Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus: EET je pokus zabít podniky a Hrad ve vyznamenání pochybil

Autor: tmp - 
24. listopadu 2016
21:56

Bývalý prezident Václav Klaus zkritizoval rychlé změny elektronické evidence tržeb, se kterými přišel ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj je celý systém nastaven špatně. Klaus to řekl v České televizi. Podle něj není premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) silnou osobností. Kauza Brady pak podle exprezidenta byla jen zástupným důvodem při hledání sporů během oslav 28. října.

„Já myslím, že to EET není uděláno dobře, myslí si to drtivá většina lidí, je to pokus, jak zabít spoustu našich malých a miniaturních podniků a firem, a že se o tom o všem teď řeší některé základní věci pár hodin předtím, než to má být spuštěno, to pouze dokazuje chaotizaci celé situace,“ řekl Klaus. Podle něj potřebuje podniková sféra jistotu a jasně daná pevná pravidla. „Myšlenka, že by si v některé jiné zemi dovolili týden před spuštěním něčeho najednou objevovat základní defekty toho navrhovaného systému, já myslím, že už to je samo o sobě ukázkou něčeho špatného,“ doplnil.

Podle Klause současná roztržka v koalici dokazuje nepevné postavení premiéra a malou komunikaci. Souboj v koalicích ale podle něj není žádná novinka. Svoji roli může hrát také malá přirozená autorita premiéra Bohuslava Sobotky. „Já žádnou sílu z něj vyzařovat nevidím, to si nemohu pomoct. On není takový ten lídr v tom čistém slova smyslu, který by měl přirozenou autoritu,“ řekl Klaus. Uznal ale, že role premiéra je velmi složitá, jelikož musí pohlížet na problémy celistvě.

„Pan Babiš hraje jednosměrnou kartu, jednoúčelovou. Jemu nejde o ten celek, o ten celek jde premiérovi a ten se snaží a ti jednotlivci usilují o jednotlivé věci bez ohledu na to, jaké to bude mít celostní dopady. A to se hraje daleko snadněji, takže v tomto smyslu má svoji úlohu nesmírně jednoduchou,“ řekl Klaus. Podle Klause je Babiš jakožto ministr financí rekordmanem v „sichrování“ peněz ze státního rozpočtu. „Každý ministr financí v historii měl vatu, ale nikdo neměl 60 nebo 100 miliard,“ řekl Klaus.

Klaus: Robejšek je silná osobnost

Exprezident se také vyjádřil k nově vznikající politické straně Petra Robejška Realisté. „Slovo realisté je dobré, mě děsilo, když nešťastným způsobem byla více méně znehodnocena, ukradena dvě slova, Svobodní, jako významná část evropské politické scény, ta byla založena tak špatně, že nemá žádnou budoucnost a pak Alternativa,“ řekl také. Na otázku, zda by si uměl představit spolupráci s touto stranou, odpověděl, že o ní zatím moc neví. Petra Robejška navíc prý osobně ani nezná.

„Já čtu občas jeho články a je to výrazná, mimořádně silná osobnost se zjevně pravicovým založením zřetelnějším, než vidím u jiných politických stran u nás,“ řekl k němu. Pouze na myšlenkách ale podle Klause strana nestojí a záleží na tom, jak silnou ji postaví.

Řeč přišla také na výměnu ministrů 11 měsíců před koncem volebního období. Podle Klause je výměna Dienstbiera jakožto ministra pro lidská práva vítězstvím rozumu nad nerozumem. „Možná že i to ministerstvo zdravotnictví změnu tohoto typu potřebovalo,“ dodal. Změnu ministrů pouze z ČSSD si Klaus překládá tak, že ostatní pracují dobře. „Jestli tím pan premiér myslí, že trošku získá statut tvrdého, nemilosrdného, ostrého premiéra, budiž, ale to posoudí voliči,“ doplnil.

Proč Brady nikdy nikoho nenapadl?

Klaus se vyjádřil i k letošním oslavám státnosti. „Zúžit 28. říjen na téma Brady je pro mě naprosto sporné. Jestli se s vyznamenáním pana Bradyho udělalo dobře nebo špatně, nevím,“ uvedl Klaus. „Když jsem 10 let prezidentoval, tak se nikdy nemohlo stát, že bych někomu naznačoval, že dostane vyznamenání, nevím, jestli mu bylo slíbeno a pak ho nedostal. Je to nešikovné, myslím, že Hrad udělal zbytečnou chybu v této věci,“ dodal.

Kauza Brady podle něj byla zástupné téma. „Pan Brady nikoho z těch demonstrujících 27 let nezajímal. Zdá se mi nedůstojné tuhle věc takto zdegradovat, ale platí to, jak je možné, že za 13 let prezidentování a předávání vyznamenání prezidenta Havla nikdy nikoho nepadalo jméno Brady? Jak je možné, že za mě nikdy toto jméno nepřišlo a nenapadlo? Jak je možné, že se neobjevilo ani v prvních třech letech prezidenta Zemana?“ ptal se Klaus.



dr.x.crement ( 25. listopadu 2016 14:44 )

Klaus předvedl na ČT24,jak má vypadat diskuze a jak se má argumentovat.Pořad 168hodin lže ....lže.... lže....Klause se ČT dlouhodobě snaží očerňovat, Havlovi leze do zádele...tož jak Gustovi.Fuj.

montevideo ( 25. listopadu 2016 14:13 )

S Klausem musím souhlasit. Má pravdu v tom, že na Staromáku 28. října nešlo ani o státní svátek ani o Bradyho, ale o výron frustrace zhrzených voličů Karla Šláfenberga. Rovněž v tom, že za přežití holokaustu, bez toho, aby zde byl nějaký čin pro republiku, se státní vyznamenání nedává.

radar666 ( 25. listopadu 2016 10:36 )

 Kdo včera pozorně sledoval pořad s Klausem,nestačí zírat ! Autor článku zcela záměrně ( proč asi ? ) některé Klausovi odpovědi na dané otázky zlehčuje nebo úplně přetáčí.Vsadím se ,že kdyby článek dal Klausovi k autorizaci,ten by ho asi hnal svinským krokem!Názorná ukázka toho, jak se v naší mediální žumpě manipuluje s veřejným míněním ! Polopravdy a lži jsou vydávány za ten jediný a správný názor.Jen proto,že autorovi za to někdo zaplatí. Je to hnus velebnosti !!

Samo ( 25. listopadu 2016 10:31 )

Nevím z čeho vycházíte při hodnocení Klause jako gangstera, ale máte pravdu v hodnocení Klause jako prognostika a šachisticky chytrého analytika, který po převratu pochopil, že pokud státním podnikům nedá nějakého vlastníka, tak je manažeři pocházející z KSČ a sedící na svých místech ještě z doby před rokem 1989 rozkradou, což se také stalo u většiny těchto podniků.

janejaneja ( 25. listopadu 2016 10:25 )

reditelzeme: počkej, jestli se toho dožiješ a neumřeš na bídu-díky Babišovi- co bude za spoušť- po Babišovi !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa