Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Assad může za smrt 600 tisíc lidí, viní ho Turci. V Aleppu strádají další tisíce

Autor: ČTK, abo - 
2. prosince 2016
13:59

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes připsal syrskému prezidentu Bašáru Asadovi zodpovědnost za smrt 600 tisíc lidí. Řekl také, že situace v syrském Aleppu už je kritická. Syrský konflikt trvá od roku 2011 a dosavadní informace uváděly, že boje už si vyžádaly 250 až 300 tisíc obětí.

Çavuşoglu na tiskové konferenci v Bejrútu řekl, že někdo, kdo je zodpovědný za smrt 600 tisíc lidí, by neměl vládnout.

Syrský prezident Bašár Asad Syrský prezident Bašár Asad | ČTK
Spojencem syrského režimu je ruská armáda. Ta dnes oznámila, že syrská vláda obnovila kontrolu nad městem Chán aš-Šíh, které přiléhá k Damašku na jeho jihozápadním okraji. Místo od roku 2012 ovládali povstalci, kteří ale tento týden přistoupili na dohodu s úřady a stáhli se. S odchodem souhlasilo přes 1800 povstalců, kteří s sebou vzali při přesunu do města Idlib na 1100 svých příbuzných. V Chán aš-Šíhu je stále asi stovka rebelů, ale i ti chtějí v nejbližších dnech odejít.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes kritizoval OSN za zpožďování humanitární pomoci lidem v částech Aleppa, které v minulých dnech obsadila syrská armáda. Jediný, kdo poskytuje 90 tisícům obyvatel čtvrtí na severovýchodě Aleppa jídlo, je podle Konašenkova ruská armáda. Mluvčí vyzval poradce OSN pro humanitární záležitosti Jana Egelanda, aby OSN urychlila pomoc těmto lidem.

Ve zdevastovaném východním Aleppu stále trpí tisíce civilistů. Ve zdevastovaném východním Aleppu stále trpí tisíce civilistů. | ČTK, EPA, REUTERS
Aleppo bylo od roku 2012 rozděleno na povstaleckou a vládní část. Syrská armáda v minulých dnech zintenzivnila útoky na čtvrti ovládané povstalci a asi polovinu z nich obsadila. Boje pokračovaly i dnes a povstalci se snaží ztracené území dobýt zpět. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že povstalci v noci odrazili útoky armády na jihovýchodě města, ale boje tam byly velmi prudké a stále pokračují.

marais ( 2. prosince 2016 14:12 )

Co Turecko kritizuje Asáda! Sami se podíleli na zničení Sýrie , spolu s arabskozápadní koalicí udělali ze Sýrie spálenou zem, ze Syřanů exulanty, bezdomovce ! Jak by dopadl Erdogan, kdyby proti němu vojensky zasáhla taková koalice? jak úděsné!

Zobrazit celou diskusi