Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čína chce po Česku důkaz loajality. „Má nás za vazaly,“ zlobí se politici

Autor: ČTK - 
26. října 2016
13:05

Jako vzkaz podřízeným vazalům vnímá část české politické scény reakci čínské diplomacie na nedávné prohlášení čtyř českých ústavních činitelů o vztazích k Číně. Šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který se minulý týden s prezidentem, premiérem a předsedou Senátu distancoval k nelibosti opozice od návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlamy v Česku, má odpověď Číny za neutrální. Z Pekingu v úterý zaznělo, že Čína si cení závazků, které z toho vyplývají, a čeká, že země dodrží své sliby.

Chybí termín, do kdy musí Česká republika začít naplňovat činy, aby se Číňani nezlobili. Naši čtyři ústavní činitelé ponížili tuto zemi a teď ji nutí k tomu, aby přijímala toto ponižující prohlášení ze země nedemokratického režimu,“ řekl novinářům předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Za způsob jak změnit servilní politiku považuje volby.

Hamáček odpověď z Číny pokládá za diplomatické vyjádření obdobné těm, které si například vyměňují země EU. Rozhodně to nepovažuje za vztyčený prst, jak tvrdí opozice. „Vnímám to jako reakci z čínské strany, která pouze bere na vědomí prohlášení,“ uvedl.

Česká republika je suverénní stát, a pokud chce mít s Čínou vztahy, tak na férovém základě. Toto vyjádření mi přijde opravdu tak, že jsme vazalové Číny,“ komentoval čínské prohlášení poslanec vládní KDU-ČSL Ondřej Benešík. Poznamenal, že v případě prohlášení ústavních činitelů bylo Česko až moc vstřícné. „Myslím si, že jsme si měli zachovat trochu odstup a větší národní hrdost,“ uvedl.

Čína: Očekáváme dodržení závazků

V Praze se dalajlama minulý týden sešel s ministrem kultury Danielem Hermanem a s některými členy Poslanecké sněmovny a Senátu. Prezident Miloš Zeman, šéfové obou komor parlamentu Milan Štěch a Hamáček a premiér Bohuslav Sobotka ve svém prohlášení zdůraznili, že Česko „při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí“.

Čína si podle úterní reakce cení takovýchto závazků a doufá, že příslušné země dodrží své sliby, dodrží politiku jedné Číny a „plně pochopí a budou respektovat základní zájmy a hluboké obavy Číny a budou se zabývat s opatrností otázkami souvisejícími s Tibetem s cílem zajistit zdravý a stabilní rozvoj bilaterálních vztahů“.

Peking pokládá dalajlamu za separatistu prosazujícího nezávislost Tibetu. Tuto oblast čínská armáda obsadila v roce 1950.

sendrasak ( 26. října 2016 15:36 )

Zkus Svobodné fórum, není tam tolik primitivů jako tady, ale můžeš tam diskutovat jenom přes FB.

sendrasak ( 26. října 2016 15:33 )

Nutí tě snad někdo, abys věřil médiím? Když už ty debile mluvíš o tvrdém kapitalismu, tak se jeď podívat do Číny nebo do Ruska, tam jsou takové sociální rozdíly o jakých se nám tady nesní.

anka ( 26. října 2016 15:27 )

 to tu vypada, ze si tu na vsech diskuzich, ktere se nejak tykaji politiky, delaji schuze komunisti a ruska propaganda..hlasaji nenavist, urazky, a jejich cilem je z Ceska udelat zase rusky vazalsky stat.. kdyz se jeden mrkne do historie, jaka zverstva byli schopni takovyhle lidi provadet, tak si rika, jaky stesti, ze tuhle zver nema jeden kolem sebe...

sandraine ( 26. října 2016 14:20 )

 Jsem Sandra Kelly Musculler tajemník kabinetu o půjčování peněz mezi zvláště. Musíte půjčování peněz mezi jednotlivci vyrovnat se s finančními potížemi, aby konečně prolomit patovou situaci, která způsobí bankám. Paní sandrana firma je schopna provést úvěr na částku, kterou potřebujete a s podmínkami, které vám usnadní život. Nabízíme 10.000 Euro na 5 milionů Euro na splácení o 5 let do 25 let ve výši 2% ročně. Můžete mne kontaktovat: sandrana_credito@hotmail.com děkuji

agfor ( 26. října 2016 14:15 )

Co můžou ještě chtít za důkaz, když naši "obchodníci" u nich koupí kdejaký šmejd jenom proto, že je to levné a že na tom hodně vydělají ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa