Paní Miluše byla ve svém životě vdaná celkem třikrát, na svého druhého manžela, talentovaného a charismatického herce Františka Peterku, však nikdy nezapomněla.

Podělila se i o okolnosti jejich posledního setkání. „Hladila jsem ho po tváři a držela za ruku...,“ popsala dojemnou chvíli Holomková.

Kvůli vážnému stavu už herec na dlouhé konverzace nebyl dost silný. Něco své bývalé ženě však přesto ještě stihl říci. „Jeho poslední slova byla: Tenkrát jsme byli takový zamilovaný...,“ podělila se o hercova poslední slova paní Miluše.

A podle ní to tak skutečně bylo. „Scházeli jsme se potají. Jemu bylo třicet, mně dvacet let. Všechny jsem kvůli němu opustila a kvůli tomu jsem dostala poslední facku v životě,“ vyprávěla romantické začátky vztahu se slavným hercem Miluše Holomková.

Nezapomenutelným se stal Peterka pro několik generací diváků jako Krakonoš z večerníčku Krkonošské pohádky nebo rolemi v řadě komedií – například trenéra juda v Jáchyme, hoď ho do stroje!, kde uplatnil své sportovní nadání.

Peterka toužil uspět jako vzpěrač, ale nakonec ho osud zavedl do divadla. Herecké začátky odbyl ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, odkud zamířil do libereckého Divadla F. X. Šaldy, kde vytvořil kolem 250 rolí. Již od konce 40. let se začal objevovat ve filmech. Až do roku 1992, kdy se naposledy objevil ve filmu Karla Kachyni Kráva, ztvárnil desítky filmových rolí.

Zemřel 25. listopadu 2016 v libereckém hospicu.

VIDEO: Tajemství smrti Krakonoše Peterky (†94): Zabila ho rakovina!

Video
Video se připravuje ...

Tajemství smrti Krakonoše Peterky (†94): Zabila ho rakovina! Lukáš Červený

Fotogalerie
38 fotografií