Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda má nové tváře. Zeman jmenoval Chvojku a Ludvíka

Autor: ČTK - 
30. listopadu 2016
11:57

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě ministrem pro lidská práva a legislativu Jana Chvojku a ministrem zdravotnictví Miloslava Ludvíka. Ve funkci nahradili Jiřího Dienstbiera a Svatopluka Němečka. Výměnu v čele dvou ministerstev, které má na starosti sociální demokracie, navrhl předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka. Němečka a Dienstbiera Zeman odvolal k dnešní středě již před týdnem.

Výměnu Sobotka navrhl v reakci na neúspěch strany v krajských a senátních volbách. Změny v kabinetu odůvodnil tím, že by vláda měla být dynamičtější. Ministři byli podle něj unavení. Ke změnám vyzval premiér i koaliční partnery, předsedové ANO i KDU-ČSL ale střídání v čele svých resortů odmítli.

Zeman ministrům poblahopřál a ocenil, že s oběma došel na nedávných schůzkách ke společným závěrům. „Pokud jde o ministerstvo zdravotnictví, věřím, že se novému ministrovi podaří dokončit zákon o hospicové péči, protože by měl pokrýt jednu z důležitých, i když nejsmutnějších fází lidského života,“ uvedl Zeman. Předpis by měl podle něj zajistit lepší možnosti důstojného umírání.

S Chvojkou se Zeman podle svých slov shodl na tom, že lidská práva nemohou být vyhrazována pouze právům menšin, ale že důležité je právo většiny. „Lidská práva nejsou pouze politická, ale i hospodářská a sociální,“ dodal prezident. Oběma ministrům připomněl, že i za 11 měsíců, které zhruba zbývají do konce volebního období, se dá udělat „kus dobré práce“.

Sobotka ještě ve středu nové ministry uvede do jejich nových úřadů. Ředitele nemocnice v Motole Ludvíka nejprve doprovodí na ministerstvo zdravotnictví, s poslancem Chvojkou, který se bude vedle lidských práv zabývat i legislativou, zamíří na úřad vlády.

hejhej ( 30. listopadu 2016 14:56 )

Ti dva mají vytrhnout ČSSD z upadajích preferenci???? Chvojka zbytečného , drahého ministerstva a Ludvík, který prohlašoval, že motolská nemocnice, jehož zůstává nadále ředitelem, je především pro bohaté.

agfor ( 30. listopadu 2016 14:55 )

Co je to platné, že jsou 2 "nové" tváře, když premiérem je stále vlastizrádce - plešatý zub.

e.44 ( 30. listopadu 2016 12:59 )

Oba dva vypadaj jak idioti vytažení z doby před tak pětatřiceti lety. Jdu blejt, je to hnus čím vším je zamořená dnešní politika.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa