Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vrah z tramvaje č. 17 popravoval zbraní po otci: Dorážela se s ní zvěř

Autor: haj, ljš, mka - 
2. listopadu 2016
05:01

Zabil ženu pro pouhých 1700 korun, aby se měl jak dostat domů. Vrah z tramvaje č. 17 Jan Holman (62), který se po téměř třech letech přiznal, za otřesný čin stanul před soudem. Hrozí mu až 17 let v base. Čím ale vlastně v únoru 2014 nebohou paní Danuši Š. (†64) připravil o život? A kde k vražedné zbrani přišel?

Holman se podle výpovědí sousedů a známých choval dost nevypočitatelně, za střízliva byl v klidu, ale jakmile se napil alkoholu, běsnil a ubližoval i vlastní manželce. „Říkal, že všechny zlikviduje a podobně plácal dále, že lidi nevědí, co v něm je, ale on že jim ukáže. Odhadoval jsem u něj příznaky schizofrenie,“ popsal Karel Š., soused obžalovaného z Vrabčího Brodu.

Jeho podivné chování vyvrcholilo 13. února 2014 během jízdy tramvají č. 17, kdy muž ve voze osaměl s cizí ženou. Vytáhl z igelitové tašky Bauhaus podomácky vyrobenou pistoli, nabil ji a pak s ní Danuši Š. střelil do hlavy a sebral jí kabelku.

„U něj v chatě jsem viděla zbraň, nebyla to pistole z televize, měla dřevěné držátko hnědé barvy a šla z ní úzká trubka,“ líčila pistoli sousedka Holmana. Expert na zbraně Richard Janko z firmy Armyarms pak upřesnil, že šlo konkrétně o „…jednorannou pistoli bez výrobního čísla a označení netovární produkce ráže 22LR, 25 kusů nábojů ráže 22LR, 6 kusů nábojů ráže 22SH“. Odborník se navíc nechal slyšet, že zhotovitel inspiraci čerpal z jednoranné pistole puškaře Josefa Pavlíčka, jehož firma vyráběla zbraně ve 30. letech. Používali ji myslivci na dostřel zvěře.

Jenže Holmanova měla navíc ještě prodlouženou hlaveň a tlumič, který si mohl obžalovaný údajně vyrobit doma. „Neměla zásobník. Je to trubka, která se zlomí, dá se do ní náboj, natáhne a už můžete zmáčknout spoušť,“ uvedl Janko. Tlumič pak popsal jako dutý kovový válec z oceli či hliníku.

Pistoli měl pachatel podle svých slov zdědit po otci. „Děda měl průkaz a nějakou zbraň, co s ní bylo pak, to nevím,“ krčil rameny Holmanův syn. Jenže zatímco původní majitel možná povolení měl, obžalovaný už nikoliv. „Není držitelem zbrojního pasu ani licence,“ zaznělo v soudní síni s tím, že obviněný se provinil rovněž výrobou tlumiče, což je zakázaný předmět.

Zbraň prý Holman doma ukládal na ramínko ve skříni. „Vystřelil jsem jen jednou, když jsem zkoušel tlumič. Jinak jsem si ji bral, když jsem byl v Praze. Pro pocit většího bezpečí,“ přiznal. Nakonec ji ale místo na ochranu použil k vraždě. Když z tramvaje začali všichni vystupovat a on v ní zůstal sám s jedinou ženou, napadlo ho pistoli nabít náboji, které měl také s sebou. „To bylo pár vteřin. Vyndal jsem pistoli, nasadil náboj, asi deset vteřin,“ popisoval osudný moment vrah s tím, že pak vystřelil a na další zastávce Černý kůň vystoupil s ženinou taškou v ruce.

„Když jsem přešel tu hlavní, asi po 50 metrech jsem se musel zastavit, všiml jsem si popelnice, tak jsem nakouk. Mobil jsem hodil do popelnice, dvě peněženky, vyndal jsem peníze a zase jsem tam peněženky vrátil,“ dodal Holman, který se k otřesnému činu uchýlil proto, aby měl peníze na cestu domů a nemusel si nikomu říkat o půjčku.

dfghjk ( 2. listopadu 2016 11:27 )

Jestli tímto rozsudkem chtěl soud vyslat signál darebákům, kteří něco provedli a nepřišlo se na ně, že by se mohli sami přiznat, tak to se moc nepovedlo ...

blesk0plesk ( 2. listopadu 2016 08:29 )

Už to, že se šel přiznat dokazuje že není normální. V normální společnosti by se to stát nemohlo, ale tady v té zk*urvené kapitalistické džungli takto dopadne slušný člověk, kterému prostě "káplo na karbid". Spravedlivý soud by měl soudit kapitalismus! Doufejme, že se to už brzy stane.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání