Jednou z mála městských částí, která předává ocenění za mimořádnou službu policistům či hasičům, je Praha 5. Mezi oceněnými byli i Ondřej Pastyřík (23), Martin Burian (28) nebo Tomáš Frejka. Redaktorovi Blesk.cz se rozpovídali o tom, jak jejich služba vypadá, za co medaile dostali a co za ty roky práce zažili.

Záchrana profesora

Kromě jiných dostal medaili za svou službu i Martin Burian. Tomu se během tohoto roku povedlo hned několik zásahů, které se vidí málokdy. „Kdybych měl za letošek vybrat jednu věc, byla by to záchrana života na Andělu. Starší pán tam měl cévní mozkovou příhodu a díky našemu zásahu a poté i záchranky se dostal včas do nemocnice a dneska je úplně zdravý,“ říká strážník Burian.

„Až později jsme se dozvěděli, že to byl vysokoškolský profesor, takže tohle je jedna z dobrých věcí, která se stala v poslední době,“ pokračuje. Mimo jiné se mu ale povedlo zabránit ve čtyři hodiny ráno ujet od nehody opilému muži. „Spal jsem doma, když najednou slyším venku ránu. Nějaký muž se zhasnutými světly narazil do jiného auta a pokoušel se odjet pryč,“ říká Burian.

Strážník tak rychle vyběhl ze svého bytu a nebýt jeho, těžko říct, jak by opilecká jízda dopadla. „Byl evidentně opilý už na první pohled. Když jsem ho vyzval, aby vystoupil, tak se mu nechtělo, takže jsem mu ‚musel pomoct‘ ven z auta,“ doplňuje Burian.

Zavalený dělník

Za dlouhodobou službu dostal ocenění i hasič Tomáš Frejka. V hlavě mu za 10 let této práce utkvěl hlavně jeden zásah. Před sedmi lety se v Soukenické ulici zřítil dům na dělníky. Jelikož je členem jednotky, která řeší výhradně závaly, byli na místě mezi prvními.

V tu chvíli začala dlouhá bitva s časem o záchranu lidí pod troskami. „Bylo tam spoustu sutin a byli tam i zavalení lidé. To bylo několik hodin opravdu tvrdé práce i pro ty, co jsou na tom skvěle fyzicky. Nakonec se nám tam podařilo zachránit jednoho dělníka, který byl zavalený,“ říká skromně.

„To jsme ale už byli na pokraji vyčerpání. Přirovnal bych to k zásahu v tržnici Sapa, kde vypukl velký požár a my jsme tam byli 12 hodin s dýchákem na zádech, to bylo podobně vyčerpávající,“ doplňuje dále.

Video
Video se připravuje ...

Předávání ocenění pro policisty a hasiče od městské části Praha 5 Tadeáš Provazník

„Takové ty klukoviny“

Někdy ale strážníci zažijí i chvíle, u kterých sice zasáhnout musí, ale sami si vzpomenou na své dětství, kdy dělali podobné věci. S úsměvem tak vypráví strážník Ondřej Pastyřík o dvou dětech, které nenapadlo nic lepšího, než přelézt plot a začít rozbíjet okna.

„Za poslední dobu mě překvapily hlavně dvě děti v jednom z objektů, kde ničily věci. Bylo to spíše srandovní, prostě dvě asi osmileté děti tam rozbíjely okna a přišlo jim to jako zábava. Tak jsme tam vlezli a poté si je převzala Policie ČR a přijeli i rodiče. U toho jsem si vzpomněl i na své dětství,“ říká Ondřej.

Ocenění dostalo i několik dalších mužů a žen. Praha 5 předává ocenění každý rok za mimořádné činy nebo dlouhodobou službu pro městskou část.

Fotogalerie
24 fotografií