Pondělí bylo příkladně adventní. V kavárně Slavie, která už dávno Mekkou uměleckého kvasu není a spíš je průtokovou karmou občerstvení turistů, aniž by své genius loci ztratila, jsem se sešla s přítelkyní Janou N., abych jí podepsala pár knížek To jsem já Františka. Setkání bylo milé, hovor překotný, plánovaná hodina se protáhla na tři a odchod uvozovaly výčitky z nestíhání.

Úterý zakončila galavečeře v posledním patře hotelu Intercontinental, kde v restaurantu Zlatá Praha proběhlo finále soutěže Czechoslovak Top Model. Moderátory dění byla skvělá dvojka Jenovéfa Boková a Jan Cina. Servírované pokrmy se jevily jaksepatří sofistikovaně, dvanáct éterických neplnoletých finalistek procházelo v minimalistických modelech Petry Balvínové plus Lukáše Macháčka mezi stoly a čekalo na verdikt ze zástupců světových modelingových agentur složené poroty. Garde mi dělala blízká bytost, režisérka Soukromých pastí a Nevinných lží Tereza Kopáčová, nyní Vrábelová. S Terezou, s níž i po delší odmlce dovedu ihned navázat společnou řeč, jsme se rozešly před půlnocí a ona den poté napsala, že jsem jí ten večer dala kus pozitivní energie a že si po příchodu domů usmažila vajíčka. Já takové zvíře nebyla, ale pokud se pozitivní energie týká, dala mi ji zrovna tak. Možná víc. A všem přeji, aby zažívali podobné pocity. Nejen o adventu, Vánocích, jež emočně vypjaté jsou. 

Středa a čtvrtek byly velmi pracovní. Schůzky, psaní, přednáška. A pak přišla sobota ve znamení esence empatie, sounáležitosti, nutkání pomoci potřebným v podobě bazaru Emmy Smetana. Známá moderátorka a zpěvačka tuto charitativní akci nedělala poprvé, ale tentokrát ji dala ve vysokém stupni těhotenství. Naštěstí neporodila a vydržela do kuropění. Výdělek potřebným spočítala na téměř 450 000 Kč. Emma má sílu, mělo by se v novodobém slabikáři psát.

Františka s blogerkou Inou Tinou a organizátorkou bazaru Emmou Smetana
Autor: Herminapress.cz

Emmy Bazar se tentokrát neodehrál v Hudebním divadle Karlín, ale na scéně Divadla Disk při DAMU. Za pulty prodávaly parádu, doplňky a jiné předměty známé osobnosti showbyznysu. V kavárně Disku zpívaly persony české hudební scény. Zněl tu jazz, soul i koledy… Bylo na veškerý počet hvězd. Myslím ten pocit sounáležitosti.

I já se na bazaru letos podílela. Tentokrát se nedražilo mé módní poradenství konkrétní osobě. Loni to dalo dobrých pár tisíc. Letos jsem jej na place dávala zdarma. Sdílela jsem židli s blogerkou a módní ikonou Inou T., která prodávala věci z showroomu zn. Lindex. Měla velký úspěch, téměř vše prodala a i já si jeden kousek (plizovanou sukni) koupila.

Tomáš Klus s manželkou Tamarou a organizátorkou bazaru Emmou Smetana
Autor: Herminapress.cz

A pokud bych se měla vrátit k té pozitivní energii, kterou rozdáváme a dostáváme, tak tady jsem si to nejvíc (doufám vzájemně) dala se zpěvákem, českým bardem současnosti Tomášem Klusem. Ten kluk se fakt rozdává, není sluníčkářský pozér, jak jsem si občas jemně myslela… Po dražbě jsem s nadějným módním designérem Michalem Markem zašla na dvojku nedaleko Karlovy ulice. Usínala jsem v půl druhé, kdy ještě Emma bděla.

V neděli jsem se dopoledne dozvěděla, že zemřel geniální kytarista a také skvělý komponista Radim Hladík, který mimo jiné stál u zrodu legendární kapely Blue Effect. Podlehl následkům fibrózy plic, s níž se potýkal řadu let. V létě jsem jej potkala na Letenském náměstí. Troufám si tvrdit, že tento chlap si udržel energii až do konce. Plánoval komponování muziky k filmu režiséra Michálka, toužil po nových plicích. Slíbili mu je. Zdálo se, že budou. Nedočkal se jich. A mně je to děsně líto. Takový chlap tu měl ještě chvíli být.

Radim Hladík je vážně nemocný.
Autor: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia

Neděle pomalu, ale jistě končí. Přes ulici bliká v okně strom. Já mám v okně skleněné anděly. Můj adventní týden byl o radosti, stresu z nestíhání, sounáležitosti, smrti. Můj týden byl o životě.

Fotogalerie
6 fotografií