Letecké katastrofy obdobné té pondělní jsou velmi vzácné. Podle Mezinárodního sdružení pro leteckou přepravu (IATA) připadá jedna nehoda na závratných 3,1 milionu letů. Podle evropské Rady pro bezpečnost dopravy (ETSC) existuje zhruba v 90 procentech leteckých nehod šance na přežití. S průběhem doby a s každou nehodou se totiž letadla vylepšují tak, aby se podobná neštěstí znovu neopakovala. Personál prochází intenzivními školeními, použité materiály jsou méně hořlavé, sedačky více odolné a únikové cesty lépe značené. Velmi důležitým faktorem je ale i chování pasažérů během letu. Jak zlepšit své šance na přežití?

V první řadě by pasažéři měli během celého letu zapnuté a utažené bezpečnostní pásy. V případě nouze je rovněž nezbytné, aby pasažéři zaujali předepsanou pozici (tzv. Brace pozice). Tedy předklonit se a hlavu dát mezi kolena, nebo ji chránit rukama zapřenými o sedadlo před pasažérem. Konkrétní instrukce naleznete na instruktážní kartičce na palubě letadla (tzv. safety cards).

Tzv. Brace pozice vám může zachránit život.
Autor: archiv aerolinek

Důležité je rovněž dávat pozor, když personál pasažéry s bezpečnostními pravidly seznamuje. I když jste je slyšeli už mnohokrát. Těchto několik málo poučení může rozhodnout o vašem životě a smrti. Především si zapamatujte, kde jsou únikové východy, ideálně si odpočítejte i řady. Při většině havárií letadlo začne hořet a stroj se začne plnit dýmem, který je navíc toxický. Každá sekunda se tedy počítá.  

Vždy si bedlivě nastudujte, kde a jak daleko jsou nouzové východy.
Autor: archiv aerolinek

Po nouzovém přistání či nehodě se v žádném případě nestarejte o zavazadla a nechte je v přihrádkách. Blokujete tak evakuaci z letadla a může to stát život vás či jiné pasažéry. V případě přistání na vodě nenafukujte záchrannou vestu uvnitř letadla. Pokud se totiž letadlo začne zaplavovat vodou, nebudete se moct dostat ven a utonete. 

Fotogalerie
17 fotografií