Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hysterie, předklon a ustrašenost: Senátoři sepsuli Zaorálka kvůli Číně

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. listopadu 2016
11:21

Kvůli omluvnému prohlášení čtyř českých nejvyšších ústavních činitelů, které bylo určené Číně, se ve středu v Senátu strhla divoká diskuse mj. o návštěvě dalajlamy v Česku a o tom, nakolik se ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) provinil (a zda vůbec), když tibetského duchovního vůdce oficiálně přijal. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se jal hájit prohlášení i českou politiku vůči Číně. Stal se terčem „dotěrných“ otázek řady senátorů.

Kolem vztahů Česka s Čínou a prohlášení čtyř po setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou, které Číňanům nevonělo, bylo pořádně rušno ve středu v Senátu.

Bohuslav Sobotka nedávno v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére prozradil, že to byl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD), který přispěchal s nápadem na prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, jež mělo Čínu ujistit o české náklonnosti.

Podepsal se pod něj i šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). To však opoziční senátory z ODS naštvalo. A tak vyvolali debatu o Číně, dalajlamovi či lidských právech, která měla v Senátu prohlášení čtyř odmítnout. Tak se nakonec i stalo. Po tříhodinové debatě se Senát od prohlášení čtyř distancoval hlasy 38 z 69 přítomných senátorů.

„Dalajlamu pojí s Českem řada přátelství“

A kromě několika hlasů na obhajobu vztahů s Čínou zaznívala řada ostrých vyjádření proti údajným současným nerovným vztahům, podrtženým právě prohlášením čtyř. Senátor Jiří Šesták (za STAN) se rozčiloval, že se nikdy v polistopadové éře nestalo, aby čtyři vrcholní představitelé přispěchali s takovým prohlášením. Jejich reakci označil za servilní, neúměrnou a submisivní.

„Jeho Svatost dalajlama jezdí do ČR řadu let, váže ho k naší zemi řada přátelských vazeb, kterých nikdy nezneužil, aby vystupoval nepřátelsky k ČLR,“ podotkl Šesták. Jak vidí Čína dalajlamu, je prý pouze její věc, měla by respektovat, jak jej vidíme my.

Šesták se proto tázal, zda šlo o nešťastný krok české diplomacie či o trend navazující na aktivity prezidenta republiky. A zda byl z čínské strany, nebo z okolí prezidenta Zemana činěn tlak na nepřijetí dalajlamy.

„Dalajlama se snaží šířit mír, lásku, harmonii a altruismus, to jsou jeho poselství. Já se nezlobím na pana ministra Hermana, že ho přijal. Proč by ho nepřijal. Já si myslím, že bychom si neměli nechat od někoho diktovat,“ uvedl senátor Jiří Oberfalzer (ODS). On sám coby člen správní rady nadace Forum 2000, která dalajlamu do Česka opakovaně zve, prý tibetského duchovního vůdce nikdy neslyšel mít narážky na Čínu. 

Zaorálek: S Čínou se musí mluvit

Na projednávání čínské otázky dorazili do Senátu i ministři. Lubomír Zaorálek prohlášení čtyř logicky hájil. „Byla to snaha dát jasně čínské straně najevo, že to není tak, že k čemu jsem se v minulých dvou a půl, třech letech přihlásili, tak že by najednou neplatilo,“ vysvětloval Zaorálek prohlášení čtyř.

„My jsme vydali prohlášení, že se v tomhle nic neděje… Smysl byl jediný: tady se mluvilo o servilitě, pro mě to bylo dát najevo, že to co se řekne, tak platí,“ dodal. Do značné míry se tak prý Česku povedlo dát najevo, že od nastaveného směru vztahů s Čínou neustupuje.

Přesvědčoval, že koncepci lidských práv a ochranu jednotlivce sleduje vláda i ve vztahu s Čínskou lidovou republikou, sám prý třetinu rozhovoru se svým čínským protějškem věnoval tomuto tématu a „intercivilizačnímu dialogu, který je o něco víc, než jen výměna zboží“.

„Dialog s Čínou a schopnost rozvíjet s ní spolupráci je klíčová,“ uvedl však také. Ministr připomněl, že v minulosti byly vztahy notně zmražené. I kvůli tomu, že v Praze došlo k přijetí dalajlamy krátce po přijetí tehdejšího čínského premiéra, na což Čína reagovala již v minulosti s nelibostí. „Zmražení vztahů a neschopnost se bavit s někým je do budoucna velmi nebezpečná věc. Bylo to něco, k čemu mě před lety nabádal i sám 14. dalajlama: Musí se s nimi mluvit,“ tvrdil Zaorálek. 

I v Číně jsou podle něj dnes představitelé tvrdšího a měkčího přístupu, což je třeba vnímat, apeloval Zaorálek. Hermanovu schůzku označil za něco, „co spíš vybočuje z normálu a k podobným událostem dnes nedochází, protože na tom dnes nikdo nemá zájem“.

Dle Zaorálka ani tibetský duchovní vůdce dalajlama nemá zájem o politizaci vztahů. „Pro Čínu je to ale zcela zásadní věc. Chtějí, aby se respektovala politika jedné Číny,“ doplnil Zaorálek s tím, že těžko můžeme Číně vysvětlovat, že náš pohled na dalajlamu je jediný správný, když oni mají pocit ohrožení.

Je mi ukradené, že Čína koupila Slavii, říkal Horník

Zaorálka za jeho řeč zkritizoval senátor Jan Horník (STAN). „Nebylo v ní ani trochu pokání,“ uvedl. Prohlášení čtyř označil za hysterii. A jeho vystoupení nepostrádalo emoce. „Moje matka mi říkala, když jsem byl malý kluk: Oni stejně přijdou Číňani a oni nás takhle umlátí čepicemi,“ říkal senátor.

Rýpl si i do čínských investic v Česku. „Kupují Slavii, jsem od mala Slávista a je mi to úplně ukradený, který investor to bude. Já chci být hrdý na svou zem, hrdý na své ústavní představitele,“ dodal Horník.

Osobně se účastnil setkání s dalajlamou v Senátu – v zeleném salonku Kolovratského paláce. „Mluvil hodně socialisticky, což mě hodně překvapilo, ale proč ne. Proč najednou Čína má strach z tohoto staršího pána? Proč z něj máte strach vy?“ tázal se Zaorálka.

Čunek: Česko se dostalo „do předklonu“

„On tady chodí všude a říká že on od Číny Tibet oddělit nechce a že chce jenom vést dialog,“ dodal k dalajlamovi senátor a nový hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle něj se Česko před Čínou dostalo „do předklonu“.

I senátor Václav Láska (SZ) si stěžoval, že Česko s Čínou jedná „jako země, která nejedná se zdvihnutou hlavou a rovnou páteří“. „Tento způsob je nehodný České republiky jako samostatné, suverénní země,“ dodal. Rýpl si i do vyjádření prezidenta Zemana – třeba o tom, že se přijel do Číny učit, jak se stabilizuje společnost. Prohlášení čtyř na něj působilo stejně. Také senátor Miloš Vystrčil (ODS) označil prohlášení za „ustrašené, zbytečné, příliš rychlé, nepromyšlené“.

Bývalý rektor: V Číně mají desítky Palachů ročně

Podle senátora Václava Chaloupka byl čínský postoj k českému přijetí dalajlamy jakýmsi testem. „Byla to spíš zkouška, kam až mohou zajít ve svých požadavcích,“ míní Chaloupek. Osobnost dalajlamy je dle něj dnes především symbolem boje proti totalitě a svobody slova.

I on se pozastavil nad čínskými obchody v Česku. „Pokud to zůstane u Slavie, nebo pandy, je všechno v pořádku, možná ale, že přijde dostavba Temelína,“ podotkl Chaloupek, který se prý obává, aby podniky s čínskými majiteli u nás nebyly jen trojským koněm.

Ještě dál zašel senátor a bývalý rektor UK Václav Hampl. Podle něj se zapomíná na jednu věc. „Čína je velmi autoritářský, velmi nedemokratický režim… Tady se přece bavíme o zabíjení lidí pro jejich názory, poměrně masivní žalářování lidí pro jejich názory a o zřetelný národnostní útisk v Tibetu,“ stěžoval si na absenci důrazu na lidská práva.

I proto, že jsme zemí, která má s protesty proti útisku letité zkušenosti. „V Tibetu je, prosím pěkně, takových Palachů řadu let už několik desítek ročně,“ přirovnal Hampl upálené tibetské mnichy k Janu Palachovi, který protestoval proti sovětské okupaci. Forma prohlášení čtyř mu přišla „jako kanón na komára“.

Herman: S dalajlamou jsem neporušil žádnou dohodu

Ministr kultury Herman vzpomněl na dřívější vládní dohodu, že se nebudou představitelé setkávat s dalajlamou. Herman ji odmítl, protože by to pro něj bylo stejné, jako kdyby se nesměl setkat s papežem.

„Dalajlama přicestoval na Forum 2000. Jeho návštěva je vždycky provázena značnými bezpečnostními opatřeními, program se krystalizoval do poslední chvíle,“ vysvětloval, proč oficiální přijetí dalajlamy na ministerstvu kultury Zaorálkovi oznámil na poslední chvíli skrze SMS.

S dalajlamou se sešel jako s představitelem významného duchovního směru. „On se ani za žádného státního představitele nepovažuje, to jsme vyjádřili i tím, že nikde nebyly žádné státní symboly… Já jsem neporušil žádnou dohodu, já jsem jen kontinuálně držel svůj postoj,“ hájil se v Senátu Herman. Obsahem rozhovoru prý byly jen věci mezináboženského dialogu i v souvislostí s uprchlickou krizí.

Veleba tepal Hermana: Proč podrazil vládu?

Na obranu těch, co se objevili pod prohlášením čtyř, vystoupil senátor Jan Veleba (SPO). „Proč velmoci, jako například Velká Británie či Spojené státy, se nesetkávají s dalajlamou oficiálně? Jak to, že si to oni nedovolí a my si to dovolíme? Proč ministr vlády ČR ostentativně udělá pravý opak?“ tázal se.

U Zemanova příznivce nepřekvapilo, že doporučil senátorům pustit si přijetí čínského prezidenta ve Washingtonu či britskou královnou. Ptal se též, proč se Herman tvářil a jednal tak, jako by oficiální politika k Číně neexistovala a proč ve vládě vůbec nesetrvává a vládu „podráží“.

Štěch: Podcenil jsem, co to vyvolá

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) hájil pro změnu svůj podpis pod prohlášením čtyř. Zároveň však připustil, že podcenil, jakou debatu to vzbudí. Na obsahu ale nic nevidí nic špatného, protože odpovídá předchozím vyjádřením vůči Číně. „V tu dobu, kdy jsem to činil, tak jsem vůbec nepředpokládal, že to může něco vyvolat, protože to byly známé věty… Naším cílem nebylo podbízení se Číně,“ bránil se Štěch.

Setkání senátorů s dalajlamou na půdě Senátu nebylo dle něj žádným fatálním problémem, protože nešlo o oficiální akci, ale o akci soukromého rázu. Uznává ty, kdo dalajlamovi naslouchají, ale chápe ho i jako tibetského exilového představitele.

„Vemte si, kdybychom tady přijali, kdokoli, představitele Kurdů. Tak asi musíme počítat, že Turecko bude velmi agresivně reagovat. Přitom je tady hodně lidí, kteří ke Kurdům, zejména poté jak bojují proti Islámskému státu, mají sympatie,“ přidal Štěch přirovnání.

VIDEO: Senátoři Miloš Vystrčil a Jaroslav Kubera (oba ODS) k prohlášení čtyř a setkání s dalajlamou

Video  Senátoři Miloš Vystrčil a Jaroslav Kubera (ODS) k setkání s Jeho Svatostí dalajlamou a prohlášení prezidenta, premiéra a šéfů parlamentních komor, kteří potvrdili politiku jednotné Číny.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

ridic ( 30. listopadu 2016 15:46 )

rego....cetls nekdy pravdu o tech lamech, ona to neni zadna idylka, jak to tady havloidi lici. Jak tam jednaji s temi obycejnymi lidmi, ti lamove nic nedelaji, jenom cekaji az jim nekdo neco da zadarmo. Jak tam otroci lidi, to ovsem nikdo tady neuvede, jen se tu vynasi nekdo, kdo na to nema vubec narok. A pana Hermana nechci urazit, ale ten jeho pohled nevesti nic dobreho, je falesny. Nez nekoho budu urazet, tak si zjistim i pravdu druhe strany, neni ten dalajlama zase takovy svetec, jak ho z nej ti slunickari delaji. Vypichovani ocik, sekani koncetin, liti horkeho oleje do oci, to je jen maly vycet toho, co se tam delo, nez prisli Číňani a "osvobodili" Tibet. Nehodnotim Čínu, to mi neprislusi, ale je treba si precist zde, kruta pravda "o svobodnem Tibetu" muceni, otroctvi, cerna magie a dolary od CIA, to je ten ulisny dalajlama? Tohle oslavuje Herman, Havel, Kcharl a podobni a divi se ze se mu Zeman neklani, neprijmul ho ani papež, a tenhle papez ma skutecne dobre nazory, divim se, ze ho nekritizuje Herman. Doprucuji to zde o nem precist, pak se mu bude malokdo rozumny klanet. Predpokladam, ze cist umis, tak si to prect, je toho zde dost.

krtekzhor ( 30. listopadu 2016 13:48 )

čssd-nikdy nevolit. jediná volitelná strana je ANO

havran2 ( 30. listopadu 2016 12:53 )

V ČSSD jsou všichni podobní Sobotkovi,proto už je nikdy nevolit ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa