Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Je „Česká potravina“ opravdu česká? Za šizení hrozí výrobcům pokuta 50 milionů

Autor: ula - 
27. listopadu 2016
06:35

Označování „Česká potravina“ může použít dobrovolně jakýkoliv výrobce, pokud splní stanovené podmínky. Od ledna příštího roku budou dozorové orgány kontrolovat, zda potraviny, které se pyšní tímto označením, skutečně tyto podmínky plní. Pokud inspektoři zjistí, že výrobce pravidla porušil, hrozí mu pokuta až 50 milionů korun.

Možná už jste se s označením „Česká potravina“ setkali. Jedná se o speciální logo, případně českou vlajku, mapu České republiky, případně nápis „vyrobeno v České republice“. „Toto dobrovolné značení může být uvedeno na jakékoliv potravině, která splní zákonem stanovené podmínky. Tímto zákonem je novelizované znění zákona o potravinách,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Jaké jsou podmínky, pokud si chce výrobce označit produkt logem Česká potravina?

Pokud se jedná o nezpracované potraviny, např. maso, med, mléko a vinařské produkty, tak musí sto procent všech složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny, vinařských produktů nebo mléka pocházet z České republiky. Prvovýroba, porážka zvířat a všechny fáze výroby musí proběhnout na území České republiky.

U ostatních potravin, jako jsou masné, mléčné nebo pekařské výrobky, musí součet hmotnosti všech složek pocházejících z Česka tvořit nejméně 75 % celkové hmotnosti všech složek stanovené v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny. Výroba musí proběhnout na území Česka. Přidaná voda se do celkové hmotnosti položek nezapočítává.

Velké pokuty od ledna

Výrobci o označení nijak žádat nemusí a za užívání označení ani nemusí nic platit. Zaplatí si ovšem, pokud Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa zjistí, že nesplňují dané podmínky. Sankce mohou dosáhnout výše až do 50 milionů korun. „Pokud byste měli pocit, že některá potravina, která je takto označená, neplní podmínky, můžete se obrátit na dozorové orgány, buď elektronicky, nebo anonymně. Dozorové orgány jsou povinny stížnost prověřit,“ řekla Ježková. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi