradice, možný zdroj dětských traumat, nebo malé Vánoce? Na mikulášský večer kolují různé názory. Svátek svatého Mikuláše je nejvíce oblíbený hlavně u malých dětí. Slaví se vždy 5. prosince, kdy Mikuláše můžete spatřit v doprovodu čerta a anděla. V tento významný den navštěvuje všechny malé děti, ptá se jich, zda byli hodné a rozdává jim dobroty a drobné dárky.

Autor: Profimedia.cz

Kde se Mikuláš vzal?

Mikulášská tradice vychází z legendy o svatém Mikuláši. Tento světec pocházel z Myry, kde působil jako biskup. Byl velmi oblíbený mezi lidmi a proslul svou štědrostí k potřebným, ale také jako obránce víry před pohanstvím a zachránce nespravedlivě obviněných. Mikulášská nadílka se dodržuje ve všech slovanských zemích. V České a Slovenské republice je Mikuláš znám jako starý biskup s dlouhým vousem, berlou v ruce, biskupskou mitrou a červenobílým pláštěm. Na jeho cestě ho pak doprovází čert a anděl – jako symbol dobra a zla. Anděl u sebe nosívá velkou knihu, kam si zapisuje všechny skutky hodných i zlobivých dětí. Pro čerta jsou zas typické chrastící řetězy a velký pytel na malé neposedy.

Kdo jsou Krampusové

Možná jste se již někdy setkali s hororově vyhlížejícími čerty, ze kterých jste sami dostali strach. Říká se jim Krampusové a jsou obdobou českých čertů. V mnoha alpských vesničkách a městech se dodnes pořádají průvody krampusů – Krampuslafy, které děsí děti i dospělé. Tyto průvody jsou doprovázeny rachotem řetězů a hlasité hudby, projížďkami na pekelných vozech, a aby byla atmosféra dokonalá, nesmí chybět ani dýmové a kouřové efekty. Krampus je strašidla původem z rakouských Alp. Obliba této staré tradice natolik vzrostla, že se s těmito nebezpečně vypadajícími čerty můžete setkat na celém území Rakouska, ale i v okolních státech, jako je Maďarsko, Slovinsko, Německo, Chorvatsko a také Česká republika.

Jaká bude letos nadílka?

Už v pondělí nastane ten dětmi toužebně očekávaný okamžik, kdy se uvidí Mikuláše s krásným andělem a zlým čertem. Snad každé dítě očekává, že dostane balíček plný dobrot. Ale víte, co do něj dát? Ke klasické nadílce pro pilné a svědomité děti patří samozřejmě ořechy, jablka, křížaly či sušené švestky. Pro zlobidla je tradičním dárkem uhlí, brambory a cibule. V mikulášském balíčku by pak neměla chybět ani čokoláda či adventní kalendář, který umožní netrpělivým dětem odpočítávat, kolik dní zbývá do Ježíška.

Autor: Blesk.cz

Jak zkrátit čekání na Ježíška?

Adventní kalendáře se těší veliké oblibě jak u dětí, tak i u dospělých. Jejich historie sahá až do roku 1851, kdy byl vyroben první kalendář spojený s křesťanskými Vánocemi a adventním obdobím. Adventní kalendář má dětem připomenout biblické události a zpříjemnit jim čekání na vánoční nadílku. Kalendář s 24 okénky v sobě ukrývá různé sladká překvapení nebo drobné hračky. Pokud jste kreativní a máte dostatek času, můžete si takový kalendář vyrobit i sami doma. Děti tím jistě příjemně překvapíte a navíc si kalendář můžete naplnit tím, co máte doma nejraději.

Autor: Shutterstock.com

Tipy na dobroty

K Mikuláši cukrovinky prostě patří! Nechcete-li vaše děti přecpávat všemožnými sladkostmi s chemickými barvivy a nezdravými "éčky", máme pro vás několik tipů na zdravé mlsání.

*sušenky s ovesnými vločkami

*ovoce

*oříšky

*lízátka a bonbóny z hroznového cukru

*sušené křížaly

*želatinoví medvídci

*kvalitní hořká čokoláda

*cereální tyčinky

*kandované ovoce