Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tátové budou mít po narození dítěte týden placeného volna, přikyvuje Sněmovna

Autor: čtk - 
29. listopadu 2016
19:00

Sněmovna zřejmě schválí zavedení týdenní placené otcovské dovolené. Vládní návrh novely zákona o nemocenském pojištění předpokládá i rozšíření nároku na sirotčí důchod a vyšší nemocenskou pro dobrovolné hasiče. Poslanci k nim možná připojí i dobrovolné horské a vodní záchranáře a členy Českého červeného kříže, jak to v úterním druhém čtení navrhla Jana Pastuchová (ANO). Sněmovna by mohla o předloze hlasovat patrně v lednu.

Muži by mohli podle novely nastoupit na týdenní volno do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Ministerstvo práce a sociálních věcí uvedlo, že otcovská má posílit vazbu mezi rodiči a potomkem a má motivovat muže, aby se do péče víc zapojili.

V Česku se ročně rodí kolem 100 tisíc dětí. Otcovská by ročně vyšla na 630 až 800 milionů korun. Stát by přišel o 72 až 93 milionů na daních.

Nárok na otcovskou by měli mít muži, kteří jsou v matrice uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. Volno by měli dostat i tehdy, pokud je žena s potomkem v nemocnici.

Otcovská dovolená (ilustrační foto) Otcovská dovolená (ilustrační foto) | profimedia

Na sirotčí důchod by mohlo podle návrhu dosáhnout víc dětí. Ministerstvo uvádí, že se tak „zmírní tlak“ na poskytování dávek, a to zhruba u 4300 sirotků. Penzi by měli mít šanci získat, pokud jejich zemřelému rodiči nebylo ani 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň rok sociální odvody, či pokud jejich rodiči bylo nad 38 let a platil v posledních 20 letech odvody aspoň dva roky. Podle odhadů by náklady mohly dosáhnout 300 milionů korun ročně. Minimální sirotčí důchod letos činí 2748 Kč měsíčně.

Dobrovolní hasiči, pokud onemocní kvůli nasazení, budou mít podle vládní předlohy nárok na stoprocentní nemocenskou. Při nemoci či úrazu při zásahu a také v karanténě by tak dostávali z nemocenské celý svůj vyměřovací základ, tedy jako profesionální hasiči. Dopad na státní rozpočet by měl být minimální.

 

 

zednik ( 30. listopadu 2016 10:08 )

Dovolená bude otce motivot k lepší péči o potomka. Aha, takže nejdříj ho zploď a my ti pak dáme volno a ukážem vo co go co a jak

tonulenka ( 29. listopadu 2016 20:01 )

ta marxová je opradu dobrá soudružka.Ví jak je to zlé po oslavách narození potomka jít do práce a pracovat.Tak si to budou moci oslavovat týden.Proč ne!Ať si toho rodičovství aspoň trochu užijí.Stejně jím děcka po vzoru a na pokyn Norska brzo vezmou.No ty norské fondy jsou tak fajn.Kolik už má asi Marxistka ve Švýcarsku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa