Stanici Hradčanská otevřeli v roce 1978 a je jednou z nejhlubších. Po eskalátorech zajedete 43 metrů pod povrch.

„Barevné ladění stanice odpovídá jejímu slavnostnímu rázu, protože se nacházíme v blízkosti Pražského hradu. Barvu champagne, která je charakteristická pro celou trasu A, zde doplňuje pás zlatých a bronzových obkladů,“ popsal v pořadu Selfie z Prahy architekt Petr Kučera.

Pozoruhodný je také vestibul. Ten má sice půdorys čtverce, ale uprostřed se nachází skleněný válec. Do něj ústí eskalátorový tunel. „Podobné řešení jinde v metru nenajdete,“ komentuje Kučera.

Symboly české státnosti schované pod stánky

Vestibul zdobí i dvě velké reliéfní stěny z opuky, které zabírají celkovou plochu o velikosti 182 metrů čtverečních. Jedna zeď zobrazuje symboly české státnosti z dob středověku, druhá socialistickou státnost.

„Z reliéfu znázorňující českou středověkou státnost ale uvidíte bohužel jen symbol koruny. Iniciálu z vyšehradského kodexu i letopočet označující korunovaci prvního českého krále zakryly prodejní stánky,“ kritizuje architekt.

Naopak stěna zobrazující československou státnost je vidět celá. „Je zde československý státní znak a pak také první věta z Ústavy ČSSR – totiž že veškerá moc v ČSSR patří pracujícímu lidu. Také se tu nachází symbol přísahy a symbol zaťaté pěsti,“ popsal Kučera.

„Povšimněte si, že zatímco ze státního znaku byla po roce 1989 ostraněna pěticípá hvězda, tak první věta ústavy socialistické zde zůstala,“ dodal.

Na skvosty ve stanici Hradčanská se podívejte v pořadu Selfie z Prahy. Uvidíte i „utajenou“ lanovku, která jezdí u vily Karla Gotta:

Video
Video se připravuje ...

U Gottovy vily v Praze jezdí utajená lanovka! A co vyrábí z vašich odpadků, které vyvezou? Matěj Smlsal, David Vaníček