Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Parkanová projela soud: Obnažila výpovědi Kalouska i Nečase a bude platit

Autor: bru/ČTK - 
30. listopadu 2016
10:49

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová musí zaplatit pokutu za zveřejnění výpovědí svědků v trestní kauze CASA. Soud dnes zamítl její žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), rozsudek je pravomocný. Právník Parkanové argumentoval tím, že úřad klientce upírá právo na svobodu projevu a také hrubě porušuje její právo na obhajobu.

„I když soud může chápat důvody, které vedly žalobkyni (Parkanovou) ke zveřejnění údajů, které získala v rámci trestního řízení vedeného proti ní, se zveřejněním těchto údajů nemůže souhlasit s ohledem na skutečnost, že zveřejněním těchto údajů dochází k porušení práva na soukromí těchto osob,“ uvedl soudce Jiří Tichý z pražského městského soudu.

Někdejší politička dlouhodobě čelí v případu nákupu letounů CASA obvinění ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. V roce 2013 zpřístupnila na svém webu záznamy výpovědí nejen obviněných, ale i svědků, například bývalého premiéra Petra Nečase nebo exministra financí Miroslava Kalouska. Její advokát Tomáš Sokol dnes podotkl, že vzhledem k rozsáhlé medializaci kauzy i k délce trvání trestního řízení nenašla jiný možný způsob obrany proti obvinění.

Ochránci dat za to Parkanové uložili pokutu 16.000 korun s tím, že informace uvedené svědkem ve výpovědi je nutné považovat za osobní údaje. Povinnost zachovat mlčenlivost tak prý mají všichni, kdo přijdou do kontaktu s trestním spisem – tedy nejen například policisté či znalci, ale i obvinění. Parkanová podle ÚOOÚ překročila zveřejněním osobních údajů rámec nezbytné obhajoby.

O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009, nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Parkanová pokládá své stíhání za bezdůvodné. Soud nedávno vrátil obžalobu k došetření, nařízení hlavního líčení je tedy stále v nedohlednu.

arne127 ( 5. prosince 2016 03:07 )

Podívej se na sebe co jsi to za humus ty byvali volic

byvalyvoliccssd4 ( 30. listopadu 2016 18:29 )

My, co se bijeme za ČSSD, jsme už takoví Podívej, jaký humus je teď na Hradě

mrd.vola ( 30. listopadu 2016 16:59 )

když tě tvá máma ta vožralá k.urva z E55 v chomutovské porodnici vyp.rdla, spad si z ku.ndy na chodbě rovnou hlavičkou na schody, blbe

byvalyvoliccssd4 ( 30. listopadu 2016 16:49 )

Odvedení pozornosti od zlodějin ČSSD.

snehulak ( 30. listopadu 2016 16:37 )

Však si jistě nikdo nemyslí, že inteligence a Vlastička mají něco společného. U nás se už ministrem může stát kdokoli patřičně pitomý, jako za komunistů. Nic se nezměnilo. Jen se o dost víc krade.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa