„Zájem byl dvojnásobný, ostatní jsme museli bohužel odmítnout. Dohoda zněla jen na čtyřicet osob,“ vysvětlila PR manažerka Sálu pro Brno Kateřina Konečná. Ti, na které se nedostalo, dostanou další šanci v neděli 27. listopadu.

 

Filharmonici v roli kočovníků. Už 60 let!

Projekt Sál pro Brno je doslova vymodleným dítětem. Hudebníci metropoli proslavili po celém světě, doma ale nemají ani 60 let po založení tělesa vlastní zázemí. Stěhují se ustavičně mezi Besedním domem a Janáčkovým divadlem s řadou omezení. Buď se všichni členové souboru nevejdou na pódium, nebo je trápí špatná akustika.

Cena – 1,25 miliardy. Složí se stát, město a kraj

Sál pro Brno, budoucí sídlo více než stovky brněnských filharmoniků, přijde na jeden a čtvrt miliardy. Nabídne 1250 míst a špičkové akustické parametry. Memorandum, které podepsalo město, kraj a stát, počítá s příspěvkem všech tří stran. Brno přispěje půl miliardou, kraj sto miliony, zbytek garantuje stát. Vláda by měla příslib potvrdit nejpozději do konce letošního roku. „Tím by bylo černé na bílém, že příspěvek na Sál pro Brno bude součástí státního rozpočtu na roky 2018 až 2020,“ vysvětlila Konečná.

Zahraniční umělce není kam zvát

A kdy se vyhlášený symfonický orchestr poprvé představí veřejnosti v novém? Pokud vše půjde hladce, tak v roce 2020. „Díky novému sálu posluchači konečně ocení kvalitu orchestru a věřím, že Brno také přiláká špičkové zahraniční umělce, které nyní nemáme kam zvát,“ tvrdí ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. 

Co chtějí Brňané do základů stavby?

V anketě, jaká poselství by měla být uložena do základů stavby pro příští generace, Brňané navrhli Janáčkovy partitury, kuličku z orloje, kreslené karikatury, CD s nahrávkami filharmonie nebo skladbu mladých konzervatoristů věnovanou Leoši Janáčkovi.

Filharmonie Brno

Symfonický orchestr vznikl v roce 1956. Hudební těleso v minulosti dirigovala hudební esa jako Břetislav Bakala, Jiří Bělohlávek, Sir Charles Mackerras, Yehudi Menuhin či Aleksandar Markovič. Ročně hudebníci odehrají stovku koncertů v rámci 5 festivalů a 13 koncertních řad. 

Fotogalerie
9 fotografií