Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejstarší žena slaví 117. narozeniny: Recept na dlouhověkost? Dvě syrová vejce a samota

Emma Morano je jediná žijící osoba, která se narodila v 19. století
29. listopadu 2016 | 13:50

Právě dnes je Italce Emmě Morano 117 let, a je tak nejstarším člověkem na světě. Navíc je jedinou žijící osobou, která se narodila v devatenáctém století. Jaký je její recept na dlouhověkost? Podle všeho v tom není nic jiného než vejce a samota.

S Emmou Morano se život příliš nemazlil. Narodila se v roce 1899, takže prožila obě světové války. Je nejstarší z osmi sourozenců, ale všechny přežila, stejně jako své jediné dítě, které jí zemřelo, když mělo pouhých šest měsíců.

V roce 1938 se Emma Morano rozhodla vyhodit ze svého domu svého despotického a násilnického manžela a od té doby žije sama a bez partnera. Nikdy se ovšem nerozvedla, protože to bylo v té době v Itálii velmi složité. Manžela se tedy opravdu definitivně zbavila až v roce 1978, kdy zemřel.

Emma žije velmi skromně v malém domě u jezera Maggiore se svou neteří a ošetřovatelkou. V prosinci roku 2011 jí italský prezident udělil Řád zásluh o italskou republiku OMRI a v roce 2015 se dočkala zápisu do Guinnessovy knihy rekordů jako jediná žijící osoba, která se narodila v 19. století.

Video se připravuje ...
Emma Morano je jediná žijící osoba, která se narodila v 19. století • VIDEO: youtube.com_mint/bpž

Jaký je její recept na dlouhověkost?

Podle Emmy je to právě samota, kdy vás nikdo neovládá a nemusíte se nikomu podřizovat. A co se jídelníčku týče? Tím receptem na dlouhověkost je prý sníst denně tři vejce – z toho dvě syrová – a k nim trochu syrového mletého masa.

K tomu Emma nejí už nic jiného než trochu sušenek a večer kuřecí prsa. "Nic jiného ani jíst nemůžu, protože nemám zuby," dodává. Přesto se tak stravuje už mnohem déle, ještě od první světové války, kdy trpěla chudokrevností. Denně tedy jí dvě syrová vejce už devadesát let.

Pokud se vám to nezdá zrovna jako vyvážený jídelníček, máte pravdu. Ostatně potvrzuje to i Emmin ošetřující lékař Carlo Bava, který se o ni stará 27 let. "Paní Emma se stravuje v rozporu se všemi doporučeními, ale na jejím zdraví se to neprojevilo. Vždy jedla málo zeleniny i ovoce."

Narozeniny slaví sama

I když je na svůj věk Emma nebývale zdravá, její doktor si o ni dělá starosti. "Nikdy nechtěla jít do nemocnice, a ani v ní dokonce v životě nebyla. Pokud byla nemocná, všechny zákroky jsme provedli s kolegy u ní doma. Při tak vysokém věku je ale jasné, že žije ve velmi, velmi choulostivé rovnováze, stát se může každou minutu cokoli. Mám obavu, že když paní Emma zemře, tak vlastně za to budu moci já. Je to jako držet stále se naklánějící věž v Pise," svěřil se doktor Bava.

I letošní narozeniny tak zřejmě svérázná Italka oslaví sama, jak je zvyklá. Prý si nedá ani narozeninový dort, protože když ho ochutnala naposledy, nebylo jí po něm dobře. Nezbývá než Emmě popřát, aby žila spokojeně ještě tak dlouho, jak si jen bude přát.

Autor: brig