Zvířecí útulky nejen v Praze praskají ve švech. Lidé často domácí mazlíčky odkládají pryč, období po Vánocích pak bývá smutné, protože majitelé psy a kočky odkládají jako nevhodné vánoční dárky.

Pražané proto tuto sobotu dostanou příležitost, jak nelichotivé statistiky změnit. V kavárně U Chlupatýho ducha v centru metropole proběhne v sobotu 3. prosince od 11 do 18 hodin adventní umisťovací výstava koček. Přímo z ní bude možné si kočku odnést domů.

„Bezprizorní kočky k nám přicházejí ze všech oblastí v Praze a okolí. Protože také v hlavním městě jsou opuštěné kočky ve dvorcích, sklepeních a podobně, nebylo možné nevyslyšet prosby občanů o pomoc,“ uvádí Dana Javůrková z Občanského sdružení na ochranu zvířat Podbrdsko.

Sdružení v minulosti soustředilo své snahy právě v oblasti Podbrdska, postupně se ale do hlavního města rozrostlo. Už v předchozích letech pořádala tato organizace umisťovací výstavy, které byly úspěšné. Lidé ze sdružení proto doufají, že také tentokrát lidé kočkám pomůžou.

Kočky jsou po vyšetření

„Všechny kočky v naší péči jsou očkované, odčervené a dospělá zvířata jsou kastrovaná. Kastrací všech dospělých koček v naší péči se snažíme zajistit snížení počtu bezprizorních koček,“ vysvětluje Dana Javůrková.

V Praze proběhne adventní umisťovací výstava koček.
Autor: Dana Javůrková

Před každou výstavou podle ní navíc všechny kočky prohlédne veterinář, který každému zvířeti potvrdí jeho zdravotní stav do očkovacího průkazu.

Podnik U Chlupatýho ducha, ve kterém se umisťovací výstava koná, se nachází v Konviktské ulici v Praze 1.

Podívejte se na fotky z umisťovací výstavy, která se nedávno konala v Botanické zahradě Univerzity Karlovy:

Fotogalerie
14 fotografií