Nebudeme chodit kolem horké kaše, PlayStation 4 Pro v něm obstála. Otázkou spíše je, pro koho je tato výkonnější verze klasického herního stroje určena. Pokud PlayStation 4 ještě nemáte, jde podle nás o nejlepší koupi. Získáte nejvíc funkcí a vhodnou mašinku do budoucnosti. Jestli již starší model konzole vlastníte, záleží spíše na vaší televizi a na tom, co od hraní očekáváte. Pro zaryté pařany jde však o jasnou volbu.

PlayStation 4 Pro je výkonnější než původní konzole i Slim verze. Má také větší harddisk o velikosti 1 TB. Některé hry na ní běží hladčeji. Díky vyššímu GPU je snímkování lepší. Nová konzole taktéž podporuje 4K Ultra HD rozlišení a technologii HDR (vysoký dynamický rozsah) pro realističtější expozici, a tudíž lepší světlé i temné plochy. Tyto funkce jsou báječné a rozdíl viditelný. Vaše televize však toto vysoké rozlišení a funkci musí podporovat.

Pokud nikoli, můžete na standardní HDTV využít alespoň vyšší framerate. My jsme test PS4 Pro podrobili na televizi Samsung UE55KU6092 s úhlopříčkou 138 cm. Rozdíl mezi 4K (3840 x 2160 bodů) a klasickým full HD (1920 x 1080 bodů) byl znatelný na první pohled. Jen se podívejte níže na trojici porovnávacích screenshotů ze hry Rise of the Tomb Raider 20 Year Celebration. Vyšší výkon je znát i na hrách pro virtuální realitu PlayStation VR, kde je lehce znát větší viditelnost. Poznámka: Při propojení s konzolí však výpočetní jednotka nepropustí HDR, pozor na to!Hry podporující funkce PS4 Pro často nabízejí, zda chcete 4K rozlišení a 30 FPS (snímků za vteřinu), nebo nižší rozlišení a 60 FPS. Velká škoda je, že když konzole nabízí hraní ve 4K, sledování videí z internetu ve 4K, tak nepřehrává filmy na 4K Ultra HD Blu-ray discích. Snad se to změní s budoucím updatem. Konzoli PS4 Pro tak lze doporučit všem, kteří to myslí s hraním vážně. Jedinou skupinou, které bychom doporučili setrvat u staršího modelu, jsou příležitostní hráči, kteří si zahrají jen sem tam a nemají možnost zobrazení ve 4K.

Design konzole je oproti klasické i Slim verzi odlišný. Zkosený design a oblejší hrany vypadají velmi dobře. Pro technofily snad i sexy. Konzole je větší i vyšší a působí mnohem mohutnějším dojmem. Na místo, kde jste měli umístěnou starší verzi, se vejde bez problémů. Chválíme, že tlačítko pro zapnutí konzole a vysunutí disku jsou fyzická, a nikoliv senzorická. Vděční jsme i za jeden USB port v zadní části konzole navíc, což se hodí zejména při propojení s PlayStation VR. PlayStation 4 Pro je parádní mezigenerační stroj, povinnost pro pravověrné hráče a velké lákadlo pro všechny ostatní.

Fotogalerie
11 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 9,5/10 

Plusy:
Nejvýkonnější konzole na trhu
Podpora 4K Ultra HD rozlišení a HDR
Pěkný design konzole, update ovladače a USB navíc
Lepší viditelnost v PlayStation VR
Konzoli ocení i hráči s HDTV

Minusy:
Nepřehrává 4K Ultra HD Blu-ray

 

Infobox
Datum vydání: 10. listopad 2016
Platformy: PlayStation 4 Pro
Cena: 10 790 Kč
Výrobce: Sony
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyky: Různé (CZ ne)