Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sex za 2 eura: Mladí migranti se v Athénách prodávají za pár drobných

Autor: Alexandr Božilov - 
10. prosince 2016
16:01

Z centra Athén se stalo sexuální tržiště. Reportéři americké stanice CNN navštívili místa, kde se prodávají mladí běženci, aby přežili. Za sex s postaršími muži dostávají drogy a peníze. Řecká policie tvrdí, že o těchto případech nemá žádné zprávy.

Začátek je vždy podobný – oční kontakt, pozdrav, požádání o cigaretu. Mladí chlapci pocházející především z Afghánistánu a Sýrie oslovují starší muže, kteří do okolí Viktoriina náměstí chodí takřka najisto. Podle sociálního pracovníka Tassose Smetopoulose nabízejí za sexuální služby mladým běžencům, kteří přicestovali sami, ubytování, jídlo, šaty a samozřejmě peníze.

Jedním z mnoha chlapců, kteří se v ulicích Athén prodávají, je i 17letý Afghánec, který si říká Ali. Do Řecka přijel sám a v kapse měl 270 eur (7 300 korun). Vzhledem k tomu, že v nové zemi nikoho neznal a neměl kde zůstat, rychle se dostal do prostředí drog a prostituce. Nyní je závislý na drogách a penězích, které dostává od svých klientů výměnou za sex.

Část dokumentu BBC o dětských prostitutech z řad migrantů v Athénách:

„Často se ptám sám sebe, jestli jsem kvůli tomuhle jel do Evropy. Nedělám to, protože by mě to bavilo; to bych třeba pozval na rande nějakou dívku. Ale já prostě nemám jinou možnost,“ svěřil se Ali americké stanici CNN.

Chlapců s osudem podobným Alimu jsou v ulicích Athén stovky. „Můžete prodávat sebe, drogy nebo hledat pašerákům zákazníky. Pro mě nebyla jiná možnost. Když jsem přijel, neměl jsem ani 20 centů,“ potvrdil pro Independent slova svého krajana další nezletilý migrant, který se představil jako Abdullah.

Pro některé prostituty 400 eur, jiní se musí spokojit s drobnými

Ačkoliv je prostituce v Řecku legální pouze v registrovaných nevěstincích, není v Athénách příliš obtížné narazit na obcující dvojičky v postranních uličkách či parcích. Movitější zákazníci si berou chlapce k sobě domů, kde si je vydržují. „Dají vám oblečení a všechno, co potřebujete. Klidně vám vysolí 200, 300 nebo 400 eur,“ přibližuje Ali, na kolik si mladí migranti mohou přijít.

Ne všichni však mají takové „štěstí“. Ceny na ulici jsou výrazně nižší. Podle Aliho se někteří zoufalí běženci prodávají i za 2 eura. „Já bych pod 60 eur rozhodně s nikým nešel,“ zdůrazňuje Ali reportérovi CNN.

Utržené peníze se uprchlíci snaží využít na cestu do vysněných evropských destinací – především do Německa. Po uzavření balkánské trasy je však nelegální cesta do střední Evropy drahá a obtížná. Běženci tak často naletí na plané sliby pašeráků.

 

Uprchlíci v řeckých Athénách obsadili parky i části některých náměstí. Uprchlíci v řeckých Athénách obsadili parky i části některých náměstí. | Reuters

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky už řecké úřady vyzval, aby zajistily bezpečí dětských uprchlíků, kteří jsou v zemi bez doprovodu. Řecká policie ve svém vyjádření tvrdí, že nemá žádné zprávy o zapojení mladistvých běženců do obchodu se sexem. Poznatky reportérů CNN prý ale prověří.

Nezletilí prostituti patří mezi desetitisíce uprchlíků, kteří po dohodě mezi EU a Tureckem uvízli v Řecku. Země dlouhodobě sužovaná špatnou ekonomickou situací se o tak velký počet běženců není schopna postarat. Tisíce jich proto živoří na ulicích řeckých měst.