Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Lejla Abbasová ukázala syna a přiznala: Stárnu a jsem soudná

Video se připravuje ...
VIDEO: Tereza Kovářová
28. října 2016 | 06:00

Na charitativní akci, která se pořádala pro děti, jež trpí nevyléčitelným metabolickým onemocněním zvaným fenylketonurie, jsme se potkali s Lejlou Abbasovou, která celý večer moderovala bez nároku na finanční ohodnocení.

Fenylketonurii jsem znala už předtím, ale spíš jen jako pojem, netušila jsem, že lidé postižení touto chorobou mohou jíst v neomezeném množství jenom vodu, cukr a olej. Je to pro mě děsivé hlavně proto, že netuším, jak bych vysvětlila čtyřletému dítěti jako máma, že bonbon nesmí a že nemůže jíst s dětmi ve školce to, co jedí ony. Obdivuji jak rodiče, tak děti za jejich spořádanost,“ řekla nám Lejla Abbasová. Společně s ní přišel na akci i čtyřletý syn David, který roste jako z vody.

Lejla nám také prozradila, jaké výchovné prostředky použila k tomu, aby syna odnaučila jíst bonbony. „Snažila jsem se k tomu přistupovat dost neliberálně, prostě sladké nebylo a docela to zabralo. Teď tedy docela bojujeme právě s bonbony, ale ty dostává jen v autě – na cestu tam jeden a na cestu zpět druhý.“ Na akci v krásných prostorách Eco Salon Rolland se křtil také kalendář, jehož koupí pomůžete nejen dětem, ale i jejich rodičům vypořádat se s tímto doživotním handicapem.

 

Video se připravuje ...