Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Doktora můžete za čtyři roky hledat marně. Expert varuje před jejich stárnutím

Autor: jer, ČTK - 
20. listopadu 2016
16:15

Českých lékařů začne za čtyři roky výrazně ubývat, protože stárnou a nenahrazuje je dost mladých nástupců. V pořadu Otázky Václava Moravce to v neděli řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Podle Duška je nutné omladit české lékaře o deset let. V některých lékařských specializacích je průměrný věk 59 let, což podle něj není udržitelné. I kdyby se zvýšil počet studentů na lékařských fakultách, projeví se to podle něj až za pět šest let.

„Blíží se období demografického hrbu, kdy v roce 2018, 2019, 2020 dojde k daleko významnějšímu úbytku lékařů z důvodu toho, že překročí postdůchodový věk. My jsme pracovali v analýzách s hranicí 65 a 70 let,“ řekl Dušek. V současnosti sice úbytek lékařů pokrývají absolventi, ale až se počet odcházejících do důchodu zvýší, nebudou to fakulty stačit vykrývat. Z lékařských fakult ročně přichází do českého zdravotnictví 850 lékařů.

Pokud se už nyní mluví o nedostatku lékařů v Česku, je to podle Duška teprve začátek toho, co přijde v budoucnu. „Je pět minut po dvanácté, protože když teď navýšíme počet studentů na lékařských fakultách, tak se to projeví v systému za pět, za šest let,“ řekl. „Nám tady za nějakých čtyři pět let začne nominálně výrazně ubývat kapacita českých lékařů,“ varoval Dušek.

hejhej ( 21. listopadu 2016 09:11 )

sores:

zdrclamrdka ( 20. listopadu 2016 18:32 )

když jsem onehdá ležela se žlučníkem v nemocnici (před 2 měsíci) byli tam samý slovácí a ukrajincí, uspávač byl ukrajinec, operatér slovák, moc hezky mi ten žlučník vytáhli, a všechno bylo fajn, oni jsou vděční za práci a je to fakticky znát, kam se na ně hrabe náš ufrněnej furt nas.ranej obvoďák,

sores ( 20. listopadu 2016 18:07 )

Dr. je jmálo 150 tisíc chtějí více jako mají ti v Německu! Jenže tam má více i řemeslník oproti českému,holič,prodavač takže tyto všichni by měli odejít jako Dr. do Německa. A kdo by tady u nás tedy zůstal??? každý by chtěl více, ne jen doktoři, už mě fakt se.r.ou!

hejhej ( 20. listopadu 2016 17:51 )

Pokud student neplatí školné v plné výši, měl by nějakou dobu pracovat v republice. Před revolucí byla medicina prestižní obor, ale studovali opravdoví zájemci. Dnes slyšíme jenom, že chtějí více peněz. Taky to mnohdy v praxi tak vypadá. Pacient je to je až na posledním místě. A čí je to vina ?? Neschopných polistopadových vlád a neschopných ministrů zdravotnictví. A když se objeví schopný ministr , který zdravotnictví rozumí, Sobotka ho vyhodí. Pak se nesmíme divit.

zednik ( 20. listopadu 2016 17:28 )

Je to fakt špatné. Původně nás mohli prý zachránit lékaři z řad migrantů, ale to bude asi taky složité. Takže pro pacienta je to ve finále jedno, exne tak jako tak. Buď nesežene lékaře,protože jsou všichni v penzi, nebo vyjímečně sežene přespolního, ale tento nesmí zrovna "tohle""tuhle" vyšetřovat nebo bude mít právě čas na jednu z 5 motliteb denně, anebo ramadán.

Zobrazit celou diskusi