Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Džungle“ v Calais vzplála, podpálili ji migranti. Nechtějí odjet z tábora

Autor: Alexandr Božilov - 
26. října 2016
10:39

V uprchlickém táboře ve francouzském Calais vypukl v noci obří požár. Založili ho migranti, kteří se tak snaží francouzským úřadům zabránit v demolici tábora, která probíhá od úterý. Policisté a hasiči dostali požár pod kontrolu, uprchlíky ale prozatím ne.

Reportér BBC, který je přímo na místě, uvedl, že během noci zapálily skupinky migrantů několik příbytků na hlavní cestě, která vede napříč táborem. Podle něj se jedná o poslední velký odpor migrantů, kteří tábor nechtějí opustit.

V průběhu noci se z tábora ozvalo také několik explozí. Ty zřejmě způsobily kanystry s benzinem, pomocí kterých migranti zakládali požáry. Právě po jedné z explozí se lehce zranil jeden uprchlík. Jiná zranění hlášena nejsou. Podle reportéra ruské stanice RT je již požár pod kontrolou, chaos prý ale přetrvává.

Zbývající migranti založili v táboře v Calais obří požár. Chtějí tak zabránit likvidaci tábora, kterou nařídily francouzské úřady. Zbývající migranti založili v táboře v Calais obří požár. Chtějí tak zabránit likvidaci tábora, kterou nařídily francouzské úřady. | Reuters

Likvidace tábora pomocí těžké techniky začala v úterý. Od pondělí probíhá evakuace migrantů. Francouzské úřady od té doby přemístily do uprchlických center v celé zemi okolo 3000 migrantů. Dalších 1000 uprchlíků dostalo ubytování v buňkách, které byly postaveny nedaleko „džungle“.

V táboře však zůstalo odhadem na 3000 migrantů, z nichž většina odmítá tábor opustit. Obávají se, že by v případě odchodu z „džungle“ museli požádat o azyl ve Francii. Cílem většiny obyvatel tábora v Calais je však Velká Británie. Mnozí migranti mají v ostrovním království své příbuzné, jiné zase láká štědrý sociální systém.

Vše o uprchlické krizi čtěte zde >>>