Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidé se bojí teroristů, české hrady a zámky si pískají: Přišlo víc návštěvníků

Autor: mib - 
12. listopadu 2016
19:09

Lidé stále častěji zůstávají na letní dovolené v tuzemsku, alespoň podle návštěvnosti hradů a zámků. Jen ve Středočeském kraji je navštívilo přes o 120 tisíc lidí více než loni. Podle Jany Hessové z Národního památkového ústavu (NPÚ) číslo roste poslední tři roky a velkou roli hraje jak počasí, tak fakt, že lidé nevyjíždí do zahraničí. Předseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež uvedl, že dochází k odlivu dovolenkářů kvůli teroristickým hrozbám. Cestovní kanceláře letošní trend potvrdily. 

„Tak skvělou sezonu kasteláni nepamatují. Z velké části se na úspěchu podílí hrad Karlštejn, ale návštěvnost stoupla většině,“ glosovala pro Blesk.cz Jana Hessová z NPÚ. Ve středních Čechách přišlo na památky 767 tisíc návštěvníků, což je o 122 tisíc více než vloni. Čísla ale stoupají poslední tři roky. Podle Hessové to může být i tím, že lidé méně jezdí na dovolené do zahraničí.

Předseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež uvedl, že lidé letos na letní dovolené neodjížděli z bezpečnostních důvodů. „Část si řekla, že zůstane doma nebo v nejbližším okolí a do teplých krajin odjede na zimu,“ řekl Papež. Podle něj ale někteří lidé neodjedou ani v zimě, přestože například Egypt ještě v létě „přesvědčil, že má svoji situaci vyřešenou“.

Hessová vysvětlila, že sezona trvá od dubna do října, ale někdy počasí přeje návštěvnosti už v březnu. Podobně prý „přálo“ počasí letos v létě, kdy nebylo počasí příznivé pro vodní sporty. „Lidé víc chodili na turistické výlety. Každoročně se ale snažíme přidávat na hradech a zámcích ozvláštněné prohlídky a další akce, které je také přitáhnou,“ informovala.

Karlštejn vydělá na ostatní

Na Karlštejn se letos podívalo neuvěřitelných 265 tisíc lidí, a protože se do něj v posledních letech nemuselo investovat, je podle Hessové nejvýnosnější památkou vůbec. Naopak menší památky, kde je ročně okolo pěti tisíc lidí, musí z výnosu těch velkých financovat.

„Každá památka má svůj rozpočet, ale když se dělají větší obnovy, tak se počítá se společnou kasou. Finance se dají na jednu hromádku a investují se tam, kde je to nejvíc potřeba. Nejvíce lidí navštíví Lednici, ale areál je tak obrovský, že spolkne spoustu peněz na opravy. Karlštejn se proto drží na první pozici,“ podotkla Hessová.

Od roku 2013, kdy došlo k restrukturalizaci státních památek, navíc spolupracují tři až čtyři kraje po celé republice právě kvůli potřebným financím. Středočeský kraj spadá do jedné „finanční kasy“ s Karlovarským a Ústeckým krajem. V Karlovarském kraji navíc NPÚ spravuje pouze tři památky a Ústecký má se 30 památkami, stejně jako střed Čech, třetinovou návštěvnost. Celkově v těchto třech krajích přišlo přes 1.115 tisíc lidí.

Pryč z Tunisu a Turecka, náhrada v Emirátech

Jan Papež již dříve uvedl, že teroristické akce poznamenali výběr destinací dovolených, a tak počty lidí ubývaly z Tunisu i Turecka. Po útocích ve francouzském Nice se teď čeká na první třetinu příštího roku. Pokud se budou útoky opakovat, Francii to podle Papeže poznamená nejen v návštěvnosti.

Češi nadále „fandí“ Chorvatsku, ale i Řecku a své návštěvníky si nachází také Spojené arabské emiráty. Kromě českých lokalit také stále více roste zájem o Itálii nebo Španělsko.

Podívejte se do galerie hradů a zámků:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi