Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Letadlo s „kluky z Nagana“ čeká skládačka z dílů. Kdy bude opět celé?

Autor: tmp - 
20. listopadu 2016
05:30

Všechny součásti letadla, kterým přiletěli zlatí hokejisté z olympiády v Naganu, už se z Prahy dostaly do Kunovic. Nadšenci je z Prahy-Kbel přemístili do tamního leteckého muzea. Jako poslední cestovala vodorovná a svislá ocasní plocha. Blesk.cz zjistil, co teď s letadlem bude a kdy bude opět kompletní.

„Velký přelet“ neboli převoz většiny součástí letadla se uskutečnil na konci letošního září a trval tři dny. Poslední součásti letadla – stabilizátor, sání středního motoru, kýlová plocha, křídlo a mechanizaci křídel – převezli nadšenci během jednoho dne minulý týden.

Video  Naganský expres bez křídel: Letadlo jelo po silnici do muzea.  - David Malík, David Vaníček
Video se připravuje ...

„Teď se bude dávat letadlo dohromady. Už se na tom pracuje, momentálně se přimontovávají vnitřní části centroplánu,“ řekla Blesk.cz mluvčí projektu Tereza Šírová. Na montáži letadla pracuje zhruba šest až sedm osob pravidelně. Jedná se o nadšence, neplacené dobrovolníky. „Někdy tam jdou po večerech, třeba dvakrát v týdnu, jindy o víkendech,“ upřesnila Šírová.

Letadlo je teď v areálu Aeroklubu v Kunovicích a není oficiálně přístupné. „Dáváme dohromady první velkou část. Křídla už jsou přidělaná a teď se nám dotloukají nýty, aby to drželo na vlastních nohou pohromadě,“ doplnila mluvčí.

Celé letadlo pak bude sestavené a veřejnosti přístupné během roku 2018. „Blíže se to říct nedá, můžeme se samozřejmě dostat do fáze, kdy se to zadrhne na nějakou dobu,“ dodala.

Fanouškům se na obnovu stroje podařilo vybrat v letošní nejúspěšnější crowdfundingové kampani na 1,2 milionu korun. Díky tomu měli peníze nejenom na převoz letadla, ale například také na letištní schody nebo nový lak. Samotný převoz pak sledovala široká veřejnost.

Video  Naganský expres doputoval. Jak to vypadá uvnitř slavného letadla?  - David Malik
Video se připravuje ...

Slavné letadlo převáželo v minulosti například někdejší prezidenty Václava Havla nebo Václava Klause. V únoru 1998 také zlatý tým českého národního týmu hokejistů z japonského Nagana. Právě kvůli tomu se letounu říká „Naganský expres“. Stroj byl v provozu do roku 2008, po vyřazení jej získalo letecké muzeum v Kunovicích za symbolickou částku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi