Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišova hejtmanka do křesla po Haškovi? A obviněný Půta vládne v Liberci dál

Autor: simao, ČTK - 
22. listopadu 2016
21:12

V Karlovarském a Libereckém kraji se dnes oficiálně dočkali svých hejtmanů. Jmenováni do funkcí byli Jana Vildumetzová (ANO) a Martin Půta (SLK), který v čele kraje stojí od roku 2012 – i přes své obvinění. Vildumetzovou pak vedení ANO doporučilo i na post šéfa Asociace krajů ČR, uvolněný po Michalu Haškovi.

Pro Janu Vildumetzovou (ANO) to byl velký den. Byla poprvé jmenována hejtmankou, její hvězda však může vystoupat ještě výš. Předsednictvo hnutí ANO ji totiž po zvolení doporučilo do čela Asociace krajů ČR.

„Vyhráli jsme krajské volby, i s pražskou primátorkou máme šest hejtmanů z celkových 14, tedy nejvíce ze všech zastoupených stran. Je tedy jasné, že budeme chtít mít v čele svého kandidáta,“ uvedl první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Zájem o předsednickou funkci v asociaci, kterou dosud vedl bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, má však i jihočeský hejtman Jiří Zimola (oba ČSSD).

Za hlas pro hejtmanku vyhazov ze strany?

Hejtmankou zvolilo dnes Vildumetzovou 31 krajských zastupitelů z 45. ANO, které volby v kraji vyhrálo, bude vládnout v koalici s ODS, Hnutím nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM), Piráty a SPO. Koalice má 24 hlasů, takže novou hejtmanku podpořili i někteří opoziční zastupitelé.

Pro Vildumetzovou přitom hlasoval i Pavel Čekan (ČSSD), kterému nyní hrozí podle ČTK vyloučení ze strany. ČSSD byla ve vedení kraje 16 let. Nyní však přechází do opozice. Opozicí chtějí být i komunisté, kteří však dnes nové vedení kraje podpořili. Svěřeno jim bylo předsednictví v kontrolním i finančním výboru.

„Není to něco za něco. Jako opozice jsme dostali nabídku předsednictví výborů. Že si vybrali ze tří opozičních stran nás, je pro nás čest. Pokud budeme mít výhrady, tak nebudeme mít problémy je nahlas říct,“ uvedla lídryně kandidátky KSČM Eva Valjentová. Dosud bylo zvykem, že předsednictví těchto výborů dostala nejsilnější opoziční strana. Tou je ČSSD.

Mojí ambicí je, aby byl náš kraj více vidět a lépe se prosadil. Jsme kraj s nejmenším počtem obyvatel, ale to neznamená, že musíme přijít poslední na řadu, například při jednání na ministerstvech,“ řekla po svém zvolení Vildumetzová, která doposud působila jako náměstkyně ministra vnitra pro řízení sekce veřejné správy. V této funkci však dnes skončila.

V nové funkci se chce Vildumetzová co nejdříve věnovat dostavbě dálnice D6, proto se chystá setkat s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO). Revizí by měl projít i krajský rozpočet. Minulé vedení kraje jej navrhlo se schodkem 1,1 miliardy, což přijde Vildumetzové příliš.

Nové vedení kraje tak bude mít deset placených funkcí – devět radních a jednoho uvolněného zastupitele. V radě zasedne za ANO Vildumetzová, Martin Hurajčík, Petr Kubis a Daniela Seifertová. ODS bude v radě zastoupena Karlem Jakobcem a Janem Burešem. Piráti budou mít v radě Josefa Janů, HNHRM Dalibora Blažka a SPO Jaroslava Bradáče.

VIDEO: Jana Vildumetzová (ANO) během předvolební debaty Blesku z Karlových Varů

Video  Debata KV – Jana Vildumetzová  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Obvinění nevadí. Hejtman dál kraluje Liberecku

Zatímco na Karlovarsku vládne koalice pěti, Liberecký kraj ovládla čtyřkoalice. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj (SLK) v ní nechybí. Spojili se s ANO, ČSSD a ODS. Hejtmanem se pak dnes znovu stal Martin Půta (STAN). Kraj byl posledním, v němž se hejtman volil.

Půtovi dalo svůj hlas 30 z 41 přítomných zastupitelů. V zastupitelstvu má koalice většinu 35 mandátů z 45. Tak silnou pozici dosud žádná krajská koalice neměla. Funkci statutární náměstkyně hejtmana bude zastávat lídryně ANO Jitka Volfová. Na starost bude mít ekonomiku, správu majetku a informatiku. Půta jako priority označil modernizaci nemocnic, pokračování oprav krajských silnic i odborné školství.

Starostové vyhráli volby v Libereckém kraji už před čtyřmi lety. Spojili se tehdy se Změnou pro Liberecký kraj a dohromady měla koalice těsnou většinu 23 mandátů. Zhruba po dvou letech se ale spolupráce rozpadla. Teď Změna skončila v opozici a její zastupitelé pro Půtu nehlasovali. Důvodem je jeho obvinění z korupce.

„Člověk, který je obviněný v tak vážné kauze, by alespoň do doby, než k nějakému základnímu objasnění dojde aspoň ve smyslu, že se to projedná před soudem a veřejnost bude trochu vědět, na čem je, tak by neměl kandidovat na tak vysokou politickou funkci,“ uvedl předseda zastupitelského klubu změny Josef Šedlbauer.

Výhrady má opozice také ke zvolení bývalého krajského předsedy ODS Přemysla Sobotky náměstkem pro zdravotnictví a nelíbí se jí ani spojení dopravy, investic a veřejných zakázek do jediného resortu vedeného Markem Pietrem (SLK). „Má pod sebou prakticky všechny peníze, které tečou přes kraj. Jde o bezprecedentní koncentraci moci,“ varoval Šedlbauer.

VIDEO: Martin Půta (SLK) během předvolební debaty Blesku z Ještědu mluvil o své přezdívce „Pumpa“

Video  Hejtman Půta: Přezdívku Martin Pumpa dostal kvůli nočním schůzkám na benzince.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Půta navrhl střídání hejtmanů v křesle po Haškovi

Liberecký hejtman Půta si však s kritikou Změny hlavu příliš lámat nemusí. Co mu naopak leží na mysli, je taktéž vedení Asociace krajů ČR. Podle Půty by se mělo odpolitizovat. A tak prý na nejbližším jednání asociace, které bude v prosinci, navrhne změnu.

Podle Půty by se předseda asociace měl střídat po roce, a nikoli každé dva roky, jak je tomu nyní. „Myslím, že situace je teď jiná než v minulých volebních obdobích. Neexistuje žádná dominantní politická strana, jejíž členové by byli hejtmani. Je tam v podstatě něco, čemu se dá říct remíza. Myslím, že by bylo rozumné toho využít k nějakému přenastavení asociace krajů,“ vysvětlil svůj návrh Půta.

Hejtmanka Vildumetzová se při volbě může dočkat širší podpory. Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) se nechal slyšet, že zřejmě podpoří právě zástupce ANO do čela hnutí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa