Ještě i dnes, po návratu z Číny, jsou na ní vidět šrámy, které musela při soutěži maskovat, a dodnes navštěvuje rehabilitace. Přesto dokázala Kopecká nejvíce oslovit odbornou porotu a po devíti letech přivézt jeden z vítězných titulů do České republiky (Lutovská v Číně vyhrála v roce 2007).



Na soutěži jste málem nestartovala kvůli nehodě, jak k ní došlo?
Byla jsem v Opavě na brigádě. Na zpáteční cestě se ale kolega, který řídil, špatně na křižovatce rozhlédl. Z levé strany do nás najelo auto a já to odnesla těžkým otřesem mozku. Vůbec si nevybavuji, co se dělo pak, ani příjezd záchranky, byla jsem v bezvědomí a probrala jsem se až v nemocnici v Opavě. Navíc jsem měla rozseknuté čelo.

To je docela velký handicap před soutěží krásy…
Byl to velký problém, který se navíc umocnil tím, že jsem zjistila výpadek části paměti. Úplně se mi například vytratilo množství anglických slovíček, které jsem předtím běžně se zahraničními kamarády používala. Najednou jsem nevěděla, co znamenají. Příprava na soutěž proto byla hodně chaotická.


Z fotek ze soutěže je vidět, že jste si do Číny přivezla vracovský kroj. Proč právě ten?
To je jednoduché, Vracov mám opravdu hodně ráda. Žije tam moje babička a narodila se tam i moje mamka. Každoročně tam v něm jsem při hodech.

Při soutěži Miss Model of the World není obvyklý rozhovor s moderátorem, tušíte proč?
Myslím, že vím (se smíchem). Číňani totiž angličtinu téměř neznají a my čínsky neuměly, takže když se přeskočila tato disciplína, bylo po problému.

Co se tedy při této soutěži vlastně hodnotilo?
Začínaly jsme tancem v národním kroji, následovala promenáda ve společenských šatech a ve dvoudílných plavkách. Poté porota zúžila výběr 62 finalistek na třicítku. Ta se následně divákům představila ve spodním prádle s připevněnými křídly.

Jak moc je tato soutěž, která má v Číně své trvalé sídlo, populární?
Velmi. Konala se ve zcela zaplněném sále pro třicet tisíc diváků a po soutěži jsem se setkala i s členy tamní vlády.

Vrátíte se do Číny ještě?
Určitě! Teď si chci ale dohnat manko ve studiu, neboť studuji prvním rokem divadelní a filmovou vědu na Palackého univerzitě v Olomouci. Do Číny se ale příští rok určitě vrátím, protože mne tam čeká spousta akcí spojených se ziskem korunky z Miss Model of the World.

Obdobně to měla před několika lety i Iveta Lutovská, než se stala Českou Miss, přihlásíte se do ní i vy?
Zvažuji to, ale když, tak až napřesrok. Nyní bych to časově nestíhala. Zkusit bych to ale určitě chtěla.

Jana Kopecká
výška: 179 cm
míry: 87–62–90
bydliště: Hodonín
úspěchy v soutěžích Miss: Miss Brno, Miss Tourism International, Miss Model of the World
filmové a seriálové role: Cesty domů, Přístav, Taxi 121

Fotogalerie
26 fotografií