Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Extáze na recept? V USA začínají drogu testovat k léčbě stresových traumat

Autor: Mii - 
30. listopadu 2016
22:15

Extáze možná brzy nebude jen ilegální drogou, které holduje zlatá mládež na divokých večírcích, ale schváleným léčivem. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil její testování v rozsáhlých klinických testech k léčbě posttraumatického stresového syndromu.

PTSD neboli posttraumatický stresový syndrom je psychická porucha, která vzniká v reakci na prožití traumatické události – smrti blízkého člověka, autonehody, znásilnění, války a podobných nepříjemných události. Často touto poruchou proto trpí vojáci. Její současná léčba spočívá v podávání medikamentů a účasti na psychoterapii. I když léčebné prostředky jsou, mnoho odborníku je přesvědčeno, že extáze dokáže léčit lépe. 

V USA již proběhly dvě fáze testování extáze k léčbě PTSD. Současnou třetí financuje Multidisciplinární asociace pro psychedelická studia (MAPS), organizace, která prosazuje medicínské užití marihuany, LDS a právě extáze. Financovala i druhou fázi testování drogy, při které bylo zjištěno, že 56 % pacientů pocítilo výrazné zlepšení příznaků již po třech dávkách extáze. Na konci testování celé dvě třetiny pacientů neměly žádné příznaky PTSD.

Droga na předpis možná už za pět let

Současné testování se bude týkat 230 pacientů. Výzkumníci, kteří testování provádějí, požádali FDA o status průlomové terapie. Pokud úřad požadavek splní, celé testování se tím urychlí a doktoři by mohli začít drogu předepisovat již v roce 2021.

Objevují se ale obavy, že pokud bude extáze schválena pro terapeutické účely, zvýší se tím i její rekreační užití. Podobná situace nastala u opiátů. „Dává se tím najevo, že tato droga vaše problémy vyřeší, ale ona často problémy spíš tvoří,“ uvedl psycholog Swanseaské univerzity Andrew Parrott pro New York Times. „Je problematická droga, o které víme, že může škodit.“

Nová naděje pro válečné veterány

Lidé trpící posttraumatickým stresovým syndromem však v extázi vidí naději. Medikamenty, kterými se PTSD léčí v současnosti, mají podle pacientů jen o trochu lepší efekt než placebo a účinky psychoterapie se dostavují až po dlouhé době.

„Cítil jsem se naprosto bezmocný,“ sdělil New York Times veterán C. J. Hardin, který sloužil v Iráku a Afghánistánu. Kvůli PTSD prý propadnul alkoholismu, rozvedl se a přemýšlel o sebevraždě. „Terapie pomocí extáze mi ale ukázala, že je tu naděje. Nyní jsem ze všeho špatného venku a užívám si život,“ obhajoval lékařské užívání extáze Hardin.

aaobcanka ( 1. prosince 2016 02:52 )

PNB, Bohnice, Praha 8 : Pan Martin Hollý, ODS, šéf Bohnic, soudně vymáhá omluvu a 100 000 Kč za slušná slova na netu od lživě nařčeného invalidy s dítětem ! Pan Hollý, kolegy zvaný "baba", zbabělec schovaný za PNB, udal za slušné texty v diskuzích údajně x lidí. Udaným je i invalida s dítětem, o němž mylně p.Hollý ve své narcistické hlavě usoudil, že napsal níže uvedený text. Invalida obdržel od p.Hollého daný text před soudem, kde je psáno seriózní formou, že PNB údajně týrá Alzheimery: hladem,vakuově balené jídlo Alzheimerů si nosí sestry domů,Alzheimera musíte krmit min. 10 min.,zapomíná i jíst,sestrám je fuk cizí člověk. Sestry Alzheimery nepřebalují,nechají je 5 h ve výkalech, neléčí infekce: svrab,oční,ale i opruzeniny. Sestry nasazují nakaženým svrabem rukavice,aby je utrápily k smrti nesnesitelným svěděním,rozškrábou si přesto kůži,infekce pak zabíjí. Z Alzheimerů dělají ležáky,po nekrmení jim ochabnou svaly,účelově je pak posadí do kol.křesla,aby se co nejdřív stali ležícími pacienty. Alzheimery uspávají sedativy,aby umírali hlady "v klidu" ? To vše, aby je PNB utýrala k smrti ?? PNB dostává za umístění od příbuzných Alzheimerů tzv. sponzorský dar,a proto se prý PNB snaží o fluktuaci (o úmrtí?). Invalida tomu jen věří. Pan Hollý je "nenasytný" při své mzdě např. 150 000 Kč/měs. z našich daní, že jako mstu (?) za víru invalidy v text na netu žádá sankci 100 000 Kč a omluvu ? Kdo asi soud vyhraje ? Invalida nebo šéf Bohnic, který je i bývalým šéfem a nyní podšéfem všech psychiatrů ? Když všichni kriminalisté, st.zástupci a soudci doživotně potřebují znalecké posudky od psychiatrů, tj. od podřízených p.Hollého ? Pane Hollý,udáváte nevinné,zastrašujete diskutéry ? Vše anulujeme,abyste nemusel nutit kriminalistu Prahy 8 k manipulaci s důkazy,jak nám bylo sděleno. Nic není pravda,lžeme,pro jistotu i lži anulujeme. ČR:26 let "tunely" ODS,TOP,KDU,ČSSD. Sorry,p.Hollý,hned,tzv.udavači nevinných! Volme ANO,Okamuru,KSČM!

Zobrazit celou diskusi