Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jermanová přestupem na kraj přišla o 60 tisíc měsíčně. Tratili by i další

Autor: Zuzana Štíchová - 
16. ledna 2017
05:00

Místopředsedkyně hnutí ANO Jaroslava Jermanová opustila na přelomu roku vedení Sněmovny. Post v dolní komoře parlamentu vyměnila za křeslo středočeské hejtmanky. A podle svých slov si přestupem pohoršila o 60 tisíc měsíčně. Výplata by se při odchodu z postu sněmovního místopředsedy mohla ztenčit i dalším. TOP 09 chce, aby po rozchodu s hnutím STAN místo opustil jeho šéf Petr Gazdík. V jeho případě by šlo o 46 tisíc.

Zatímco jedna změna už je zpečetěna a Jaroslavu Jermanovou (ANO) vystřídal v nejužším vedení Poslanecké sněmovny její stranický kolega Radek Vondráček, Petr Gazdík si svůj post zatím udržel.

Jermanová „položila“ svůj poslanecký mandát ke konci roku. Slíbila to před krajskými volbami v případě, že se stane středočeskou hejtmankou. Což si prosadila i přes odpor šéfa ANO Andreje Babiše, který chtěl hejtmanský post přenechat Starostům a jejich lídrovi Vítu Rakušanovi.

Cesta do práce se nové hejtmance příliš neprotáhla – Sněmovnu a sídlo Krajského úřadu Středočeského kraje od sebe v Praze dělí jen dva kilometry. Na výplatní pásce je rozdíl výraznější. „Plat hejtmanky je nižší o 60 tisíc, mám k dispozici vůz s řidičem. Žádné další benefity nemám,“ řekla Jermanová Blesk.cz. Podle zákona bere zhruba 103 tisíc korun měsíčně. Jako místopředsedkyně se přitom pobírala přibližně 160 tisíc korun včetně náhrad a nároku na placení expertů.

Mimořádná schůze Sněmovny 11. 11. 2016: Přátelské gesto mezi místopředsedou Sněmovny Petrem Gazdíkem (STAN) a ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Mimořádná schůze Sněmovny 11. 11. 2016: Přátelské gesto mezi místopředsedou Sněmovny Petrem Gazdíkem (STAN) a ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). | ČTK

„Sněmovnu jsem opouštět nechtěla“

„Původně jsem Sněmovnu opouštět nechtěla, práce 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny mě bavila a naplňovala. Kolegové ze středočeské organizace mě ale přemluvili, abych kandidaturu přijala. Naše koalice převzala kraj po osmi letech vlády ČSSD. Myslím, že jsme zdravě motivováni dokázat, že úřad není jen byrokratickým molochem,“ konstatovala Jermanová ke změně.

Jermanová plánuje především zlepšit komunikaci se starosty, právě oni by prý měli dělat kraji pozitivní propagaci. „Velkou prioritou je nastavit kvalitní finanční řízení kraje. Od toho se vše odvíjí. Nyní také revidujeme grantové programy Středočeského kraje tak, aby splňovaly náš cíl kraj rovnoměrně, koncepčně a hlavně spravedlivě rozvíjet,“ komentovala své priority nová hejtmanka.

„Na území Středočeského kraje je celá řada strategických dopravních staveb. Musíme společně s Prahou řešit integrovanou dopravu, chceme do kraje dostat více zahraničních turistů, zajistit dostupnou lékařskou péči i v nejmenších obcích našeho kraje,“ dodala.

Změní místo i Gazdík? „Na funkci nelpím,“ tvrdí

Že není poslanec jako poslanec se může přesvědčit také Petr Gazdík (STAN). Čím vyšší pozici ve Sněmovně zastáváte, tím lepší je i váš plat. Končící spolupráce TOP 09 s hnutím Starostů a nezávislých (STAN) by tak na něj mohla mít finanční dopad. Strana vedená Miroslavem Kalouskem chce, aby funkci „položil“.

„Petr Gazdík by měl sám zvážit, zda je pro něj správné a komfortní, aby byl krátce před volbami místopředsedou Poslanecké sněmovny zvoleným za TOP 09. A současně volební lídr konkurenčního uskupení, které bude kandidovat také proti TOP 09,“ zopakoval pozici TOP 09 její poslanec Martin Plíšek. „To je poněkud schizofrenní situace, kterou by měl vyřešit,“ dodal.

„Post místopředsedy Poslanecké sněmovny bude předmětem dalšího jednání mezi mnou a Miroslavem Kalouskem. Na funkci nelpím, jen musím vzít v potaz názor vedení STAN a politické důsledky, které z toho plynou,“ komentoval Petr Gazdík pro Blesk.cz možný konec ve funkci sněmovního místopředsedy. Vedení jeho hnutí odchod z čela Sněmovny už v polovině listopadu odmítlo. Místopředseda Vít Rakušan dokonce mluvil o vydírání.

V roce 2013 byl volební štáb TOP 09 společný i Starostům a nezávislým. Miroslav Kalousek (vlevo) a Petr Gazdík (vpravo) už ale spolu v roce 2017 znovu kandidaturu do Sněmovny nenaplánovali. V roce 2013 byl volební štáb TOP 09 společný i Starostům a nezávislým. Miroslav Kalousek (vlevo) a Petr Gazdík (vpravo) už ale spolu v roce 2017 znovu kandidaturu do Sněmovny nenaplánovali. | Blesk / Martin Hurda

„K tomu, abych zvážil své působení ve vedení Poslanecké sněmovny, mě vyzval na jednání STAN a TOP 09 Miroslav Kalousek. Následně jsem se ptal poslaneckého klubu, který mě do funkce nominoval, zda mě vyzývá, abych odešel. Klub o tom odmítl hlasovat s tím, že mě k ničemu vyzývat nebude. Hned na začátku jsme řekl, že jsem připraven odstoupit,“ poznamenal k nynější patové situaci předseda STAN.

Auto s řidičem a tisíce na experty

Místopředseda Sněmovny má ze zákona nárok na řadu bonusů oproti řadovým poslancům. Naopak ale nemá právo na zaplacení dopravy. Gazdík bydlí totiž nedaleko Uherského Hradiště, do Sněmovny to tak má přes 300 kilometrů.

„Využívám auto s řidičem, čistě na reprezentační účely. Na rozdíl od řadových poslanců tak nemám náhrady na dopravu. Dále reprezentační fond, ze kterého platím dary, květiny, případně pozvání zahraničních delegací. Využívám expertné, ze kterého platím analýzy, přípravu legislativních předloh atd. a které mám ve stejné výši, jako řadový poslanec,“ popsal Gazdík.

Předseda STAN stejně jako další tři místopředsedové pobírá kromě platu každý měsíc také osobní příplatek, víceúčelovou paušální náhradu a také příspěvek na kancelářský materiál. To vše dává měsíčně mzdu kolem 160 tisíc korun. K tomu je třeba ještě připočíst zhruba 10 tisíc na reprezentaci kanceláře a 15 tisíc na zmiňované experty. Tyto položky se ale proplácejí proti účtenkám.

Gazdík: Kvůli penězům se funkce nedržím

„Vzhledem k tomu, že bych už nevykonával funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny, je logické, že by mi klesl plat. Na druhé straně bych měl naopak nově zase nárok na náhrady za dopravu. Takže celkově v tomto poměrně složitém systému by mé příjmy klesly zhruba o 46 tisíc,“ propočítal Gazdík. „Nenaříkám, plat poslance je slušný, kvůli penězům se opravdu funkce nedržím, i když je mi jasné, že o tom přesvědčím málokoho,“ dodal.

Předsedové Miroslav Kalousek (TOP 09) a Petr Gazdík (STAN). Bude se muset Gazdík poroučet z vedení Sněmovny? Předsedové Miroslav Kalousek (TOP 09) a Petr Gazdík (STAN). Bude se muset Gazdík poroučet z vedení Sněmovny? | ČTK

Ze souboje může nakonec těžit ODS

V případě boje o uvolněný post místopředsedy Sněmovny by se mohla radovat ODS, kterou ve vedení dolní parlamentní komory léta reprezentovala Miroslava Němcová. Gazdík o tom, kdo by ho případně mohl za TOP 09 nahradit, spekulovat nechce.

„Zatím to podle neformálních konzultací mezi politickými frakcemi vypadá, že by spíš post místopředsedy získala ODS, než kdokoliv z klubu TOP 09 a Starostové. V tajné volbě by ostatně Poslanecká sněmovna nemusela zvolit nikoho, což TOP 09 ví – Miroslav Kalousek se o to na začátku volebního období neúspěšně pokoušel, než společný klub nominoval mne,“ míní dvaačtyřicetiletý Gazdík, který se nově dostal i do rady Zlínského kraje, kde má na starosti školství.

„O tom, zda a koho budeme případně nominovat na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny, pokud se uvolní, se poradíme, až tato situace nastane,“ zmínil Plíšek. Nejčastěji je v této souvislosti zmiňovaný Kalouskův místopředseda Marek Ženíšek.

Co bude se společnými poslanci a senátory?

Konec spojenectví TOP 09 a STANu ale nebude „čistý řez“. Kandidáti do Senátu byli zvoleni loni na podzim a „společný dres“ tak budou oblékat zřejmě ještě dalších šest let. Do podzimu bude muset možná také vydržet poslanecký klub, pokud se strany nedohodnou jinak.

„Klub trvá i po ukončení smlouvy mezi STAN a TOP 09 do konce volebního období této Poslanecké sněmovny. Takže – buď trvá společný klub a také jeho nominace (zdaleka ne jen u mé funkce, ale i u členství poslanců našeho společného klubu ve sněmovních výborech atd.), nebo už netrvá,“ popisuje Gazdík svůj pohled na věc. Zatímco TOP 09 nevylučuje jeho rozpad.

Koaliční dohodu podepsali zástupci TOP 09 a STAN už v roce 2009 v prostorách Poslanecké sněmovny. Koaliční dohodu podepsali zástupci TOP 09 a STAN už v roce 2009 v prostorách Poslanecké sněmovny. | Blesk / Daniel Černovský

„Po skončení smlouvy trvají i další závazky, například  společně nominovaní senátoři (tady závazky dobíhají dokonce několik let). Takže otázka stojí, zda chce TOP 09 přervat veškeré závazky, nebo ne. Toto si musíme vyjasnit na následujícím jednání,“ dodal šéf STAN. Spolupráce byla nastavena do konce letošního roku, strany se dohodly, že ji prodlužovat nebudou.

Lidovci jako možná nevěsta

Po rozvodu přijde v bude v případě STAN možná následovat zase rychlá svatba. Nejreálnější se v tuto chvíli zdá jeho spojení s KDU-ČSL a regionálními uskupeními. Lidovci mají silnou voličskou základnu na Moravě, Starostové zase dokáží oslovit i západ Čech, kde má KDU-ČSL příznivců spíš méně.

Vzájemnou spolupráci si mohou krátce otestovat v „domácím“ kraji. Na Zlínsku spolu utvořili koalici pod vedením bývalého ministra Jiřího Čunka. Naše spolupráce by dávala smysl, říkají opatrně jak Gazdík, tak šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Konkrétní plán do voleb příští rok ale prý ještě nemají. Podle Gazdíka se o možných partnerech či partnerkách horlivě diskutuje.

„Jít samostatně je jedna z variant, jistě, ale raději bych viděl před příštími parlamentními volbami právě platformu se širším záběrem. Miroslav Kalousek sice  mluvil o spojení pravice, s námi to ale dopředu nekonzultoval. Dospěli jsme proto k názoru, že směrem k nám to ani nemyslel vážně,“ poznamenal Gazdík směrem ke konferenci, kde debatovali o možném pravicově-středovém bloku šéf TOP 09 s Petrem Fialou (ODS) a předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). STAN navíc podle Gazdíka už nechce figurovat na cizích kandidátkách.

kolokolo ( 16. ledna 2017 08:39 )

Chudák paní Jirmanová..zbylo ji na živobytí pouhých 100.000 kč a to ještě musí se starat o mladšího manžela.Ten jako "holička " i s dluhy a výživném na své dítě se musí hodně otáčet...Ale dobře se oženil tak se určitě nemusí tolik snažit jako když neměl ještě manželku..

kukuku ( 16. ledna 2017 06:29 )

To budou třít bídu s nouzí, chudáčci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa